Ripollet torna a dir prou! als feminicidis amb motiu del 25N
L'Ajuntament ha comptat amb la col·laboració d'un bon nombre d'entitats locals per a la realització d'un vídeo que vol ser el primer dels molts que els pròxims dies inundin les xarxes socials dient #EnsVolemVives.
Amb gestos, música, llenguatge de signes, cartells o paraules, Ripollet torna a dir prou a la violència contra les dones i els feminicidis. Més d'una desena d'entitats i col·lectius locals han participat en l'elaboració d'un vídeo de sensibilització amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les dones, que se celebra el 25 de novembre. Enguany, a més de fer visible el clam contra els feminicidis al carrer, a través dels OPIS del municipi, l'objectiu és inundar les xarxes socials amb la frase 'Prou, ens volem vives'. Tenint en compte les restriccions per la COVID-19, l'Ajuntament ha volgut fer una campanya senzilla i sense actes públics, però amb un missatge potent i contundent, que esdevingui un clam a les xarxes i que vagi més enllà de la data assenyalada. Així, es proposa que la setmana del 25 de novembre, tothom que vulgui pugi un vídeo a les xarxes socials amb la frase 'Prou, ens volem vives', etiquetant @AjRipollet i amb els hastags #EnsVolemVives i #25NRipollet.
La voluntat de l'equip de govern i, concretament, de la regidoria de Feminismes, és que la visibilització vagi sempre acompanyada d'atenció i prevenció. En aquest sentit, l'Ajuntament va contractar, com a reforç en els mesos d'estiu i en el marc del Pla de Xoc per la COVID-19, un educador social i dues integradores socials, per tal de donar a conèixer el projecte de Punt lila i LGTB Juvenil entre els joves i assistir davant possibles casos d'agressions masclistes i lgtfòbiques. Aquesta tasca s'ha desenvolupat a l'espai del casal de joves de dimarts a divendres i a l'espai públic (parcs, punt de trobada de joves) durant les nits de dijous, divendres i dissabtes.
Relacions lliures de violència
Un dels principis de les polítiques municipals, especialment entre les persones joves, és el foment de les relacions lliures de violència masclista, treballant de forma transversal per un municipi lliure de sexisme i LGTBIfòbia i incidint en els espais de relació i confluència dels joves. Així, dins la programació d'estiu al Casal de Joves, s'han realitzat activitats amb perspectiva de gènere (Kahoot, cinema, així com tallers i manualitats amb material i temàtica feminista i LGTBI) i, en les intervencions al carrer, s'ha donat a conèixer el Punt Lila i LGTBI juvenil i s'ha fet pedagogia sobre les relacions lliures de violència masclista. En total, durant els mesos d'agost o setembre, s'han atès a un total de 1.953 persones joves.
Atenció a les dones
Des del Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Ripollet, el SIAD, de gener a setembre de 2020 s'han realitzat un total de 1.218 actuacions, la majoria d'acollida i atenció psicològica i 33 d'atenció jurídica. De mitjana, s'han obert 54 expedients mensuals. Els casos, en més d'un 40% han arribat per iniciativa de les mateixes dones, mentre que prop d'un 29% han estat derivats de Serveis Socials, un 18,3% dels cossos de seguretat i un 8,1% dels serveis de Salut.
Ripollet, 18 de novembre de 2020