Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El mural de la casa del Comú ens apropa la història de Ripollet a peu de carrer

Imatge 1.
Imatge 1


Descobrir personatges i fets històrics de Ripollet a través d'un mitjà original i accessible com és el muralisme és el que ens permet el mural de la casa del Comú, que l'Ajuntament va encarregar a l'il·lustrador ripolletenc @javigaar. El mural, que es va iniciar amb motiu de la celebració dels Espais amb encant, el passat 16 de juny, forma part de la iniciativa #RipolletMurals i es troba a la façana lateral de l'antic Ajuntament, al centre històric de Ripollet.

Es tracta d'un mural on podem descobrir la interessant història d'aquest edifici a través dels personatges que han estat relacionats amb ell des de l'any 1669. Enllaçats amb una corda que els va unint, trobem des del corder, que fabricava cordes en aquesta casa a mitjans del segle XVII, fins a les treballadores de la fàbrica tèxtil Mir-Miró que van fer una vaga de fam l'any 1982 per reclamar els seus drets. 

Tant el procés creatiu com els personatges del mural s'han recollit en el vídeo del mural de la casa del Comú.

Personatges del mural de la casa del Comú

1669. El corder. En Joan Petit fabrica cordes en aquesta casa que ven al Comú de Ripollet, el govern local de l'època.

1775-1829. La flequera. La casa és la fleca, hostal, taverna, botiga i venda d'aiguardent (serveis regulats del Comú).

1809-10. El soldat francès i la veïna. A la Guerra del Francès les tropes napoleòniques ocupen la casa i tot Ripollet, que queda abandonat durant dos anys.

1836. El Carlí. L'Arxiu Municipal crema en una guerra civil entre carlins i liberals.

1933. Els anarquistes. En motiu d'una vaga ferroviària per exigir millores socials, també hi calen foc a l'ajuntament. La revolta és durament reprimida.

1931-1934/1936. Alcaldes de la República. En Magí Girbau i en Josep Ros són els alcaldes de Ripollet durant la Segona República.

1936. El milicià. Les milícies antifeixistes prenen el control de l'ajuntament i aturen el cop d'estat franquista que desencadena la Guerra Civil. Un episodi de molta violència política.

1936. El farmacèutic. Ernest Sales és el Jutge de Pau de Ripollet i impedeix la crema de l'Arxiu Municipal amb l'arribada de les milícies.

Segle XX. La peixatera. Al costat hi ha dues cases: Cal Franquesa i ca La Peixatera. Les tres cases formen l'edifici actual de l'antic Ajuntament. Hi venen pesca salada i queviures.

Segle XX. Anys cinquanta. L'agutzil. Vesteix amb una gorra de plat, va amb bicicleta i porta una trompeta. És la dictadura franquista i fa de pregoner.

1982. Les vaguistes de la Mir-Miró. Treballadors i treballadores de la fàbrica tèxtil Mir-Miró fan una vaga de fam dins de l'Ajuntament per reclamar els seus drets.

Ripollet, 11 de juliol de 2019