Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple aprova per unanimitat el Pla de xoc per a la reparació i recuperació de Ripollet

Imatge 1.
Imatge 1
L'Ajuntament de Ripollet va celebrar ahir dijous, 9 de juliol, un Ple extraordinari i urgent, per tal de sotmetre a aprovació el 'Pla de Xoc. Bases per a la reparació i recuperació social i econòmica de Ripollet', així com dos punts de caràcter econòmic per tal de fer front a l'actual crisi econòmica i social generada per la Covid-19. Abans de tractar els punts de l'ordre del dia, l'alcalde va llegir una Declaració Institucional, aprovada en Junta de Portaveus, sobre l'anunci de tancament de l'empresa Motherson Sintermetal.
Sintermetal, amb activitat a Ripollet des dels anys 60, és la que més treballadors ocupa a la nostra ciutat, unes 183 persones. Tots els grups municipals han expressat el seu suport als treballadors i han instat a la direcció a replantejar-se aquesta decisió, emplaçant a la seva responsabilitat social, especialment en el context actual derivat de la crisi de la Covid-19. L'Ajuntament també ha instat a la Generalitat de Catalunya i al Govern d'Espanya "a prendre un paper actiu en defensa del manteniment de l'activitat de Motherson Sintermetal així com en les polítiques de preservació i impuls de la indústria al nostre municipi".

Contenció de la despesa i moviment de partides
Tal com va avançar l'equip de govern fa uns dies en roda de premsa, aquestes dues mesures són necessàries per a fer front a les despeses sobrevingudes per la Covid-19 i als recursos que es destinaran a la reparació i recuperació de Ripollet, sense posar en risc el compliment de les regles fiscals d'estabilitat pressupostària i de la regla de la despesa en l'exercici 2020. Es tracta de la declaració de no disponibilitat del crèdit pressupostari, retenint la despesa en 1.043.477,88 €. Tal com va explicar la primera tinent d'alcalde Pilar Castillejo, aquesta retenció no afectarà els capítols de personal, subvencions a entitats, contractes en vigor ni a l'àmbit de Drets Socials. Sí que ho farà al capítol d'inversions i obres, restant aturades les no adjudicades; diferents projectes i plans previstos, i despeses de manteniment. Pel que fa a aquest darrer punt, Castillejo va explicar que "el pressupost d'aquest ajuntament és molt just per la població de Ripollet i les partides que podem tocar són moltes de manteniment d'equipaments, de vies públiques, d'horts, de clavegueram, d'esports, d'escoles, de mercat... i això vol dir que a partir del setembre veurem aquesta afectació per força".
Tot i aquesta retenció d'un milió d'euros, també s'ha hagut de buscar de quina manera es podien dedicar diners al Pla de Xoc, motiu pel qual es va presentar una modificació de crèdits de 300.000 €, 100.000 € per cada subcomissió. En aquest sentit, Castillejo va explicar que s'han buscat aquelles partides que per la Covid-19 no s'han pogut dur a terme, com és el cas de la Festa Major, activitats esportives, de plans de lectura o educació viària, entre d'altres. La regidora d'Economia va acabar la seva intervenció assegurant que ara "cal esperar al setembre i veure de quina manera evolucionarà aquesta situació. Hem d'estar contínuament avaluant i ser flexibles, però en aquest moment el que es requeria era actuar de manera ràpida i contundent".

Pla de Xoc
El darrer punt del Ple va ser l'aprovació del 'Pla de Xoc. Bases per a la reparació i recuperació social i econòmica de Ripollet', treballat els darrers dos mesos per representants polítics de tots els grups municipals, representants del món associatiu i empresarial i tècnics municipals. El document recull unes 150 propostes sorgides de les subcomissions de Desenvolupament Comunitari, Desenvolupament Econòmic i Drets Socials, a més d'actuacions en l'àmbit del transport i la mobilitat; la seguretat ciutadana, i la comunicació complementària a les actuacions. També es proposa instal·lar un memorial a la zona dels Pinetons, així com la celebració d'un acte en memòria de les persones de qui no ens hem pogut acomiadar. L'alcalde, un cop repassat el Pla, que es va aprovar també per unanimitat, va expressar la seva satisfacció, tot assegurant que "Avui com a Ple i com a ciutat hem donat una imatge molt positiva". Osuna va sumar-se a la voluntat expressada per tots els grups municipals de "seguir treballant pel seguiment, el compliment i l'enriquiment del Pla de Xoc".

Ripollet, 10 de juliol de 2020