Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta a aprovació el projecte d’obres de la residència i el centre de dia

L’objectiu de l’Ajuntament és que les obres s’iniciïn durant l’any 2023. Mentre s’aprova definitivament el projecte, s’avançarà en concretar les formes de finançament i en els plecs per a adjudicar la seva execució.

Es presenta a aprovació el projecte d’obres de la residència i el centre de dia.

L’Ajuntament ha convocat aquest dimecres, 14 de desembre, a les 19 h, un Ple extraordinari per a aprovar, inicialment, el projecte d’obra ‘residència per a gent gran i centre de dia a Ripollet’, redactat pels arquitectes Laia Isern Ros i Toni Montes Boada de Miba Architects, amb un pressupost d’execució de 14.563.342,12 €. Un projecte bàsic que va presentar en roda de premsa aquest dilluns, 12 de desembre, l’alcalde de Ripollet, Jose M. Osuna, acompanyat per l’arquitecte Toni Montes. L’alcalde se’n va mostrar molt satisfet d’aquest projecte, amb una mirada diferent i molt més enllà d’una residència, que espera poder fer-lo realitat a partir de l’any vinent. L’1 de desembre es va presentar als portaveus municipals i el 21 de desembre, a les 17.30 h, es farà una presentació pública al Centre Cultual, on s’ha convidat a les persones i col·lectius participants en el procés ‘Pensa en gran’. 

Quatre anys de feina
Osuna va recordar que “arribem aquí després de molta feina feta al llarg d’aquest mandat”, que es va iniciar havent signat feia poc el conveni de voluntats entre l’Ajuntament i la Generalitat pel que fa a la construcció de la residència i centre de dia i a la concertació de places. El mateix 2019 es va encarregar un estudi de viabilitat de la plataforma de serveis per a gent gran, seguint en tot moment els passos que indicava la Generalitat. El març de 2020 va arribar la COVID-19, “que fa afectar tothom, però particularment a la gent gran i a les residències i això va suposar, per una banda, que tota l’acció municipal s’encaminés a atendre les conseqüències de la COVID-19 i, d’altra, a aturar-nos per repensar el model”, afirmava Osuna. Així, a finals de 2020, es va encarregar un altre estudi de viabilitat per actualitzar aquelles conclusions de l’estudi anterior, tenint en compte un context postpandèmic. Enllestit el primer trimestre de 2021, va ser de molta utilitat per fer l’encàrrec de l’elaboració del pla d’usos, a través el procés participatiu ‘Pensa en gran’, que es va redactar durant l’estiu de 2021 i va possibilitar preparar el concurs d’idees per a l’adjudicació del contracte de redacció del projecte bàsic i executiu de l’equipament. El concurs va durar des de finals de 2021 fins a principis de 2022 i el passat mes de març es va signar el contracte amb els guanyadors, Miba Architects, que han redactat un projecte executiu que contempla 100 places de residència, de les quals 80 haurien de ser concertades, i 32 places de centre de dia, totes concertades.

Un projecte pensat en gran
L’alcalde va remarcar que aquest projecte està “molt basat en la cerca del benestar i de l’autonomia”, d’una banda, des del punt de vista personal i social de la gent que hi viurà, però també des del punt de vista ecològic i de sostenibilitat que tot l’edifici i el seu entorn. Un cop aprovat el projecte executiu al Ple, passarà a exposició al públic durant 30 dies hàbils. Mentrestant, l’Ajuntament treballarà per avançar en la concreció de les diferents fonts de finançament per a la construcció de l’equipament, a través de finançament local, préstecs, finançament extern com els fons Next Generation, o altres que puguin arribar de la generalitat. També es treballarà en la redacció dels plecs per tal de licitar i iniciar la construcció tan aviat com sigui possible.

Inici d’obres, el 2023
L’objectiu de l’Ajuntament és que les obres de la residència, el centre de dia i el seu entorn es comencin durant el 2023, “complint així amb la reivindicació municipal i social com a equipament llargament demanat, perquè és una necessitat evident i objectiva del nostre municipi, i complint també amb el propòsit que com a govern municipal ens havíem marcat per tal de fer-lo realitzat per fi aquest equipament”. És un projecte del qual estem molt satisfets, que recull moltes de les coses que es van treballar en el procés participatiu Pensa en gran i “molts dels neguits, necessitats, anhels i qüestions que ens ha traslladat la mateixa gent gran, les entitats vinculades a aquest sector i que també és un projecte preparat per qualsevol situació pandèmica que pogués arribar i “és un equipament del qual estem i podrem estar ben orgullosos”.

