Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament presenta el projecte de creació del cens genètic local de gossos

El cens permetrà millorar el benestar animal, actuant contra l'abandonament i maltractament animal, i combatre l'incivisme, amb el test d'ADN dels excrements de gossos en la via pública.

L'Ajuntament presenta el projecte de creació del cens genètic local de gossos.

Aquest matí, el regidor de Benestar animal i tinença responsable, Diego Puig, ha presentat en roda de premsa el projecte d'implantació i manteniment del cens genètic caní amb mostres d'ADN i la seva aplicació per a la disminució de la presència d'excrements a la via pública, mitjançant la identificació de mostres. Com ha explicat Puig, "al final, després de veure moltes campanyes per combatre l'incivisme de la gent que no recull les caques dels gossos, ens veiem abocats a realitzar aquesta, que creiem que és més completa, perquè ajudarà a combatre l'incivisme i també l'abandonament animal". El cens s'iniciarà a principi de 2025 i fins al novembre no es començarà amb l'anàlisi de mostres i les possibles sancions a les persones titulars de gossos, tant per no tenir-los censats, com per no recollir els excrements.

Actualment, la tinença no responsable de gossos a Ripollet, afecta, d'una banda, el benestar animal, per l'abandonament i maltractament d'animals i les despeses que es deriven per a l'Ajuntament de la seva recollida i acollida, que superen els 35.000 euros. I, d'altra banda, afecten l'estat de la via pública, amb femtes i orins al carrer, que a més del malestar de la ciutadania, provoquen problemes sanitaris, pudors, accidents per relliscades i el deteriorament del mobiliari urbà, com ara bancs, papereres i fanals. Una situació que també comporta importants despeses derivades de la seva neteja, substitució, reparació o responsabilitat patrimonial. El cens genètic permetrà sancionar a les persones titulars dels gossos que no recullin els excrements dels seus animals, a través de la recollida i anàlisi de femtes de la via pública, a més de millorar la identificació dels gossos abandonats.

El projecte d'implantació i manteniment del cens genètic caní amb mostres d'ADN s'inclou dins el Pla estratègic de la biodiversitat faunística de Ripollet, impulsat per la Regidoria de Benestar Animal i Tinença Responsable. Ara fa un any que es va començar a treballar, com ha explicat el regidor, amb visites a altres municipis de la comarca i de la província de Barcelona on tenen implantat aquest sistema, reunions amb els responsables dels cinc centres veterinaris de Ripollet i amb les empreses que es dediquen a la realització de cens genètic caní. També es treballarà en el si de la Comissió de benestar animal, que es constituirà aviat.

A més, durant aquest també s'han treballat en la modificació de les ordenances fiscals i la creació d'una nova taxa municipal del cens genètic, que inclou el cost de l'extracció de la mostra, l'anàlisi de l'ADN i la placa identificativa; la modificació de l'Ordenança reguladora de protecció, tinença i venda d'animals de Ripollet, per tal d'incloure l'obligatorietat de realitzar el cens genètic, així com la licitació del contracte per a la creació i manteniment d'aquest cens i l'anàlisi dels excrements de gossos de la via pública, que s'espera adjudicar el pròxim mes d'octubre. L'execució d'aquest contracte està prevista entre 2024 i 2028.

300 extraccions mensuals durant un any
Adjudicat el projecte, l'Ajuntament posarà en marxa una campanya de comunicació sobre el cens caní adreçada a la ciutadania i, especialment, a les persones titulars de gossos. "Actualment, es disposa d'un cens de 3.035 gossos donats d'alta i hi ha una mitjana de 531 gossos que es donen d'alta anualment, tot i que estimem que això només representa el 50% dels gossos existents en el municipi", ha explicat el regidor. L'objectiu és regular el cens existent i que serveixi de base per a la realització del cens genètic, amb la realització de les extraccions de mostres a partir de gener de 2025, que és quan estaran vigents les noves ordenances. La previsió és que els veterinaris realitzin unes 300 extraccions mensuals, i des de Benestar Animal es calcula que seran uns 255 del cens existent i 45 gossos nous, fins ara no censats.

Les persones titulars dels gossos, per tal de procedir al cens genètic del seu animal, primer hauran de fer efectiva la taxa que pagaran a l'Ajuntament i després, demanar hora a un dels veterinaris col·laboradors i portar el seu gos per extreure una mostra genètica. Fins que no estigui el contracte adjudicat no se sabrà si la mostra serà de sang o de saliva. El veterinari custodiarà la prova fins que l'empresa la reculli i la inclogui en el cens genètic. El cost previst de la taxa de l'analítica d'ADN serà, aproximadament, de 34 €, "tot i que volem destacar que el cost real d'aquest servei serà, aproximadament, de 100 € i, per tant, la diferència l'assumirem des de l'Ajuntament", ha assegurat Puig.

Des de l'Ajuntament es vol destacar que l'empresa que generà la base de dades del cens genètic caní haurà de complir en tot moment la llei de protecció de dades i aquesta no contindrà informació directa de dades personals, només l'indicador del xip i el codi ADN. I per tal d'obtenir la informació personal caldrà accedir al cens general, l'ANICOM, que és propietat de la Generalitat de Catalunya.

Sancions a partir de 300 €
A partir de novembre de 2025, que és quan el departament calcula que la major part dels gossos estaran censats, començarà el període de possibles sancions per no disposar de cens genètic de l'animal o per no portar l'animal la xapa identificativa. Les sancions mínimes seran de 300 euros i fins als 3.000 € per no recollir els excrements del seu gos de la via pública. Serà aleshores, a partir de novembre de l'any vinent, quan es començarà amb la recollida i anàlisis de femtes de la via pública. La idea és que l'empresa comenci recollint unes 40 mostres mensuals i aquest número vagi disminuint fins a les 10 mostres mensuals.

Prèviament a aquesta fase de recollida de mostres i possibles sancions, des de l'Ajuntament es farà una nova campanya de comunicació dirigida a la ciutadania, per tal d'explicar els objectius d'aquesta iniciativa, quant al benestar animal i la neteja i salubritat de la via pública, i sobre el seu funcionament.

El regidor de Benestar animal i tinença responsable ha acabat fent un agraïment als centres veterinaris de Ripollet per la predisposició i ha insistit que "aquest projecte només tindrà èxit si les persones titulars de gossos es donen d'alta al registre d'ADN i tenim la confiança que així serà". Puig també ha remarcat que amb la posada en marxa del cens caní d'ADN a Ripollet, serem el municipi més gran de l'àrea metropolitana en aplicar aquest sistema.

Ripollet, 8 de juliol de 2024