Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Llum verda al Pla Local d'Habitatge 2021-2026

El Ple de juliol va aprovar ahir, inicialment i per unanimitat, el primer Pla Local d'Habitatge de Ripollet, full de ruta per continuar aplicant polítiques públiques que promoguin l'habitatge d'ús social, atenguin els col·lectius vulnerables i incentivin la millora del parc d'habitatge residencial al municipi. La sessió també va acordar la modificació del PGM per reservar el 30% dels pisos nous a protecció oficial.

Roda de premsa de presentació del Pla Local d'Habitatge (20/07/21).
Roda de premsa de presentació del Pla Local d'Habitatge (20/07/21)

Ripollet va donar ahir un pas endavant en les polítiques públiques d'habitatge, amb l'aprovació inicial del seu primer Pla Local d'Habitatge, amb quatre línies de treball estratègiques a aplicar fins al 2026. Aquest pla, recollit al Pla d'Acció Municipal de l'actual mandat, també respon, tal com va recordar la regidora d'Habitatge, Reyes Muñoz, a la moció aprovada a principis de l'any 2019, a proposta de la PAH Ripollet Cerdanyola, que contemplava l'elaboració del Pla i la creació d'una comissió de seguiment. Es tracta "d'un punt d'inflexió en les polítiques d'habitatge de Ripollet", va assegurar Muñoz, afegint que "és un pla a curt, mitjà i llarg termini on l'habitatge és un dret i no un bé especulatiu".

El PLH, elaborat amb el suport de la Diputació, és un pla transversal, amb una mirada multidisciplinària i obert al canvi, on han intervingut diferents departaments municipals i ha comptat amb la participació d'agents locals com la PAH, Acollim Ripollet o el Jovent Republicà, així com persones a títol individual. "Aquesta és una estratègia integral que respon a les necessitats i problemàtiques actuals, sense oblidar la perspectiva a mitjà i llarg termini, ja que té una durada de sis anys", va explicar la regidora.

Actualment, ens trobem a la segona de les tres fases que contempla el PLH, la d'exposició pública. La primera va ser de diagnosi, "amb un estudi per a identificar i reconèixer de manera compartida quins són els principals reptes a abordar". La tercera fase és el Pla d'Accions, on es recullen una seixantena de propostes, agrupades en quatre grans eixos de treball.

El primer eix, que en gran part ja s'està executant des de l'equip de Serveis Socials i d'Habitatge, és la de vetllar per l'atenció als col·lectius amb vulnerabilitat residencial i fer el seu seguiment i derivacions al SIDH (servei d'intermediació de deutes de l'habitatge). En aquesta línia també es contempla la promoció d'ajuts per l'habitatge, com ara ajuts municipals o a l'emancipació juvenil i fins i tot un programa d'habitatge intergeneracional.

Habitatge d'ús social
El segon eix de treball és la promoció de la construcció i adquisició d'habitatge d'ús social, promovent també la transformació d'habitatge lliure per a l'ús social. En aquesta línia s'emmarca la modificació del planejament per a la generació de sòl destinat a l'habitatge d'ús socials, aprovada també per unanimitat al Ple d'ahir dijous, per tal que un 30% de l'habitatge nou es dediqui a protecció oficial.

El PLH també recull accions per crear nous instruments i recursos per a les polítiques d'habitatge i, com a última estratègia, proposa incentivar la millora i la qualitat del parc residencial, ajudant a incrementar l'eficiència energètica dels habitatges, millorar la seva accessibilitat i incentivar la seva rehabilitació.

Ripollet, 23 de juliol de 2021