Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Casa Natura es converteix en un projecte més ampli i descentralitzat de difusió mediambiental

L'equipament de la Casa Natura, nascut ja fa dues dècades per conscienciar mediambientalment la ciutadania, vol traspassar les seves instal·lacions i convertir-se en un  projecte que porti a terme bona part de la seva activitat a l'aire lliure i pugui arribar a més públics.

Casa Natura es converteix en un projecte més ampli i descentralitzat de difusió mediambiental.

Vivim envoltats de natura, però, malauradament, la intervenció humana l’ha acabat degradant, fins al punt de causar canvis irreparables que afecten negativament la nostra salut i benestar. És per això que Casa Natura ha impulsat un projecte de difusió mediambiental, més ampli i descentralitzat, que conscienciï la ciutadania i fomenti hàbits que ajudin a reduir el seu impacte. Aquest projecte s’emmarca en sis àmbits: els espais agroforestals, la mobilitat, la transició energètica, els residus, els sistemes fluvials i la gestió del verd urbà. Com va explicar el regidor de Protecció del Medi, Eric Plata, durant la roda de premsa de presentació, “l’objectiu de Casa Natura és crear una població conscient i sensibilitzada amb el medi ambient i les problemàtiques que afecten, en aquest sentit, el nostre municipi”.

El projecte de difusió ambiental de Casa Natura, adjudicat durant dos anys a l’Associació Ripollet Natura, contempla, per a cada àmbit, un seguit d’activitats per a les escoles, així com sortides, xerrades, passejos per la natura, exposicions i altres activitats de divulgació i sensibilització ambiental per al públic general. Algunes d'elles coincidint amb jornades com la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, el Clean up day, el Dia de l'arbre, el Dia del Medi Ambient o la setmana Ripollet Cultiva't. La seva activitat va iniciar-se al setembre, amb una bicicletada popular amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat i al novembre van oferir un taller dins la Setmana de la Ciència. “Casa Natura és un projecte destinat a tota la ciutadania; des d’adults a infants, famílies i escoles hi tenen cabuda”, va explicar el regidor de Protecció del Medi.

Sis eixos de treball i moltes activitats
En funció dels sis àmbits o eixos de treball establerts, es treballaran aspectes tan diversos com la importància dels espais verds en el medi urbà; conèixer la fauna i la flora de Ripollet; l’horticultura ecològica; la importància d’establir canvis en els nostres hàbits de transport; conèixer i utilitzar els carrils bici; la transició energètica i el canvi cap a energies renovables, o fomentar l’economia circular i el residu zero. “Quant a la recuperació de les lleres del riu Ripoll i Sec, des de Casa Natura farem especial incidència”, va assegurar l’educadora ambiental del servei, Núria Soto, qui va explicar que es treballarà aquest tema amb diferents activitats que han ofert als centres educatius, així com alguns itineraris guiats per a la ciutadania en general i materials de divulgació. Ara, preparen un concurs de fotografia sobre el canvi dels rius Ripoll i Sec després de les obres de recuperació de les lleres.   

En aquesta nova etapa, també es vol posar a disposició de la ciutadania eines i materials que es puguin utilitzar tant a casa com a l’escola, a més de publicacions, xerrades i vídeos divulgatius sobre diferents problemàtiques mediambientals. El primer d’aquests vídeos ja es pot veure a l’apartat Casa Natura de ripollet.cat i explica l’impacte negatiu de la canya americana i dels horts del riu. Casa Natura també ofereix un servei de consulta i assessorament per a qualsevol persona, dinamitza xarxa d’escoles per la sostenibilitat i organitza algunes de les activitats de la Jugatecambiental als parcs Maria Regordosa i Els Pinetons.

El mòdul de Casa Natura, ubicat a tocar del parc dels Pinetons, compta amb dues aules, on es poden realitzar activitats, i una estació meteorològica, les dades de la qual es poden consultar a través de ripollet.cat. Dins o fora, es tracta d’apropar la natura a la gent.

Ripollet, 30 de novembre de 2022