Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per una Festa Major lliure d'agressions sexistes i LGTBIfòbiques

Imatge 1.
Imatge 1
Enguany, la Festa Major comptarà amb punts lila i LGTBI a totes les barres i xiringos, així com una parella itinerant cada nit. Les regidores de Feminismes i Serveis Socials, Meritxell Caler i Reyes Muñoz, han presentat aquest dimarts, 16 de juliol, el resultat de mesos de treball transversal per aconseguir una Festa Major lliure d'agressions sexistes i LGTBIfòbiques. Aquest eix compta amb un protocol municipal per prevenir les violències sexuals a espais d'oci i ha estat treballat per tècnics i personal de diferents departaments de l'Ajuntament de Ripollet, conjuntament amb el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), a més de comptar amb la col·laboració del Comitè de Dones de Ripollet i de l'Observatori contra l'Homofòbia.

Aquest treball es va iniciar partint de l'experiència de l'any passat "que va ser una mica com simbòlica, per començar a sensibilitzar d'aquesta problemàtica", segons ha explicat la regidora Reyes Muñoz. Així, enguany, "no posem un sol punt lila, com l'any passat, sinó que totes les barres i xiringos de Festa Major seran punts lila i LGTBI", ha comentat la regidora Meritxell Caler. Es tracta d'una desena de punts que estaran identificats amb uns cartells i els mocadors LGTBI i feminista. A cadascun d'aquests punts també es penjarà un cartell amb un protocol a seguir per aquelles persones que vegin o visquin una agressió.

L'objectiu, com han explicat les regidores, és que aquest protocol es pugui aplicar tot l'any, en festes populars o activitats d'oci nocturn. La idea global és que "no podem exigir a la societat el que nosaltres no fem, per això ens hem de formar i implicar i necessitem que tots els agents que intervenen en la Festa Major tinguin aquesta visió de gènere i LGTBI", ha explicat Muñoz. En aquest sentit, en els pròxims dies s'han programat diverses reunions informatives i de formació amb el personal municipal que treballa per Festa Major, així com amb les entitats, personal de seguretat privada i cossos de seguretat.

Parella itinerant identificada
Com a novetat, durant totes les nits de Festa Major hi haurà una parella itinerant formada per dos joves amb experiència en treball de lleure, educació i joves al municipi, que rebrà una formació específica sobre el protocol. Estaran identificats i passejaran especialment pels espais de concerts, de les 12 a les 5 de la matinada, de divendres a dilluns de Festa Major. Qualsevol situació d'agressió sexista o LGTBIfòbica serà atesa trucant al telèfon 689 287 967, que portarà la parella en tot moment.

Amb l'objectiu d'arribar a tota la població, Ripollet es vestirà durant els dies de Festa Major més lila que mai, gràcies a les banderoles i cartelleria diversa editada per a l'ocasió. També es repartiran 3.000 díptics en petit format per a posar a la funda del mòbil o a la cartera, amb informació i telèfons d'atenció en casos d'agressió. Amb la col·laboració del Comitè de Dones de Ripollet i de totes les regidores de l'Ajuntament, s'estan realitzant falques de ràdio i un vídeo per tal de conscienciar a tothom que volem una Festa Major lliure d'agressions sexistes i LGTBIfòbiques.

Ripollet, 16 de juliol de 2019