Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Dia de la Llengua Materna, una oportunitat per a celebrar les escoles diverses

A través de les cançons i la literatura en diferents llengües, enguany s’ha treballat amb els centres educatius, en les llengües maternes del seu alumnat, visibilitzant la seva diversitat.

El Dia de la Llengua Materna, una oportunitat per a celebrar les escoles diverses.

El dia 21 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM), un dia que celebrem des de 1999, quan va ser proclamat per la UNESCO, per tal de promoure i protegir el plurilingüisme i la diversitat cultural, mitjançant la difusió de les llengües maternes. A Ripollet, ho celebrem un any més, des de la regidoria d’Educació, amb la col·laboració dels centres educatius, el Centre de Normalització Lingüística de Ripollet i la Biblioteca Municipal. La celebració del DILM serveix per a visualitzar la riquesa lingüística de totes les persones que viuen a Ripollet, enguany centrada en la infància i el jovent dels centres educatius i de les persones adultes del CFA Jaume Tuset i del CNL de Ripollet.

Així, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, s’ha treballat als diferents centres educatius al voltant de la música i les cançons, principalment, en la llengua materna diferent del català o castellà. El resultat d’aquest treball es podrà veure al Centre Cultural, del 21 de febrer al 16 de març, en el marc de l’exposició ‘Llengües maternes de Ripollet. Un petit recull de les escoles diverses’. La inauguració tindrà lloc el dia 21, a les 18 h, a la Sala 1 d’exposicions.

Es tracta del fruit de la feina desenvolupada per mestres i professorat de centres públics de Ripollet, on l’alumnat ha conegut i après cançons en llengües maternes de companys i companyes de diferents orígens. Així, han cantat cançons en àrab, hebreu, soninké, txec, portuguès da Brazil, xinés, romanès, italià, caló, francès, anglès, urdú, tamil, anglès liberià i també en català. Els centres han gravat les cançons al Teatre Auditori de Ripollet i es podran escoltar a la mateixa exposició.

També hi ha col·laborat l’entitat Ripoart, aportant el mapa on estan representades aquestes llengües. Es tracta, així, d’una representació de la riquesa cultural i lingüística diversa del nostre municipi, amb un procés d’elaboració que ha contribuït a potenciar el coneixement i l’aprenentatge de la llengua materna de persones que viuen a Ripollet, potenciar el treball cooperatiu i la inclusió, així com visibilitzar la diversitat cultural dels centres educatius del municipi.  

La Biblioteca Municipal també acollirà, del 19 al 29 de febrer, l’exposició ‘Les llengües d’El Petit Príncep’, on es mostren diferents edicions i llibres en diferents idiomes d’El Petit Príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry. I també a la Biblioteca, el 22 de febrer, a les 18.30 h, s’oferirà l’activitat ‘Un món de llengües’, a càrrec de Llenguaferits, que explicaran, d’una manera amena i entretinguda, curiositats del català i altres llengües d’arreu del món. L’objectiu és despertar la sensibilitat lingüística i fomentar el respecte per totes les llengües i, en particular, pel català. 

Formació a personal educador
En el marc del Dia de la Llengua Materna, des del Pla Educatiu d’Entorn, s’ha organitzat una formació, el dia 2 de març al matí, dirigida a persones que treballen o estan en contacte amb infants i jovent, d’entitats culturals, esportives, casals, esplais, menjadors i altres espais educatius de la ciutat. Aquest activitat també forma part del programa amb motiu del 8M Dia de les Dones, ja que consta de dues parts: una primera, a càrrec de les tècniques del SIAD de Ripollet, on es parlarà de violències masclistes i de com treballar aquest tema amb els infants i jovent d’aquests espais educatius. I una segona part, a càrrec de Llenguaferits, on, des d’una perspectiva holística s’explicarà la importància de l’ús de les llengües com a mitjà de comunicació social, cultural i d’inclusió, amb l’objectiu de potenciar l´ús de la llengua catalana a Ripollet per tal de millorar la inclusió d’aquests infants i jovent als diferents espais de lleure.

Ripollet, 15 de febrer de 2024