Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentat l'estudi de l'espai públic Històric de Ripollet

Imatge 1.
Imatge 1
Es tracta del full de ruta per a qualsevol intervenció que es dugui a terme al nucli històric de Ripollet, amb l'objectiu de preservar els valors històrics i patrimonials d'aquest espai.
El Ple ordinari de febrer, celebrat ahir dijous, va aprovar per unanimitat el projecte de remodelació del carrer de la Sagrera i Isabel la Catòlica, com una primera fase d'un pla de millores urbanes al centre històric de Ripollet. Tal com va explicar el regidor de Patrimoni, Sergio Linares, aquest és un projecte sorgit de la segona edició dels pressupostos participatius, concretament de la proposta 'Carrers estrets, solucions amples' de l'escola Fedac Ripollet. Es preveu que el cost del contracte sigui d'uns 85.000 euros i que les obres s'iniciïn a l'estiu, amb una durada de 6 mesos. El projecte està basat en l'Estudi de l'espai públic històric de Ripollet, realitzat pels arquitectes Marc Manzano i Victòria Caballero. Aquest estudi, que busca preservar els valors històrics i patrimonials de cara a qualsevol intervenció al nucli històric de Ripollet, va ser presentat el passat dimecres, 24 de febrer, en roda de premsa.

"És un projecte en sintonia amb les línies estratègiques del govern, que aposta per un espai més amable per a les persones, per tal que es faci vida al carrer", va explicar la tècnica de Patrimoni, Elena Vilalta, tot justificant la necessitat de l'estudi "per tal d'establir unes pautes per a delimitar espais, usos i altres elements històrics i patrimonials" d'aquest espai. L'estudi planteja, en diferents fases, "un projecte molt ambiciós, que no és d'un mandat ni de dos i que s'anirà desenvolupant segons les necessitats i possibilitats", va explicar el regidor Sergio Linares, qui creu que tots els grups municipals "han de conèixer i prendre consciència de la importància d'aquest projecte" i per això se'ls ha informat i s'han fet algunes reunions al respecte.

Cinc grans moments del centre històric
Tot i que al llarg dels segles s'han destruït i cremat alguns arxius, l'estudi, tal com va explicar l'arquitecte Marc Manzano, es fonamenta en fonts bibliogràfiques, webs, cartografia històrica i fotografies antigues, que han permès identificar 5 grans moments del creixement del centre urbà de Ripollet. Es tracta de l'origen de la vila, a l'espai entre l'església de Sant Esteve i l'actual escola Fedac, cap al segle IX; l'eix de carrer Calvari; el camí de la Salut; el primer creixement, amb la creació de carrer Nou, al segle XIX, i l'eixample, que comença a dibuixar-se a principis del segle XX, articulat al voltant de l'actual plaça de l'Onze de setembre. Un creixement, fins al moment ordenat, que es va descontrolar a mitjans del segle XX.

L'estudi, a més, contempla tres variables que han persistit al llarg de la història del nucli històric de Ripollet, com són la identitat arquitectònica, amb edificacions de planta baixa i pis; la morfologia dels carrers, que tots passen per l'església, però no tots es creuen o es toquen, i la manca de continuïtat de les parcel·les, amb espais buits. A més, és un espai delimitat per dues places, la de l'església i la plaça Clos, molt diferents entre elles, però que l'estudi proposa reconvertir "en noves places per al gaudi de la ciutadania i que alhora esdevinguin connectors urbans".

Manzano ha realitzat també una acurada observació de textures i materials que han persistit al llarg dels anys, com ara còdols de riu, i destaca, especialment, el maó, que ha localitzat en diferents estructures de la ciutat, com ara murs, escales o el campanar. Així, per a la remodelació dels carrers de la Sagrera i d'Isabel la Catòlica, que mantenen traces d'antics camins, proposa "reconèixer aquests traçats amb un paviment continu de còdol àrid vist i vores amb material ceràmic de caràcter domèstic", buscant canviar el caràcter de carrers amb cotxes per camins amb persones i serveis públics. La intervenció proposada, doncs, se centra en el paviment i en la vegetació, convertint els carrers en nous connectors, susceptibles de reactivar-se econòmicament i pensats com a llocs per relacionar-se i no ser únicament un espai de pas.

La proposta d'intervenció està dividida en les següents fases: carrer de la Sagrera, Isabel la Catòlica, passatge de l'Ajuntament, final de General Prim, Plaça Clos, carrer de la Salut i plaça de l'Església.

El projecte executiu del carrer de la Sagrera planteja un carrer "que tingui més un caràcter de plaça que de carrer, posant verd, actualitzant i soterrant els serveis, nou mobiliari i il·luminació", explica Marc Manzano. Quant al carrer d'Isabel la Catòlica, amb un pressupost que pot arribar als 400.000 euros, la idea és fer el projecte en dues fases. L'objectiu de l'Ajuntament, segons explica el regidor Sergio Linares, és anar fent el projecte executiu de la següent fase mentre d'executa l'anterior.

Ripollet, 26 de febrer de 2021