Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aclariments sobre l'ús del nou gual per travessar el riu Ripoll

Imatge 1.
Imatge 1
Ja fa unes setmanes que el riu Ripoll es pot travessar pel nou gual situat a l'alçada del Molí d'en Xec. Aquest gual consolida un pas com els que habitualment es formen a base de pedres més o menys grans dipositades dins la llera del riu per poder travessar-lo sense posar els peus dins l'aigua.


A diferència dels ponts, més costosos econòmicament, menys integradors amb el seu entorn i més vulnerables a les avingudes extremes, aquests guals són inundables. Així, de la mateixa forma que passa amb les pedres dipositades a la llera, els dies que el riu creix no es pot travessar.

Quan hi ha una crescuda, tot allò que el riu s'emporta al seu pas, passarà per sobre del gual i s'ho endurà fins on pugui quedar retingut. Aquests elements que el riu s'emporta són els que permeten la creació de racons on hi pot prosperar la biodiversitat. Un exemple d'aquest fet es va produir fa poques setmanes quan, a base de materials d'arrossegament del riu, al costat del gual, s'hi va detectar el cau d'una fura.

Aquest gual forma part de les actuacions que l'Ajuntament està realitzant per buscar la recuperació ecològica dels rius Ripoll i Sec, millorar la connectivitat i la mobilitat i, a la vegada, apropar els rius a la ciutadania per tal de fer-los partícips de l'ecosistema fluvial que es pot gaudir a Ripollet.

El treball que està realitzant l'Ajuntament eliminant la canya i tots els materials que no són propis de la llera, com ara els material de rebuig dels horts, és, entre altres coses, perquè aquest material que arrossega el riu sigui el més natural possible i no origini problemes en les infraestructures del riu aigües avall.

Recordeu que un gual inundable no es pot utilitzar quan plou perquè hi pot haver perill de crescudes o perill de relliscar i pot ser molt perillós.