Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Més de 5.000 infants i joves han començat avui el curs 2024-2025

Diferents centres educatius han iniciat el curs amb millores a les seves instal·lacions. La natalitat continua baixant i enguany es redueix una línia a l’escola Clavé, així com les ràtios a primària.

Més de 5.000 infants i joves han començat avui el curs 2024-2025.

Prop de 5.200 alumnes des d’I-3 a 4t d’ESO han començat aquest matí el curs 2024 - 2025 a Ripollet. El regidor d’Educació, Óscar López, ha volgut desitjar a tot l’alumnat un molt bon inici de curs, especialment als 280 infants que han començat I-3 i als 470 que ho han fet a 1r d’ESO, així com a les seves famílies i al seu entorn. Dijous, 12 de setembre, iniciarà el curs l’alumnat de batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior, mentre que l’escola d’adults arrencarà la setmana vinent.

Quant a la resta de centres, les escoles bressol municipals estan plenes i amb llista d’espera. L’Escola Municipal de Música, amb prop d’una setantena d’alumnes inscrits, manté la matrícula oberta, mentre que l’Escola de Persones Adultes Jaume Tuset espera superar els 600 alumnes.

Més oferta formativa a secundària
El regidor d’Educació s’ha mostrat molt satisfet per l’augment de l’oferta formativa del nostre municipi. En primer lloc, l’Institut Lluís Companys disposarà d’un grup IFE (Itinerari Formatiu Específic) per a alumnes amb necessitats educatives especials, per reforçar les seves competències personals i professionals en la seva transició a la vida adulta i la inclusió social i laboral. I en segon lloc, l’Institut Palau Ausit disposarà d’un nou cicle formatiu de grau bàsic de serveis administratius.

 

20240909_112418.jpg

 

Més millores a les escoles
Óscar López també ha destacat que des de l’inici de la legislatura “hem fet molts esforços per millorar els nostres centres educatius, que els feia molta falta” i com cada estiu, a banda del manteniment ordinari que es fa a través de Genera, l’Ajuntament ha aprofitat per fer altres millores a diferents escoles. Així, a l’escola Tatché i Pol, on ja s’havien fet treballs de poda i tala d’arbres, s’ha fet nova la tanca entre pistes, que estava molt deteriorada, i s’ha arranjat el mur del pati, a més de fer treballs de pintura. També s’ha sanejat el sorral i el jardí de l’escola Tiana de la Riba, on s’hi va trobar fibrociment i a l’escola Gassó i Vidal s’ha instal·lat nou mobiliari de cuina i s’han fet alguns treballs de pintura. Ara caldrà renovar la roba de l’ombratge, instal·lat al pati abans de l’estiu. Enguany, en total, s’hauran destinat prop de 62.000 euros a millores als centres, com ha explicat el regidor.

El major repte, la segregació
Seguint la línia dels darrers anys, provocada pel descens de la natalitat, enguany el Clavé començarà I-3 amb una única línia. “Fa 10 anys les escoles tenien pràcticament el doble de l’alumnat d’I-3 que el que tenim ara i la previsió futura no és de millorar”, ha explicat López. Quant a les ràtios, a I-3 s’ha baixar a 19 alumnes a la pública i 22 a la concertada, llevat de l’escola FEDAC, que l’ha volgut mantenir a 25. A tota l’ESO és de 30 alumnes com a màxim.

Segons el regidor, el Departament d’Educació de la Generalitat ha permès aquesta baixada de ràtio per la complexitat dels centres i la gran matrícula viva del municipi, que l’any passat va rebre durant el curs prop de 180 alumnes. “Tenim un gran repte, que és la segregació escolar, tot i que crec que els darrers anys s’han fet passes endavant, per tal de reduir-la”. Setmanalment es reuneix el departament d’Educació de l’Ajuntament, amb inspecció, l’EAP i membres de les direccions dels centres per tal de fer una correcta distribució del nou alumnat, amb molt de rigor, i posant la mirada en la reducció de la segregació. Aquesta distribució s’ha pogut millorar, per la reserva prèvia de places per a alumnat amb necessitats socials i econòmiques a tots els centres, tant públics com concertats. López també ha explicat que s’ha creat una comissió de treball per a la reducció de l’abandonament escolar entre els 16 i 18 anys, en coordinació amb Educació i les direccions de tots els centres educatius de Ripollet i que de cara al curs 2025-2026 s’està estudiant una nova zonificació.

Més de 90 activitats a la Guia d’Activitats Educatives
Amb l’inici de curs, també s’ha publicat, en format digital, la nova Guia d’Activitats Educatives. Es tracta d’un recull de més 90 activitats que l’Ajuntament de Ripollet, des de les seves diferents àrees i departaments, ofereix als centres educatius del municipi, com a suport a la tasca educativa que aquests duen a terme en el seu dia a dia.

L’oferta va adreçada a tot l’alumnat del municipi, des de les escoles bressols fins a l’educació de persones adultes, educació obligatòria i post obligatòria i inclou diferents àmbits, com ara el coneixement del territori, el medi ambient, l’art, la salut, la participació i el foment de la lectura. El professorat pot consultar la guia i sol·licitar, en línia, les activitats d’interès pel seu alumnat.

Nou curs del Pla Educatiu d’Entorn
D’altra banda, el Pla Educatiu d’Entorn (PEE) continua la seva aposta per l’educació integradora. Impulsat per la Generalitat, amb el suport de l’Ajuntament, compta amb la implicació de la comunitat educativa per a l’extensió de l’acció educadora en infants i joves més enllà de l’àmbit escolar. Aquesta cooperació pretén incidir, especialment, en els sectors socials i edats més vulnerables, per tal d’assegurar-ne la igualtat d’oportunitats.

El Pla Educatiu d’Entorn s’ha marcat aquest nou curs 2024-2025 els objectius de potenciar les activitats extraescolars pròpies del PEE i de les AMPA, AFA i AFI; donar continuïtat a les accions del Racó de la Primera Infància; traslladar els tallers de suport educatiu als centres cívics; que les xerrades i tallers a famílies siguin a demanda dels centres educatius i incorporar al servei comunitari les propostes que arribin de les organitzacions de les famílies de l’alumnat. El curs passat, el PEE va tenir un pressupost de 189.362,18 €, el 55% a càrrec de la Generalitat i el 45% a l’Ajuntament.

Ripollet, 9 de setembre de 2024