Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els treballs de restauració de les lleres dels rius Ripoll i Sec arriben al pont de vianants

Aquesta setmana comencen les obres al tram anomenat “entreponts” i un cop retirats els residus que s’han extret fins ara, també es procedirà a extreure el rizoma de les canyes.

Els treballs de restauració de les lleres dels rius Ripoll i Sec arriben al pont de vianants.

Els treballs de recuperació ambiental de l'entorn fluvial dels rius Ripoll i Sec, que es van iniciar el passat 21 de setembre, continuen a bon ritme. La primera fase, consistent en la retirada i gestió selectiva de tots els residus de la llera, ja ha arribat al pont de vianants i aquesta setmana continuarà al tram conegut com “entreponts”. També, un cop retirats tots els residus i materials impropis trobats, aquesta setmana s’iniciarà l’extracció de la canya. Els treballs finalitzaran amb la sembra de plantes herbàcies a tota la superfície i s’espera que estiguin enllestits el gener de 2023, tot i que dependrà de les pluges de la tardor-hivern.

Les obres es van iniciar a la zona del Molí d’en Xec, primer de forma manual i amb maquinària no pesada, començant per una inspecció ocular i tot seguit es van desmuntar les barraques i es va procedir a apilant els residus i tot allò que no és propi d’una llera. S'han creat dos eixos paral·lels als marges, per tal de tenir cura d’aquells animals i plantes que s’havien de protegir i per tal de poder gestionar els residus extrets de forma separada.

La seguretat dels animals, una prioritat
Abans de l’inici de les obres, durant les visites prèvies i les inspeccions oculars, es van trobar diferents animals, com ara un porc senglar atrapat en una malla, que es va alliberar, i gallines en molt mal estat, que van ser derivades al centre d’acollida d’animals d’Olesa de Montserrat. També es van localitzar diferents paranys i ceps, així com verins. Quant a les colònies de gats ferals instal·lades al riu, la seva protecció està essent una de les prioritats, tant per a l’Ajuntament com per a la direcció d’obres.

Abans de començar els treballs, es van mantenir diferents reunions amb l’Associació Animales Ripollet, amb la que l’Ajuntament té un conveni de col·laboració, pel qual es fan càrrec de l’alimentació i la cura de les colònies de gats ferals al municipi. En aquestes reunions, que es continuen realitzant de forma periòdica, es va informar del desenvolupament previst de les obres i es va establir el protocol a seguir quant a les colònies i en cas de trobar un animal. En aquest sentit, es va informar de la necessitat, per la seguretat tant de les alimentadores com dels animals, de no deixar aliments per als gats a la zona endegada i es va demanar la seva col·laboració en la localització de possibles noves camades, per poder derivar-les per a la seva adopció.

A l'espera de tenir enllestit el projecte de refugi de gats de Molí d'en Xec, treballat amb Animales Ripollet i les persones alimentadores, s'habilitaran diferents punts de refugi provisionals, a mida que es vagi retirant la canya. 

Ripollet, 10 d’octubre de 2022