Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Biblioteca se suma als actes de commemoració de l'Any Colla de Sabadell

Imatge 1.
Imatge 1
Enguany, se celebren 100 anys de la creació de La Colla de Sabadell, un grup d'intel·lectuals que durant els anys 1920 i sota el lema "Estem voltats de pocavergonyes" van revolucionar el panorama cultural a la ciutat veïna de Sabadell. Per commemorar aquesta efemèride i donar a conèixer més la història i els personatges d'aquesta curiosa Colla d'intel·lectuals, la Biblioteca municipal acollirà el pròxim dilluns, 18 de novembre, a les 19 h, la visita de Joan Safont, periodista, escriptor i comissari de l'Any Colla de Sabadell.

La Colla estava liderada pels escriptors Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols; però també hi van tenir una presència important els artistes Antoni Vila Arrufat i Ricard Marlet, el periodista Lluís Parcerisa, l'advocat Josep M. Trabal, el filòsof Miquel Carreras i el farmacèutic Joan Garriga.

La Colla de Sabadell i Ripollet
D'aquest grup cultural i la relació amb Ripollet cal destacar la plaça de Pere Quart, (re)inaugurada la diada de Sant Jordi de 2017. Pere Quart, pseudònim de Joan Oliver, és un dels escriptors més destacats de la literatura catalana del segle XX i cofundador de la Colla de Sabadell.

D'altra banda, l'activitat cultural de la ciutat veïna va ser una influència destacable per a una generació d'artistes vallesans. Josep Maria Brull, escultor, mestre i ceramista ripolletenc, va tenir com a mestre a Antoni Vila i Arrufat, pintor i membre actiu de la Colla de Sabadell.

Ripollet, 30 d'octubre de 2019

Imatge 1: Cartell de l'acte
Imatge 2: Al·legoria a la Modernitat, mosaic de Josep Maria Brull
Imatge 3: Plaça de Pere Quart, amb l'escultura de Salvador Mañosa