Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Noves subvencions i compromís local per aconseguir que el comerç i l’hostaleria de Ripollet siguin 100% accessibles

A més d’una campanya de sensibilització i pedagogia, l’Ajuntament ha assegurat que serà més estricte exigint, com marca la llei, l’accessibilitat als establiments, i ha aprovat una línia de subvencions per a fomentar les obres per tal que ho puguin fer.

Noves subvencions i compromís local per aconseguir que el comerç i l’hostaleria de Ripollet siguin 100% accessibles.

Fruit del treball amb la Comissió de persones amb discapacitat, la UCR i el Gremi d’Hostaleria, iniciat durant la pandèmia, l’Ajuntament ha presentat diferents línies d’actuació i mesures dirigides a eliminar barreres arquitectòniques i “aconseguir fer un Ripollet inclusiu 100%”, on tots els establiments comercials i d’hostaleria del municipi siguin accessibles, tal com va explicar la regidora d’Inclusió i d’Empresa i Comerç, Txell Caler, en roda de premsa, el passat 20 de març. Es tracta de donar compliment a la Llei 13/2014, que estableix les condicions d’accessibilitat necessàries perquè els espais d’ús públic, els edificis, els mitjans de transport, els productes, els serveis i els processos de comunicació garanteixin l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb altres dificultats d’interacció amb l’entorn.

Aquesta llei disposa que els edificis i establiments han d’assolir les condicions d’accessibilitat que permetin a les persones amb discapacitat accedir-hi i fer-ne ús. A més, correspon al titular de l’activitat o al propietari de l’espai mantenir correctament les condicions d’accessibilitat a l’establiment. “Una de les exigències per part de la Comissió, però també una de les prioritats del nostre govern, és facilitar el dia a dia de les persones discapacitades o amb problemes de mobilitat temporal”, ha assegurat el regidor de Mobilitat, Fran Sánchez, tot recordant que estem parlant de més de 2.000 persones de Ripollet, entre un 10 i un 15% de la població, “i que tenen dret a accedir a botigues, restaurants i qualsevol altre establiment, en condicions d’igualtat”. Sánchez també ha recordat l’actuació que l’Ajuntament va fer a nivell de via pública, instal·lant passos adaptats a les voreres del municipi. 

Des de la Comissió de persones amb discapacitat, Eugènia Guillem va reclamar el dret a “viure amb una absoluta independència, llibertat i normalitat” i va recordar que “no hi ha prou en que adaptem les nostres cases, quan el nostre poble no està adaptat”. Guillem també va explicar que no només es troben barreres per accedir a un establiment, sinó també a l’interior, amb dificultats per entrar i utilitzar un lavabo o fer servir un emprovador, tot recordant que aquestes barreres els suposa “un problema físic, però  també psicològic, per fer-te sentir una persona rara”. 

Des de l’Ajuntament, ja s’havia eliminat la taxa de llicència d’obres, quan es tractava de temes d’accessibilitat i s’exigien les mesures d’accessibilitat a l’hora de donar llicències d’activitats o fer un canvi de nom de l’activitat. Ara, donat el marge d’interpretació de la llei, l’Ajuntament ha decidit ser més estricte a l’hora d’exigir el seu compliment i, en cas d’incomplir-la, podria acabar sancionant. “El que hem fet és Incloure un paràgraf, quan es demana el permís per a fer obres als establiments, recordant que és obligatori, segons la llei, fer aquell espai accessible, amb rampes o amb algun altre mecanisme”, va explicar Caler. També s’exigirà en el cas de noves llicències o canvi de nom.   

10.000 € per a accessibilitat
L’any passat es va publicar un paquet de subvencions per a ajudar a finançar obres de millora d’accessibilitat i, recentment, s’ha aprovat una nova línia en aquest sentit, dins el paquet de subvencions en règim de concurrència competitiva per projectes i activitats de desenvolupament econòmic, d’acord amb els eixos estratègics de la corporació i amb les previsions contemplades al Pla estratègic de subvencions 2022-2024 de l’Ajuntament de Ripollet. Es tracta de la línia 7, d’adequació d’espais als nous requeriments legals i de competitivitat, amb l’objectiu d’incentivar als establiments del teixit productiu local -comerç, hostaleria, indústria i resta d’activitat econòmica amb seu social a Ripollet- a l’adequació de les seves instal·lacions per donar compliment a la llei. Amb una dotació de 10.000 €, s’estableix una subvenció de 500 € per establiment i fins al 80% del cost del projecte o actuació. Aquestes es poden sol·licitar fins al 30 de setembre de 2023.  

ripollet-establiments-accessibles_1.png

“Aquí entren totes les persones”
Tenint en compte les dificultats del sector comercial i hostaler, l’Ajuntament també ha optat per endegar “una campanya en positiu, de caràcter més pedagògic, on premiem aquelles persones que ho estiguin fent bé”. Es tracta de visibilitzar els establiments que ho estan fent bé i per això es treballa en la creació d’un cens d’establiments accessibles, que s’identicaran amb un distintiu on digui “Aquí entren totes les persones”. L’objectiu és apel·lar a la responsabilitat social i al valor afegit, per a un comerç o un restaurant, de ser un negoci inclusiu.

Durant la roda de premsa, tant la UCR com el Gremi d’Hostaleria es van comprometre a seguir treballant amb els seus associats en l’accessibilitat dels seus establiments.

 

 

Ripollet, 27 de març de 2023