Impuls al Patrimoni i a la Memòria Històrica locals a través de la dinamització del CIP
El CIP Molí d’en Rata, que continuarà treballant en diferents projectes de recerca, gestió i protecció del patrimoni i la memòria, també prepara una nova oferta educativa de cara al curs vinent i passarà a obrir tots els caps de setmana, oferint activitats familiars, visites i itineraris.
Coincidint amb els 15 anys del Centre d’Interpretació del Patrimoni, i després d’un període de reflexió i treball intern, pel tancament de les instal·lacions arrel de la pandèmia, l’Ajuntament de Ripollet ha volgut donar un nou impuls a l’equipament, amb una imatge renovada i noves activitats. El CIP Molí d'en Rata i el seu personal volen ser el punt central de les accions de recerca, conservació i gestió del Patrimoni, a partir de les quals es podran portar a terme la difusió i les accions de didàctica, així com les polítiques de Memòria. Es tracta, doncs, “que tot el treball fet reverteixi en la ciutadania”, com explica el regidor de Memòria Històrica, Pablo Lòpez, a través de nous serveis i activitats.
Uns canvis que venen acompanyats d’una nova imatge, que sense perdre l’essència de l’actual logo, que presenta mitja roda de molí, s’ha simplificat i modernitzat. Amb un traç més geomètric, la seva forma connecta amb el patrimoni arquitectònic, tot recordant un arc de volta catalana, sense deixar de ser un element arqueològic i “representar una roda que gira i que permet avançar, que és transformadora”, ha explicat la tècnica de Patrimoni, Elena Vilalta. Per últim, se li ha afegit color, el verd, del raïm i l’olivera, recordant el nostre passat agrícola.
15 anys salvaguardant el patrimoni i difonent la memòria
Inaugurat el 2007 i plantejat com a “la casa de la memòria” de Ripollet, el CIP Molí d’en Rata ha esdevingut al llarg dels anys un espai per salvaguardar el patrimoni i fer difusió de la memòria local. Durant aquesta legislatura, l’Ajuntament ha continuat treballant en base als objectius, estratègies i projectes recollits en el Pla Director del patrimoni Cultural de Ripollet, presentat l'any 2019.
En l’àmbit de la recerca, el regidor de Patrimoni, Sergio Linares, ha explicat que durant aquest mandat s’ha estat treballant en l’estudi del nomenclàtor dels carrers, adjudicat al Centre d’Estudis Ripolletencs (GER), després que el 2021 es constituís la Comissió de Nomenclàtor, “un pas necessari per tal de poder portar a terme la revisió, feminització i dignificació dels noms de carrers, equipaments i espais públics, encarregada a l'Ajuntament de Ripollet a partir de la moció presentada per Jovent Republicà l'any 2018”. També s’ha realitzat el cens del cost humà de la Guerra Civil a Ripollet, a càrrec de l'historiador Jordi Algué i presentat durant les Jornades de Memòria de 2020; s’ha realitzat l’estudi històric i arquitectònic de la Casa del Pont Vell, dedicada a equipament cívic i s’ha revaloritzat el patrimoni i la figura d’Andreu Solà, capdal de l’art i la cultura a Ripollet, amb un contacte constant amb la família del pintor i amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) o s'han realitzat alguns estudis de l'artista. A més, s’han impulsat les excavacions i l’elaboració de les memòries del jaciment del Parc de Pinetons i, després de signar el 202o un conveni marc amb la UAB, ara es treballa en un futur conveni específic, que es podrà concretar quan els materials de l'excavació, actualment en possessió de la Generalitat de Catalunya, es dipositin al CIP Molí d'en Rata. Un projecte, però, que requereix grans recursos, no només econòmics, i que l’Ajuntament reprendrà tan aviat com sigui possible. Per últim, en l’aspecte de recerca, des del CIP també s’han treballat en la preparació d’exposicions pròpies, “que obliga a realitzar una tasca de recerca rigorosa i el més professional possible”, ha explicat Linares, com és el cas de la mostra “Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936”, exposada d’octubre de 2021 a febrer de 2022, realitzada per historiadores locals i personal de l'equipament.
Quant a la gestió i protecció del patrimoni, es treballa en l’elaboració del Pla Especial i Catàleg de Protecció, actualment en procés de licitació, amb l’assessorament tècnic de la Diputació de Barcelona.
També s'està treballant en la part de manteniment, conservació i cura del patrimoni urbà, mitjançant la preparació d'un protocol de manteniment d'escultura pública i murals, amb el suport tècnic de la Oficina de Patrimoni de la Diputació de Barcelona, així com un treball d'anàlisi de murals, amb l'assessorament de Rosa Gassol, especialista en pintura mural i membre del Grupo de ARte Urbano del GE-IIC.
