Es presenta Ripollet Gastronòmic, un projecte que uneix patrimoni i restauració locals
Es tracta d’una iniciativa que pretén posar en valor la gastronomia i la restauració de Ripollet, tot recuperant receptes de l’època de postguerra i adaptant-les, fomentant valors com la sostenibilitat, l’economia circular i el comerç de proximitat.
A partir de l’exposició ‘Menús de guerra’, instal·lada al CIP Molí d’en Rata, l’Ajuntament de Ripollet, a través de la regidoria de Patrimoni i l’àmbit de Desenvolupament Econòmic, i amb el suport del Gremi d’Hostaleria, ha impulsat la creació del grup motor del projecte Ripollet Gastronòmic. Es tracta de restauradors, cuiners, flequers i professionals del món del cava i el vi, que comparteixen el repte de posar en valor la restauració i la gastronomia locals, tot elaborant de forma conjunta un receptari basat en la cuina de postguerra. “Parlem de no perdre el nostre passat, de recuperar-lo i que aquest ens serveixi per revaloritzar el present i el futur de la cuina de Ripollet”, va explicar en roda de premsa la regidora d’Ocupació, Empresa i Comerç, Txell Caler.
Es tracta de fer un paral·lelisme entre la cuina de postguerra i la que podem fer avui dia, en plena crisi econòmica i climàtica, que ens porta a l’aprofitament i a la necessitat d’estalvi, sense renunciar a un bon plat a taula fet amb producte fresc i a un bon pa, tot acompanyat d’un bon vi.
Fins al mes de maig s’han programat sis sessions de cuina en directe, que tindran lloc els divendres, al Mercat Municipal, el qual celebra el seu 40 aniversari i és un punt de referència del producte fresc i de qualitat. En cada sessió, dos cuiners i un somelier, sempre vinculats a Ripollet, ja sigui a nivell personal o professional, cuinaran plats com ara mandonguilles, canelons, croquetes, bacallà, però també pa i dolços. La primera d’aquestes sessions tindrà lloc el pròxim divendres, 31 de març, de 17 a 19 h, a càrrec dels flequers Robert d’Apassiona’t i Jaume Ordeig, recentment jubilat i amb un somelier encara per confirmar. També hi ha sessions programades pels dies 14, 21 i 28 d’abril i 5 i 12 de maig.
El 3 de juny, de 12 a 0 h, a la plaça del Molí, se celebrarà una jornada de cloenda, amb cuina en directe, tallers i altres activitats. Una fira, inicialment proposada pel Gremi d’Hostaleria, que finalment es convertirà, tal com explicava el seu president, Jordi Moya, en “una jornada on treballarem la sostenibilitat, amb joves que estan sortint de l’escola, on hi haurà cuina, activitats familiars, música i serà un dia de festa i gastronomia, per veure el que s’està treballant al municipi”.
Albert Jané, de Ca l’Elvira, va definir el grup que s’està formant a Ripollet entorn aquesta iniciativa com un “fòrum gastronòmic de Ripollet”, amb professionals de diferents sectors que mai s’havien reunit en una taula i que està acabant essent “un grup d’amics que el que volem és que Ripollet avanci”. El cuiner Albert Rodríguez, afegia: “Som gent amb ganes de compartir, d’acollir a altres persones que s’hi vulguin sumar per donar a conèixer la qualitat de la gastronomia de Ripollet”. Un grup que uneix joves promeses amb la saviesa i l’experiència de persones com el Jaume Ordeig, que presumeix de ser un dels membres del grup que va viure la postguerra i que recorda aspectes com “la col·lectivització dels forns o que abans es venia carbó al forn per als brasers”.
L’objectiu és que més enllà de la fira de juny, aquest grup continuï treballant i fent activitats al municipi.
Ripollet, 22 de març de 2023