Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta l’estudi del nomenclàtor de Ripollet, realitzat pel GER

Aquest estudi documenta més de 200 carrers i espais públics del municipi i servirà de base per valorar les propostes de canvi de noms que rep la Comissió de nomenclàtor, creada l’octubre de 2021.

Es presenta l’estudi del nomenclàtor de Ripollet, realitzat pel GER.

El CIP Molí d’en Rata va acollir el passat dimecres, 29 de març, la presentació de l’estudi del nomenclàtor de Ripollet, realitzat pel Grup d'Estudis Ripolletencs (GER), per encàrrec de l’Ajuntament. Es tracta de l'estudi i investigació de l'origen i significat dels noms de les vies, places, parcs, llocs i equipaments municipals de la ciutat, adjudicat el desembre de 2021, per un import d'11.004 €. En total, s’han documentat 233 carrers i espais, en un document viu, que s’espera anar ampliant i modificant i que aviat es podrà consultar al portal municipal ripollet.cat.

Com va explicar el regidor de Participació ciutadana, Sergio Linares, l'origen d'aquest estudi es troba en el compromís de l'Ajuntament de Ripollet de revisar el nomenclàtor municipal, arrel de la moció presentada pel Jovent Republicà i aprovada al Ple d'abril de 2018, que demanava feminitzar i dignificar el nomenclàtor local. Durant l'aprovació del reglament, el setembre de 2020, ja es va apuntar que aquesta norma s'havia de complementar amb un estudi històric del nomenclàtor. Aquest, “juntament amb el treball que ha vingut realitzat i continuarà realitzant la Comissió, formarà un Patrimoni històric i social per tal que les veïnes i veïns de Ripollet, actuals i futurs, prenguin consciència del nomenclàtor de la seva ciutat i puguin decidir els canvis que considerin convenients amb tota la informació”, va explicar Linares. Fins al moment, s’han rebut una desena de propostes de canvi de nom, fetes tant per membres de la Comissió, com per Policia Local i la ciutadania i es preveuen actuacions participatives per escollir nous noms, sempre tenint en compte la Llei de memòria històrica.

Satisfet que aquest estudi l’hagin fet historiadors de Ripollet, Linares, que va destacar aquest com el darrer acte públic de la legislatura com a regidor, va voler agrair la feina feta, entre d’altres, pel personal del CIP Molí d’en Rata i de l’Arxiu Municipal, així com a la Comissió, al GER i als historiadors Josep Martínez i Ramon Martos.  

Un estudi complex i viu
Eduard Ballesteros, del GER, per la seva part, va explicar que l’estudi el van iniciar ara fa un any, fent recerca arxivística, tant a l’Arxiu municipal com a l’arxiu històric de Sabadell i al comarcal del Vallès Occidental. També han treballat amb arxius de memòria oral, fins i tot a través de les xarxes socials i han agraït el suport, en aquest sentit, de persones com el Josep Teruel. “Ja pensàvem que era una feina complicada, però conforme anàvem avançant ens anàvem adonant que potser era més complex del que ens havíem imaginat”, reconeixia Ballesteros, especialment per conèixer la data d’aprovació de les denominacions d’alguns carrers, sobre tot, a partir dels anys 80, així com per saber el perquè es va decidir posar aquell nom, com és el cas dels carrers de Josep de Viure, Covadonga, Rizal o Dr. Zamenof.

L’objectiu d’aquest estudi és que sigui una base sòlida i documentada sobre la qual treballar en futures investigacions. En aquest sentit, Helena Bea, també del GER, va afegir que l’estudi és “un conjunt de dades que poden donar lloc a altres recerques, com ara la qüestió de gènere del nomenclàtor o qüestions com quin tipus de referents tenim a Ripollet, ja siguin educatius, històrics, etc. i és una recerca que no està tancada, que té molt a afegir, perquè el nomenclàtor de Ripollet està en constant canvi”.

D’altra banda, el GER va aprofitar l’acte per posar-se a disposició de qualsevol persona que vulgui aportar el seu testimoni, així com fotografies o documents privats, per facilitar la tasca de recerca, contactant a través del correu electrònic grupdestudisripolletencs@gmail.com.

Un cop revisat el document, aquest serà publicat en breu al portal municipal ripollet.cat.

Ripollet, 31 de març de 2023