Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’estalvi energètic, una prioritat municipal

A banda de treballar en l’optimització de potències contractades de les instal·lacions municipals, amb un estalvi estimat de més de 61.000 euros l’any, l’Ajuntament continua realitzant actuacions de renovació i optimització de l’enllumenat públic.

L’estalvi energètic, una prioritat municipal.

L’Ajuntament de Ripollet ha participat en una campanya per optimitzar les potències elèctriques en els subministraments municipals, impulsada per l’AMB l’any 2020, en el marc del Programa marc d’actuacions en energia i clima (PMEC). Fruit d’aquesta campanya, s’espera aconseguir, durant aquest any 2022, un estalvi del voltant de 61.433 €, en funció de l’oscil·lació del Mercat elèctric, el que suposa un 83% d'estalvi pel que fa a la part de potència contractada de les factures d’electricitat de tots els equipaments municipals.

La iniciativa partia de la detecció d’un elevat potencial d’estalvi, associat a l’optimització o ajustament de les potències contractades dels subministraments elèctrics, per acostar-les als consums reals, ja que els darrers anys el consum ha variat pel canvi d’usos i les diferents inversions o modificacions realitzades a diferents edificis o instal·lacions, com per exemple l’enllumenat públic, on s’ha produït una baixada important de la demanda energètica.

Aquesta campanya forma part d’un seguit de programes de l’Observatori metropolità de l’Energia, en els qual participa l’Ajuntament de Ripollet, el que l’ha permès disposar del suport i acompanyament de personal i recursos tècnics de l’AMB. 

Quant als resultats, pel que fa a les tarifes 2.0 TD per a potències contractades inferiors a 15 KW, l’estalvi esperat és de 6.556 €, corresponent a enllumenat públic (70%), Mercat Municipal (13%), escoles i Centre de Recursos Pedagògics (12%), locals d’associacions veïnals (3%) i parcs (2%). Quant a la reducció de potencia contractada de la Tarifa 3.0 TD, que són les superiors a 15 KW, l’Ajuntament de Ripollet espera assolir un estalvi aproximat de 54.877 €, corresponent a enllumenat públic (26%), escoles (22%), edificis culturals (20%), oficines municipals (18%), instal·lacions esportives (9%), locals d’associacions veïnals (3%) i altres instal·lacions (2%).

Més llum i menys cost
Després d’executar un pla de millora de l’enllumenat públic, amb projectes de substitució i renovació a la rambla de Sant Jordi i els barris de Sant Andreu, Can Mas i Tiana-Pont Vell, l’Ajuntament continua realitzant actuacions a diferents punts de Ripollet, a l’espera de poder dur a terme un nou pla de millora. En aquest sentit, la passada setmana van finalitzar els treballs d’instal·lació de totes les lluminàries de la zona verda compresa entre els carrers Pizarro, Av. de Catalunya i Cerdanyola del Vallès, amb un cost total de 10.073,88 €, assumit per l’Ajuntament. En aquest punt, on s’havia detectat un dèficit d’il·luminació, s’han substituït les 15 lluminàries esfèriques existents i s’ha reforçat amb 3 nous punts de llum de tecnologia LED, aconseguint dotar l’espai de millor luminància i uniformitat i augmentant la seguretat i confort dels vianants en aquesta zona. A més, amb aquest canvi de lluminàries es redueix les emissions de CO2 en 87,5 kg i s’aconsegueix un estalvi de 175 Kwh i any d’energia consumida i la conseqüent reducció de la factura elèctrica.