Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet torna a commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna

El pròxim 21 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna i, per tercer any consecutiu, l'Oficina de Català i la Biblioteca municipal, amb el suport del Pla Educatiu d'Entorn, han preparat una sèrie d'activitats amb la intenció de mostrar la gran diversitat i riquesa lingüística de Ripollet, on conviuen prop d'un centenar de nacionalitats diferents.

Ripollet torna a commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna.

Enguany, la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna compta amb el suport del Pla Educatiu d’entorn, que permetrà donar un nou impuls a aquesta commemoració amb diferents activitats que es duran a terme del 21 al 25 de febrer i que estaran centrades en apropar-nos la riquesa lingüística de la ciutadania de Ripollet i algunes d'elles tractaran, concretament, sobre la llengua i la cultura xineses.

Aquest any, entre les activitats programades, hi haurà una sessió de L’hora del conte per a infants titulada “Tiki Tiki Tembo, seràs músic!” (dimecres 23 de febrer, a les 17.30 h) on es donarà a conèixer una versió d’un conte xinès, sobre una família de músics que vol passar el llegat al seu fill. També es farà un taller de cal·ligrafia xinesa (dijous 24 de febrer, a les 19 h) per aprendre els fonaments de l’escriptura del país asiàtic i el taller ‘L’art de retallar paper i les festes populars xineses’ (divendres 25 de febrer, a les 19 h). Totes les activitats són gratuïtes i tenen places limitades. Cal inscripció prèvia a la Biblioteca municipal a través del correu electrònic biblioteca@ripollet.cat o al telèfon 96 586 42 30. Per últim, del 21 de febrer al 5 de març es podrà veure al vestíbul de la Biblioteca municipal una exposició sobre la diversitat lingüística que inclourà documents en diversos idiomes.

En el marc del Pla Educatiu d’Entorn i amb l’objectiu de potenciar el respecte i valoració de la diversitat lingüística i el treball en xarxa, els centres educatius de Ripollet han estat treballant quines són les llegües que es parlen en el país de procedència del seu alumnat i les seves famílies. A partir d’aquest treball, s’ha elaborat una llista de les llengües que més es parlen a Ripollet i s’ha editat un punt de llibre amb la paraula ‘Hola’ en aquestes llengües, així com un contingut al web municipal. Els centres participants rebran un lot de llibres de temàtica multicultural. Igualment, amb aquestes paraules, el Cabraboc farà la salutació el dimecres, 23 de febrer, durant l’acte de penjada del Cabraboc, donant la benvinguda al Carnaval en les llengües que més parlen les famílies de Ripollet. 

Una celebració que es consolida
La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna a Ripollet es va iniciar l’any 2020, amb activitats per donar a conèixer la diversitat lingüística en general i la cultura àrab en particular, així com sessions de lectura de textos en diferents llengües. El 2021, en plena pandèmia, es va fer difusió a les xarxes sobre plats típics dels llocs d’origen de l’alumnat de l’Oficina de Català i Ripollet Ràdio va emetre un programa on es presentaven cançons en diferents llengües.

L’objectiu és que aquest any 2022 serveixi per consolidar aquesta celebració que pretén donar a conèixer cada any una cultura diferent i fomentar el respecte per totes les llengües, donant visibilitat a les llengües que parlen els nostres veïns i veïnes.

Ripollet, 8 de febrer de 2022