Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Parc Fluvial del riu Sec integrarà el riu dins el parc Massot

Aquest projecte convertiria el Massot en un parc fluvial, i tot i l’actuació només afecta al terme municipal de Ripollet, milloraria la connectivitat amb les poblacions de Cerdanyola, Montcada, Barberà i Ripollet, reforçaria l’anella verda de Ripollet i contribuiria a regenerar l’ecosistema fluvial. Que sigui una realitat queda subjecte ara a trobar finançament per a millorar la connectivitat entre el nucli urbà i el parc.

El Parc Fluvial del riu Sec integrarà el riu dins el parc Massot.

Tècnics del Servei d'Infraestructures de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van presentar recentment a l'Ajuntament de Ripollet el projecte del Parc Fluvial del riu Sec, dins el nostre terme municipal, en la confluència amb els municipis de Montcada i Reixac, Barberà del Vallès i Cerdanyola del Vallès. A la reunió, el passat 11 de gener, va assistir l'alcalde de Ripollet, Luis Tirado, el regidor de Protecció del Medi, Diego Puig; la regidora de Parcs i Jardins, Mélodi López, i personal tècnic de l'Àrea de Ciutat. Es tracta d'un projecte que integra el riu al parc Massot, de forma que deixaria d'estar segregat amb els murs actuals i es crearia una unitat visual, esdevenint un parc fluvial. L’objectiu de l’Ajuntament ara és trobar finançament per a millorar la connectivitat entre el nucli urbà i el parc, a través d'un nou gual, al marge esquerra del riu, per tal de facilitar l'accés de la ciutadania caminant.

A través del Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG) 2020-2023 de l'AMB, l'Ajuntament només haurà de pagar la meitat de l'obra. Tal com ha explicat l'alcalde, Luis Tirado, "hem traslladat a l'AMB la decisió de l'Ajuntament de tirar endavant aquest projecte, sempre i quan es millori la connectivitat de la zona, ja que si fem aquesta inversió, és perquè més persones la puguin gaudir, però això passa per fer un nou gual". En aquest sentit, des de l'Ajuntament es va demanar a l'AMB que modifiqui aquest avantprojecte, abans d'encarregar el projecte executiu. Els serveis tècnics municipals estudiaran, per la seva banda, com aconseguir finançament per a fer realitat aquest nou gual per connectar les dues lleres del riu.

projecte-parc-fluvial-riu-sec-310124.jpg

Un projecte amb valors ecològics i socials
Aquesta actuació s'engloba dintre les actuacions de la 'Memòria per a la recuperació de les lleres dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet, les àrees de ribera i els espais lliures vinculats al sistema fluvial', aprovada en Junta de Govern Local el 2017 ,i dins el Pla estratègic del sistema fluvial, el mosaic agroforestal vinculat i les infraestructures de mobilitat associades de Ripollet – “Ripollet Som-riu”, aprovat al Ple del 30 de novembre de 2023. Un projecte que a més de suposar una millora paisatgística i ecològica, també incorpora valors socials i identitaris. Després de la construcció del gual del riu Sec, que permet donar continuïtat a l'anella verda de Ripollet i millorar la connexió amb les poblacions veïnes, l'execució del projecte del parc fluvial, amb la integració del riu al parc, permetria augmentar l’ús d’aquest espai, duent a terme propostes educatives de caràcter naturalístic, i incrementar el lligam amb el territori.

En termes ecològics, la creació del parc fluvial eliminarà l'endegament del riu i la llera recuperarà l'espai que li és propi i natural. Aquest fet juntament amb els treballs de retirada de vegetació al·lòctona que s'han realitzat, facilitarà que l'ecosistema fluvial es regeneri per si sol, ja que recuperarà les seves dinàmiques naturals, que inclouen la sedimentació, l'arrossegament de vegetació i la creació de nous habitats entre altres, millorant la biodiversitat del sistema fluvial.

L’Ajuntament espera tornar a reunir-se amb els tècnics de l’AMB en els pròxims mesos, per acabar de concretar les millores proposades.

Ripollet, 31 de gener de 2024