Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El pressupost municipal de 2024 supera els 61 milions d'euros

L'equip de govern s'ha mostrat satisfet pel pressupost presentat, un 12,75% més elevat que l'anterior, que permetrà iniciar inversions des del començament d'any i fer realitat un projecte històric, com és la construcció de la residència i el centre de dia per a la gent gran.

El pressupost municipal de 2024 supera els 61 milions d'euros.

El Ple Municipal d'aquest dijous, 30 de novembre, inclou en l'ordre del dia l'aprovació inicial del pressupost municipals de 2024, que ascendeix a 61.713.742,93 €, uns 7 milions més que l'any passat. Durant la seva presentació en roda de premsa, aquest passat dilluns, l'alcalde de Ripollet, Luis Tirado, va assegurar que "aquests són uns pressupostos molt realistes, que s'ajusten a la situació econòmica del municipi i que s'incrementen respecte als darrers pressupostos, de l'anterior govern, en un 12,75%". L'aprovació d'aquest pressupost permetrà començar a aplicar les inversions des de l'inici de l'any, sense haver d'esperar la incorporació de romanents ni modificacions de crèdit, ja que només s'ha comptat amb els ingressos reals i les subvencions ja confirmades. A banda de la millora d'equipaments i de l'espai públic, el projecte prioritari per a l'equip de govern és la construcció de la residència i el centre de dia, que haurà d'estar construït a finals de 2025.

Segons Tirado, amb aquest pressupost "hem buscat tenir una ciutat millor mantinguda, amb inversions importants en temes d'urbanisme i espai públic; una ciutat més competitiva, reforçant la part de comerç, ocupació i empresa; més sostenible, fent inversions importants d'eficiència energètica, i amb més justícia social". Tirado va mostrar la seva satisfacció pel fet que "a part de tenir el pressupost més important que mai ha tingut Ripollet, que supera els 61 milions d'euros, farem una inversió històrica, que és la residència i el centre de dia de Ripollet".

El principal projecte, la residència
La construcció d'aquest equipament està prevista entre 2024 i finals de 2025. Amb un pressupost de més de 17 milions d'euros, l'Ajuntament preveu finançar aquest projecte amb fons propis i els Fons Next Generation i treballa per rebre més recursos d'organismes supramunicipals. Així, actualment disposen de 4,8 milions d'euros dels Fons Next Generation i 5,8 milions de crèdit, que corresponen als 1,4 M€ demanats per l'anterior govern, que es comencen a pagar enguany i un nou crèdit sol·licitat de 3,8 M€, que es començarà a pagar l'any vinent i fins a un màxim de 10 anys.
"La residència serà una realitat gràcies al govern d'ERC i de PSC, d'un treball de més de vint anys que portem realitzant tots els grups municipals, però al final la decisió de tirar-ho endavant, de posar-ho al pressupost i de fer un préstec d'aquest tipus és nostra, és una decisió valenta, que hem consensuat amb els serveis tècnics de l'Ajuntament, als quals agraïm la gran feina que han fet", va explicar l'alcalde. Tirado també va assegurar que "tenim la suficient força financera i un baix endeutament per poder entomar aquest projecte".

L'alcalde també va destacar que un altre dels objectius d'aquest pressupost és "un ajuntament més transparent i més participatiu i un ajuntament pensat per les persones i que no deixi a ningú enrere", i és per això que s'incrementen partides com la de Participació ciutadana, Cultura, Esports i Drets Socials. "No és fàcil tenir un pressupost el mes de novembre per un govern que comença, però hem aconseguit quadrar un bon pressupost i tenir unes ordenances noves", va comentar Tirado.

