Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Informació i recomanacions a la ciutadania sobre la gestió domiciliària de residus

Imatge 1.
Imatge 1
Aquestes recomanacions tenen caràcter normatiu, desprès de la publicació de l'ordre SND/271/2020 on s'estableixen les instruccions sobre gestió de residus en la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.
L'Ajuntament de Ripollet, atenent les recomanacions del Ministeri de Sanitat sobre la gestió domiciliària dels residus, recorda que cal diferenciar les llars on hi hagi positius, que han de seguir unes mesures estrictes i sempre utilitzar els contenidors del rebuig, de la resta de llars, on s'ha de fer la separació de residus. En aquest sentit, es recorda que està prohibit llençar res potencialment contaminant fora del rebuig; que s'ha de seguir fent el reciclatge, sempre que sigui possible, i que els residus sempre s'han de llençar a l'interior dels contenidors, que estan essent netejats i desinfectats periòdicament.

D'altra banda, l'Ajuntament també recorda que durant el període d'estat d'alarma cal evitar llençar trastos i voluminosos i guardar aquells residus que cal portar a la deixalleria, donat que està tancada.

Gestió domiciliària dels residus en llars amb positius
Els residus de la persona malalta, inclòs el material d'un sol ús utilitzat pel pacient, com ara guants, mocadors i mascaretes, s'han d'eliminar en una bossa de plàstic (BOSSA 1) en un cubell d'escombraries disposat a l'habitació, preferiblement amb tapa i pedal d'obertura, sense fer cap separació per al reciclatge.
La bossa 1 s'ha de tancar adequadament i introduir-la en una segona bossa d'escombraries (BOSSA 2), a la banda de la sortida de l'habitació, on a més es dipositaran els guants i mascareta utilitzats pel cuidador i es tancarà adequadament abans de sortir de l'habitació. La bossa 2, amb els residus anteriors, s'ha de dipositar amb la resta dels residus domèstics a la bossa d'escombraries (BOSSA 3) corresponent al cubell de fracció resta o rebuig. La BOSSA 3 també es tancarà adequadament. Immediatament després es realitzarà una completa higiene de mans, amb aigua i sabó, al menys de 40-60 segons.
La bossa 3 es dipositarà exclusivament al contenidor de rebuig.

Gestió domiciliària dels residus en llars sense positius
En el cas de les llars sense positius, la separació dels residus es realitzarà com es ve fent habitualment. Per tal de reduir al màxim la fracció resta, és important optimitzar la recollida separada de les diferents fraccions (paper / cartró, vidre, envasos i orgànica) i dipositar en els seus contenidors únicament els residus corresponents a aquests fraccions.
Finalment, recorden que les mascaretes, guants de làtex o nitril i mocadors de paper, encara que no estiguin contaminats, s'han de dipositar sempre a la fracció de resta i en cap cas són reciclables. 

Per a més informació, queixes o suggeriments sobre la neteja i la recollida d'escombraries a Ripollet poden trucar al telèfon 900 502 273 o enviar un correu electrònic a ripollet.net@ripollet.cat.

Ripollet, 26 e març de 2020