Un model per viure i conviure-hi

micro barri.jpg

L’arquitecte Toni Montes de Miba Architects, un estudi amb molta experiència en el disseny recent d’equipaments per a la gent gran, des d’habitatge dotacional fins a residències, va comentar: “Per a nosaltres aquest és un projecte extraordinari, pel seu plantejament. Es basa en el model de l’habitatge en cures i la paraula residència canvia el seu significat en aquest cas, centrat en el benestar de la persona i sobretot en el seu dret a decidir, la seva autonomia i el respecte a la manera com vol viure”. Segons Montes, l’encàrrec de l’Ajuntament de Ripollet “és un model molt diferent de la idea de residència que la gent té preconcebuda i, a més, no és habitual, ni a Catalunya ni a fora”. L’arquitecte va explicar que “els habitants disposen d’un espai propi, prou ampli, on poden fer-hi vida i a més l’equipament està organitzat d’una manera que hi ha un alt grau de llibertat per decidir quin grau de socialització vol tenir i té molt en compte el nivell de dependència que pugui tenir cada persona que hi viu”. Es tracta així, d’un projecte no només en benefici de les persones que el gaudiran directament, sinó també del barri i de la ciutat, capaç de teixir sinergies amb el teixit social i cultural.

Cadascuna de les habitacions o petits habitatges estan agrupats al voltant de patis, en unes unitats de petit claustre de 12 o 13 habitacions, constituït el primer nivell, de veïnatge proper, amb espais de relació i estada. Unes habitacions que podran personalitzar amb objectes personals i compartir estones d’intimitat amb amics i familiars. Les unitats de convivència són unitats que disposen de tots els serveis, amb punt de control, tot el personal dedicat estrictament a l’atenció de les 25 persones que hi viuen, formades per dues unitats de veïnatge proper. L’objectiu és equilibrar i dimensionar les prestacions i personal d’atenció de cada unitat i aconseguir un ambient íntim, fugint de la sensació d’estar en un hotel o en una institució. El conjunt de l’equipament incorpora el centre de dia, locals per a entitats, i els serveis comuns de la residència, les cuines, les sales de fisioteràpia, d’atenció mèdica, les sales polivalents i una perruqueria.

La següent escala, anomenada micro barri, és un espai per a que les persones, depenent del seu grau de dependència, puguin sortir i construir un nou imaginari del seu barri, amb espais i instal·lacions que poden afavorir sinergies, així com en la darrera escala, la urbana, que també contempla equipaments i entitats amb les quals interrelacionar-se.  

Biodiversitat i refugi climàtic

ripollet-residencia-centre-dia-JARDI.jpg

El projecte també incorpora una superfície total de 9.000 m2 d’espais exteriors, dels quals una part seran públics, oberts al carrer. Es tracta de dues places, una vinculada a l’accés i als locals per a entitats, amb un caràcter més urbà, i una segona, més en relació amb l’institut escola i l’escola bressol, amb la voluntat que sigui el nexe d’unió entre les diferents generacions. També hi ha una part interior, amb una gran diversitat de paisatge, amb espais exteriors més propicis per als mesos freds i altres ombrívols adequats per als mesos càlids. Una altra part estarà dedicada a l’horta, tant d’hortalissa, com de flor de tall i d’arbres fruiters, que són activitats molt beneficioses per a la salut de les persones grans i que poden ajudar a propiciar l’intercanvi generacional. El projecte també busca millorar les condicions climàtiques de l’edifici i del seu entorn, creant un refugi climàtic, a partir de generar la màxima biodiversitat i d’aprofitar les cobertes dels edificis per acollir un hort solar que produiria energia fotovoltaica, la qual podria arribar a generar un excedent i reduir la despesa energètica dels equipaments propers.

Ripollet, 14 de desembre de 2022