El regidor de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Roger Bayó, va destacar, per la seva part, que aquest pressupost "s'ajusta a la realitat social i econòmica de Ripollet" i va agrair l'esforç i col·laboració de tot el personal de l'Ajuntament per a elaborar aquest pressupost. "Venim d'uns pressupostos prorrogats, que s'ha demostrat que no eren realistes, com ha comentat l'alcalde, tant per la part de despesa com, sobretot, per la part d'ingressos", va assegurar Bayó, tot explicant que "hem ajustat els imports de despesa, cosa que no significa haver-los retallat", ja que "l'important no és tenir partides amb molts diners sinó saber-les gestionar bé per aprofitar-les al màxim i això no sempre ha passat". El tercer tinent d'alcalde va destacar que s'ha augmentat la despesa en Serveis Socials; que es faran millores en equipaments culturals, com ara la insonorització de la sala de música del Centre Cultural, i que es dotarà de pressupost la nova regidoria de Política lingüística, sense oblidar esmentar, com la gran inversió del pressupost, la construcció de la residència. Quant a les inversions, Bayó va comentar que aquestes es podran executar des del primer moment, com ara la instal·lació de 1.300 llums de led i va explicar que "no durem a terme grans projectes si no tenim prèviament arreglades les necessitats actuals que patim", posant com a exemple "la nova Biblioteca, que no es farà si l'actual no es dota de personal, millors horaris i instal·lacions adients, o el nou pavelló, que no es construirà sense millorar les instal·lacions esportives actuals, o fer pressupostos participatius, sense tenir prevista la despesa". "D'això es diu posar els peus a terra i no fer volar coloms i treballarem, com vam prometre, a peu de carrer, escoltant les necessitats de les nostres veïnes i veïns, gestionant els recursos que tenim al nostre abast per aprofitar-los al màxim i per a fer més fàcil la vida de la gent", va concloure el regidor.

Pressupost realista i amb poc endeutament
PRESSUPOST_RIPOLLET_2024_DESPESES2.jpg

La primera tinenta d'alcaldia i regidora d'Economia, Eva Herrera, va explicar que "són uns pressupostos realistes i no hi ha cap despesa ni inversió que no puguem fer amb els ingressos que sabem que tindrem" i va explicar que tot i augmentar el pressupost, la ràtio d'endeutament és del 10%, essent una dada molt positiva. Quant a les despeses, la regidora va destacar, per regidories, algunes dotacions pressupostàries que han augmentat, com ara la de Cultura i Patrimoni i Política lingüística, que permetrà la millora dels equipaments i la rehabilitació del campanar de l'església. A Drets socials, s'ha augmentat la partida de beques menjador fins a 825.000 euros i els ajuts per a material escolar fins a 60.000 €, mentre que a Educació, s'ha previst una partida per a manteniment de les escoles, "sense haver de fer modificacions de crèdit o anar a corre cuita com fins ara, quan s'espatllava una caldera o s'havia de pintar i ara es podrà fer des del primer moment", va explicar Herrera.

A Esports, hi ha prevista la direcció d'obres de la segona fase del Poliesportiu i el servei de seguretat a la piscina descoberta, mentre que a Feminismes, hi ha prevista la dotació de personal de la Casa de la dona un cop estigui oberta, gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya. La tinenta d'alcaldia també va explicar que s'ha doblat el pressupost de Memòria històrica, on es vol fomentar la participació, i també ha crescut molt la de Benestar Animal, per tal de permetre la identificació de femtes de gossos amb test d'ADN. També augmenten altres partides, com la de poda i manteniment d'arbrat; la de millora de parcs i zones verdes, amb l'objectiu de fer nous parcs inclusius; la de millora de via pública i la de Seguretat i Proximitat, on es destinaran 70.000 € per a l'adquisició d'una furgoneta d'atestats per a la Policia Local.

Pel que fa als ingressos, Herrera va destacar els 10,5 M que ingressarà l'Estat, 1,5 més que l'any passat, així com 2 milions d'euros més que s'ingressaran per taxes i preus públics. Quant a inversions, el primer trimestre ja hi ha prevista una despesa de més de 7 milions d'euros, que inclouen els 5,8 milions de la plataforma de serveis per a la gent gran.


Ripollet, 29 de novembre de 2023