Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament aprova un concurs d'idees per a la construcció de 85 habitatges i una escola d'adults

Imatge 1.
Imatge 1
L'edifici, amb una edificabilitat de prop de 7.500 m2, es projectarà en una parcel·la de terreny municipal amb façana a la rambla de les Vinyes.
La Junta de Govern Local del passat 28 de gener va aprovar l'inici del concurs d'idees per a la selecció de l'avantprojecte per a la construcció d'un edifici públic destinat a allotjar 85 habitatges i una nova escola d'adults. Es tracta de la primera vegada que l'Ajuntament opta per aquest tipus de concurs, presentat aquest dimarts en roda de premsa per l'alcalde de Ripollet, Jose M. Osuna, i la regidora d'Urbanisme i d'Habitatge, Reyes Muñoz. Un projecte que respon "a l'escassetat de parc d'habitatge públic i també de lloguer accessible", com ha explicat l'alcalde, a més de ser una aposta per l'educació continuada.

L'edifici, amb 85 habitatges públics i una escola d'adults, es construirà a l'illa delimitada per la Rambla de les Vinyes, l'Avinguda del Mediterrani, el carrer Tramuntana i l'Avinguda de Catalunya. L'objectiu del projecte és seguir la tendència arquitectònica d'un model de ciutat compacta amb hibridació d'usos i construcció sostenible. En aquest sentit, l'alcalde ha explicat que "volem un equipament que no sigui tancat en sí mateix, sinó que tingui interrelació amb la resta d'edificis i carrers". A més, en la línia de les accions de l'Any Sumem Verd, es tindran en compte les solucions arquitectòniques relatives a sostenibilitat ambiental i eficiència energètica.

Quant als habitatges, 85 serà el nombre màxim a encabir-hi i es valorarà la diversitat de tipologies proposades. S'han de preveure tantes places d'aparcament com habitatges, preparades per a vehicles elèctrics, a més de preveure aparcaments per a bicicletes i altres vehicles lleugers de mobilitat personal. Un 10% dels habitatges proposats i també els seus corresponents aparcaments seran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda, "tot i que la llei del dret a l'habitatge estableix un mínim del 3%", com ha explicat la regidora d'Habitatge, Reyes Muñoz. La regidora també ha explicat que actualment l'Ajuntament no disposa de parc públic d'habitatges i que estan trobant molts obstacles per a l'adquisició de cinc pisos mitjançant el dret de tanteig i retracte, la compra dels quals esperen que es pugui fer efectiva el mes d'abril.

Pel que fa al centre educatiu per a adults, els espais mínims han estat fixats d'acord amb el resultat del procés participatiu intern que es va fer a l'Escola d'Adults Jaume Tuset l'any 2018. Així, l'espai ha de comptar amb 8 aules amb una cabuda de 25 alumnes, 2 aules adaptades per treballar amb ordinadors portàtils, una aula per a activitats artístiques, una aula d'estudi amb espai d'estada per a fer treballs d'equip i amb connexions d'internet, 2 sales de reunions o trobada, aula d'informàtica equipada, sala polivalent per a fer-hi actes diversos, aula laboratori de ciències i una sala de canguratge, a més d'altres espais més d'ús intern i servei. També es tindrà en valorarà que es faciliti l'accés des de l'escola d'adults cap als espais lliures de la parcel·la i fins i tot les finques annexes.

El procediment es realitzarà en dues fases. La primera per a escollir les quatre propostes finalistes, que rebran una compensació econòmica de 7.500 € cadascuna, i la segona per a escollir el guanyador del concurs, que rebrà novament la mateixa quantitat. El concurs d'idees comptarà amb la intervenció de jurat per a la selecció de les propostes arquitectòniques que serveixin de base per a la redacció del projecte executiu de construcció de l'edifici. Aquest jurat, a més de comptar amb tècnics de diferents àmbits municipals, també preveu comptar amb 2 representants del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, la Defensora de la Ciutadania, i un representant de les entitats municipals. Resta, a més, obert a l'opinió, sense dret a vot, d'un representant de la PAH, l'Escola d'Adults i l'Associació Jaume Tuset. S'espera que el procediment culmini durant l'estiu, per tal que es pugui adjudicar la redacció del projecte executiu abans que acabi l'any.

Ripollet, 4 de febrer de 2020