Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Uns 5.700 alumnes d’infantil, primària i ESO comencen el curs 2022-2023 a Ripollet

L’avançament de la data d’inici, la baixada de ràtios a les aules de P3 i la reserva de places per a alumnes amb necessitats especials són les principals novetats d’aquesta tornada a les aules, que també coincideix amb la implantació del sistema Ripollet Aporta als centres educatius.

Uns 5.700 alumnes d’infantil, primària i ESO comencen el curs 2022-2023 a Ripollet.

Aquest matí han començat el nou curs escolar uns 3.590 alumnes d’infantil i primària, dels quals uns 309 iniciaven P3. Dimecres, dia 7, ho faran uns 2.120 alumnes d’Educació Secundària Obligatòria, 472 dels quals ho faran a 1r d’ESO. A banda de començar uns dies abans del que és habitual, també ho faran en jornada reduïda durant el més de setembre, tot i que hi ha l’opció de menjador, amb acollida de tarda gratuïta. Una altra de les novetats importants és la baixada de la ràtio de P3 a les escoles públiques fins als 20 alumnes per classe, mentre que la concertada continua amb 25 i a secundària es manté la ràtio de 30 alumnes. Això ha fet que l’Escola Clavé recuperi una aula de P3. També suma una nova aula de 1r d’ESO l’Institut Escola Els Pinetons.   

220902-ripollet-edu-aporta-escoles.jpeg

Aquest inici de curs també suposa la implantació als centres educatius de Ripollet del sistema de recollida de residus Ripollet Aporta, tal com se'ls va comunicar a finals de curs passat. L'Ajuntament ha instal·lat, a escoles i instituts, els diferents bujols per a que puguin fer una correcta separació de la brossa que es genera i aquests dies s'estan fent les reunions informatives. 

D’altra banda, creix significativament el nombre de places reservades a alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE), que abans eren d’una mitjana de 2 per aula i ara s’ha ampliat, segons demanda/valoració, entre les 3 i les 9 places de NESE. Quant a la matrícula viva, des del passat mes de maig i fins avui, s’han hagut de gestionar 51 demandes de places, les quals s’acabaran d’adjudicar durant aquesta setmana.

L’Ajuntament està a l’espera que poder tenir operativa en breu l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), que facilitarà molts tràmits, entre ells la gestió de la matrícula viva. Hores d’ara ja s’ha aprovat el conveni entre el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Ripollet per a la creació d’una OME a Ripollet. Des de l’OME l’Ajuntament podrà oferir a les famílies informació sobre l’oferta educativa de tots els centres del municipi, es podran rebre i tramitar les sol·licituds d’admissió i donar publicitat del resultat, entre moltes altres funcions. També es podrà tenir accés a les aplicacions de la Generalitat per a la gestió de la preinscripció de l’alumnat.  

Quant a les Escoles Bressol Municipals, enguany s’han exhaurit les places, principalment per la recent gratuïtat de P2 decretada per la Generalitat i la tarifació social de la resta de grups aprovada per l’Ajuntament. Per la seva part, l’Escola Municipal de Música ha rebut 66 matrícules i el Centre de Formació de Persones Adultes Jaume Tuset, 571 matrícules. Ambdues escoles mantenen la llista d’espera viva durant tot el curs.

D’altra banda, durant les vacances escolars, l’Ajuntament ha aprofitat per fer algunes reparacions i treballs de pintura a diferents centres educatius. A més, a l’escola Anselm Clavé s’han fet diferents actuacions a l’edifici antic, com ara el tractament d’humitats de la planta baixa i la substitució d’una seixantena de lluminàries antigues per LED. També s’ha treballat en la millora del rendiment de la calefacció i les condicions acústiques del menjador, amb un cost total de prop de 74.000 €. A l’Institut Escola Els Pinetons s’han fet modificacions en diversos espais per a usos de laboratori i aula de tecnologia, amb un cost d’uns 17.000 €.

Aquest curs es continuarà implementant als centres educatius de Ripollet el Pla Educatiu d’Entorn, amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Les actuacions estan dirigides a la millora de l'escolarització de l'alumnat, fomentant habilitats individuals vers l'aprenentatge i promovent aptituds positives vers la formació acadèmica i professional, amb accions educatives que tenen en compte els diferents ritmes d'aprenentatge dels nens i nenes i del jovent que hi participa, així com el suport a les seves famílies en aquesta línia. Actualment, s’està treballant el pla d’actuacions amb els centres educatius, les entitats i les associacions de famílies.

Ripollet, 5 de setembre de 2022