A més, es continua treballant en la restauració del campanar de l’Església, considerat Be Cultural d'Interès Local (BCIL). Després de les propostes d’actuació que recull l’Estudi de Consolidació del campanar de l’església de Sant Esteve, realitzat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona l’any 2021, l'Ajuntament treballa ara en cercar els recursos així com les gestions administratives necessàries per assegurar el seu manteniment.
L’Ajuntament també treballa en la gestió i conservació de la col·lecció local, fruit de les donacions de veïnes del poble, que continua creixent i suposa un treball continuat d'inventariat, catalogació, conservació i difusió. Com a principals accions, aquest mandat destaca l’establiment d'un protocol de donacions treballat conjuntament amb els Serveis Jurídics de l'Ajuntament i la posada en marxa del Museuobert.cat, un portal de difusió de col·leccions, que ofereix la possibilitat de descobrir, de forma virtual, 1.135 peces del CIP Molí d'en Rata. A més, entre d’altres accions, s’ha realitzat la substitució de la placa de la plaça de Joan Abad i s’ha retirat, per a la seva conservació, la placa de la Masia de Can Mas.
Pel que fa a la difusió, el CIP Molí d'en Rata té previstes realitzar accions de difusió del patrimoni a través de donar a conèixer la seva col·lecció, dels espais expositius, d’activitats de dinamització els cap de setmana i de l’organització del fons documental, per tal que es pugui consultar. Actualment, el CIP compta amb dos espais expositius on, a principis d'aquest mandat podíem trobar les exposicions permanents “Protagonistes, ripolletencs que deixen petjada” i la mostra d’obres del pintor Andreu Solà. L’objectiu actual, donada la manca d’espai d’oferta expositiva, és treballar una programació anual d'exposicions temporals per a la sala gran, fent tres o quatre a l’any, amb valor patrimonial, rigor científic i vinculades al territori. Així, després de “Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet: 1931-1936”, el pròxim 7 de maig s’inaugurarà “Creu Roja, 100 anys al teu costat”, que restarà fins al mes de juliol, i de cara a la Festa Major s'està treballant en una nova exposició sobre la vinya.
A la sala petita, s’està treballant en una exposició permanent centrada en la història de Ripollet, que serveixi com a espai per donar a conèixer la història local i de benvinguda a les noves veïnes del municipi. Es tracta d'un projecte que no es veurà durant l'any 2022.
Obert tots els caps de setmana
La dinamització de CIP també passa per la posada en marxa del servei de cap de setmana, previsiblement, durant el mes de maig, a falta de concretar dates. L’objectiu, com a part de la renovació de l'equipament, és fer una programació anual d'activitats de caps de setmana de manera estable, renovant les propostes i incloent criteris com la sostenibilitat o la perspectiva de gènere, a més de treballar per tal que les diferents activitats siguin accessibles a les persones amb discapacitat. Així, es proposen diferents activitats per obrir tots els caps de setmana. Algunes es duran a terme un diumenge al mes, com ara la visita al Molí d'en Rata o la visita guiada a l'exposició temporal i la realització de diferents itineraris pel poble. Els primers itineraris que es posaran en marxa són el del nucli antic i l’itinerari pel barri del pont vell-Tiana, però s’està treballant en altres, com el del barri de can Mas o el Ripollet modernista, de cara a l’any vinent, amb l’objectiu d’incloure teatralitzacions o formats de gammificació. Per últim, l’activitat familiar Juga amb la Història es passarà a fer un dissabte al mes, amb tallers que combinin activitats amb recursos propis amb activitats vinculades a l'art, la història i el patrimoni en general.
Quant a les festes i jornades, dins la programació estable de l’equipament es mantindran, com a accions anuals, el Mercat de la Vinya, el Dia dels Museus, les Jornades de Patrimoni, la participació en el Benvinguts a Pagès i les Jornades de Memòria.
Per tal de convertir el patrimoni de Ripollet en un recurs educatiu, des el CIP Molí d'en Rata es treballa en la renovació del discurs i els objectius de l'oferta educativa de Patrimoni i Memòria, i després d’elaborar un Pla Educatiu Estratègic del patrimoni i la memòria històrica, amb el suport de la Diputació de Barcelona, s’està treballant amb el Departament de Didàctica de Patrimoni de la UB, el disseny d’activitats i recursos per incloure al Viver Educatiu del pròxim curs.
Ripollet, 26 d’abril de 2022