Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Retirada la canya a dos trams dels rius Ripoll i Sec al seu pas per Ripollet

Imatge 1.
Imatge 1
Els treballs de retirada de canya i deixalles de dos trams dels rius Ripoll i Sec, en el marc dels treballs de recuperació de la llera que s'estan portant a terme a Ripollet, han finalitzat recentment. Aquesta actuació s'ha realitzat mitjançant convenis de col·laboració entre l'Ajuntament de Ripollet i l'Agència Catalana de l'Aigua. En total, s'han extret 13.224 m2 de canyars i els seus rizomes. El cost total de les actuacions al riu Ripoll, en el tram comprès entre Barberà del Vallès i el Polígon Industrial de Molí d'en Xex, ascendeix a 96.800 € i del riu Sec a 38.000 €. L'ACA ha assumit el 80% d'ambdues actuacions.

Posteriorment a la retirada de canya, s'han sembrat espècies herbàcies autòctones de creixement ràpid, per tal de consolidar el terreny i millorar el comportament hidràulic de la llera i la seva biodiversitat. A més, per tal de protegir les actuacions realitzades, s'ha creat una salzeda perpendicular al corrent de l'aigua, amb l'objectiu de crear una trama vegetal que arreplegui restes de rizoma arrossegades per l'aigua.

La canya és una espècie forana que prospera molt bé a les lleres dels nostres rius. La densitat d'aquesta vegetació és tan elevada que impedeix que proliferin les espècies autòctones i crea un sistema homogeni pobre en biodiversitat que no permet la creació dels diferents habitats característics dels espais de ribera. D'altra banda, la canya americana no és una espècie adaptada a la pluja mediterrània ni a les avingudes dels nostres rius i, a diferència de la canya autòctona que es doblega quan passa l'aigua, aquesta es trenca amb les avingudes i genera un residu que s'arrossega aigües avall i pot provocar problemes per obturació dels desguassos.

Ripollet, 4 de març de 2020