Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet celebrarà la seva riquesa i diversitat lingüística

Imatge 1.
Imatge 1
Del 17 al 27 de febrer, la Biblioteca acollirà diverses activitats programades en el marc del Dia Internacional de la Llengua Materna.
El 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna, amb l'objectiu de promoure i protegir el multilingüisme, així com la diversitat cultural. A Ripollet, la Biblioteca Municipal i l'Oficina de Català han preparat conjuntament un programa d'actes amb la intenció de mostrar a la ciutadania la gran diversitat i riquesa lingüística de la nostra ciutat. L'objectiu d'aquesta celebració, que es farà per primer cop a Ripollet, és fomentar el respecte per totes les llengües, donar visibilitat a les llengües que es parlen a Ripollet i remarcar la importància del català com a llengua de cohesió i de relació.

A Ripollet conviuen persones de prop d'un centenar de nacionalitats diferents. Els col·lectius més nombrosos de persones nascudes a l'estranger són els provinents del Marroc, Romania, el Pakistan i la Xina. Segons la UNESCO, la diversitat lingüística es troba cada cop més amenaçada. Cada dues setmanes, desapareix una llengua arreu del món i s'elimina així tot el seu patrimoni intel·lectual i cultural. Per afavorir la bona salut de l'idioma, és important que segueixi tenint el suport institucional, però també és molt important el granet de sorra que es pot aportar de manera individual fent-lo servir en el dia a dia.

Llengües del món a Ripollet
"Llengües del món" és el títol de l'exposició produïda per l'Oficina de Català i la Biblioteca Municipal, a través de la qual es poden descobrir aspectes com ara la riquesa lingüística de Ripollet, quines són les llengües més parlades al món o quines són les llengües dels alumnes de l'Oficina de Català. Així, amb aquesta iniciativa es vol fer un homenatge a les llengües, però també a les persones que tenen interès per aprendre català.

A més de l'exposició, també hi haurà altres activitats, com reconèixer diferents alfabets (rus, àrab, japonès, grec...) o descobrir paraules catalanes de diferents camps semàntics que provenen de l'àrab (arracades, barnús, cotó, matalàs, setrill, magatzem o rajola... ). Amb l'objectiu de donar a conèixer altres llengües i cultures que conviuen amb la nostra, enguany destacarem curiositats i costums del món àrab. L'objectiu és que cada any es pugui treballar una llengua, escollida d'entre el centenar que es parlen a la nostra població.

Les activitats es completaran amb la lectura de contes en diferents llengües per part d'alumnes de l'Oficina de Català, un taller de cal·ligrafia àrab i un taller de henna, que es faran a la Biblioteca el 19 i 20 de febrer. Els tallers són gratuïts i cal inscripció prèvia a la Biblioteca (Tel. 935 864 230 - a/e: bib.ripollet@diba.cat).

Ripollet, 7 de febrer de 2020