Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament commemora el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere

Imatge 1.
Imatge 1
Avui, 31 de març, es commemora el Dia Internacional de la Visibilidad Trans. Tot i l'estat de confinament, l'Ajuntament de Ripollet vol manifestar la seva voluntat de celebració d'aquesta diada de visibilització de les persones trans i de sensibilització en contra de la discriminació d'aquest col·lectiu. En aquest sentit, juntament amb l'Observatori contra l'Homofòbia i a l'entitat Proud Ripollet, l'Ajuntament, a través de la Regidoria LGTBI, subscriu el següent manifest: L'any 2009, Rachel Crandall, activista de Michigan, va fundar el 31 de març com a dia internacional de la visibilitat trans, data que en l'any 2014 va ser consensuada i acordada per diferents activistes d'arreu del món.

Aquesta data persegueix dues finalitats concretes, d'una banda establir en el calendari anual un dia de caràcter identitari davant de la insuficiència de dates rellevants relacionades amb les experiències trans, i de l'altra visibilitzar la discriminació que pateix el col·lectiu en tots els àmbits de la vida social pel fet de viure i expressar la seva identitat sentida en la societat i en les institucions.

És cabdal realitzar polítiques públiques conjuntament amb el teixit associatiu trans i del col·lectiu LGTBI per intervenir contra la transfòbia que genera discriminació, desigualtat i precarietat. És important no només visibilitzar les identitats trans com a font de riquesa en l'amplia diversitat afectiva sexual i de gènere sinó conscienciar que estem davant d'una problemàtica social com la transfòbia que en massa ocasions es cobra vides.

La visibilitat trans ha de ser palpable, es viu una exclusió exacerbada en l'àmbit laboral, on les persones trans no accedeixen al mercat laboral, continua havent-hi assetjament escolar a infants i adolescents que expressen la seva identitat sentida i que no correspon a la que la societat els assigna al néixer, es neguen el dret de compra o de lloguer d'un habitatge, és habitual el tracte inadequat en l'àmbit sanitari sol ser comú, hi ha discriminació en l'àmbit de l'esport, entre tantes d'altres situacions. La transfòbia existeix en múltiples àmbits de la vida social, simplement per ser visibles es neguen i qüestionen les identitats i experiències trans.

Aquesta situació estructural de discriminació sistemàtica per ser subvertida, necessita diferents estratègies conjuntes que englobin a organitzacions polítiques, socials i institucionals. Actualment, en aquesta nova legislatura a l'estat espanyol existeix una nova oportunitat de dotar-nos d'una normativa coneguda com a "Llei Estatal Trans" que garanteixi els drets a l'expressió de la identitat de gènere i impulsi mesures per intervenir contra la desigualtat social que pateix sistemàticament el col·lectiu.

És per això que des de l'Ajuntament de Ripollet, reclamem en el dia de la visibilitat trans totes les eines possibles per reconèixer els drets del col·lectiu i intervenir contra la transfòbia en tots els àmbits de la vida social. Tanmateix, volem posar l'èmfasi en la riquesa que suposa habitar identitats i experiències trans. Sou exemple a seguir per a la transformació d'una societat més justa, igualitària i diversa. Prou transfòbia!

Ripollet, 31 de març de 2020