Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Ripollet intenta evitar la mort dels pins del municipi

Amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la sequera en la vegetació del municipi, especialment en els pins, s’estan duent a terme diferents actuacions, tant a curt com a llarg termini.

L’Ajuntament de Ripollet intenta evitar la mort dels pins del municipi.

La situació d’emergència climàtica que estem patint des de fa tres anys, amb una sequera persistent i onades de calor extrem està afectant greument a molts arbres. Si la situació no millora, molts arbres s’acabaran assecant i morint. A Ripollet ja s’han començat a detectar els seus efectes i l’Ajuntament, des de la regidora de Medi Ambient, ha decidit iniciar una sèrie d’actuacions per alentir la mort dels pins i salvar el bosc dels pinetons.

Fins ara, aquesta afectació es veia principalment en arbres de fulla plana (planifolis), com pollancres, roures, plataners, alzines, etc. Podíem veure com perdien la fulla en ple estiu per evitar la pèrdua d’aigua i rebrotar quan les condicions fossin més favorables.  

En el cas del pins els efectes no es veuen de forma immediata. S’està comprovant, que en aquest cas, si bé s’observen verds, en realitat estant patint els efectes de la sequera de forma silenciosa, fins que arriba un moment en que s’assequen i moren sobtadament en qüestió de pocs dies.

sequera-pins-240304.jpg

Font: CREAF (Centre d’ Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals)

Quant a les mesures a curt i mig termini, s’ha decidit aportar el màxim d'encoixinats orgànics possible, sobretot al peu dels arbres, on hi ha les arrels, i per això es repartirà triturat de restes de la poda municipal a una àmplia zona del bosc dels Pinetons. Aquesta aportació d'encoixinats permet reduir la compactació i aporta matèria orgànica al sòl, que millora l'estructura i, per tant, la infiltració de l'aigua. També es faran algunes franges per afavorir la retenció de l'aigua de pluja i la seva infiltració. A més, s’eliminaran els arbres més debilitats, que acabaran morint, per evitar la competència i per mirar de salvar els pins més forts.

També s’han previst altres actuacions, que podran donar resultat a mig i llar termini, per tal de salvar el bosc, com ara la plantació de grups d'arbustives autòctones i arbres autòctons, com alzines joves. Aquesta actuació permetria que les arrels de les plantes ajudessin a descompactar el sòl i, a la vegada, afavoriria la substitució progressiva dels pins. Les alzines es beneficiarien de l'ombra dels pins i es podrien desenvolupar millor.

Ripollet, 4 de març de 2024