Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Pla Director de patrimoni fixa com a prioritats la seva identificació i conservació

Imatge 1.
Imatge 1
A banda del Pla, l'Ajuntament també ha presentat el calendari d'activitats de cultura i patrimoni dels pròxims mesos, que inclou la Nit i el Dia Internacional dels Museus, Benvinguts a pagès i el Mercat de la Vinya.
L'Ajuntament ha fet públic aquest dimarts, 7 de maig, el Pla Director de Patrimoni i Memòria històrica, realitzat per una empresa externa amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i presentat fa unes setmanes al Consell d'Administració del Patronat Municipal de Cultura. Es tracta d'un document de 80 pàgines que "recull i ordena la feina feta fins ara, la qual valorem positivament, i facilita el treball que cal fer en els propers 5 anys", ha explicat el regidor de Patrimoni i Memòria Històrica, David Fontanals, acompanyat pel regidor de Cultura, Oriol Mor, i per la tècnica de Patrimoni, Elena Vilalta. Durant l'acte també s'ha presentat el calendari d'activitats de cultura i patrimoni de les pròximes setmanes.

La catalogació i preservació del patrimoni local, així com la seva difusió i consolidació són alguns dels objectius que recull el pla i que han estat assenyalats com a prioritaris per part del govern municipal. El Pla estableix 5 objectius generals de treball, així com línies concretes d'actuació, sistemes d'avaluació i els recursos necessaris per tal de portar-les a terme.

Entre els objectius específics, Fontanals ha destacat aspectes com el paper que ha de jugar l'arxiu municipal o el CIP; la importància de redescobrir la ciutat com a patrimoni viu, involucrant activament a les escoles; l'impuls de les tradicions i el calendari festiu, així com la tasca de recerca que queda per fer i on l'Ajuntament vol comptar amb la col·laboració de la UAB.

Nit i Dia dels Museus dins d'Scènica
Cada any al voltant del 18 de maig, la comunitat museística mundial, celebra el Dia Internacional dels Museus, que enguany porta per lema "Museus com a eixos culturals: el futur de la tradició", molt en la línia de treballar transversalment les polítiques culturals i de patrimoni i memòria històrica. A més, des del 2005 se celebra la "Nit Europea dels Museus" i, com ja és habitual, Ripollet participa obrint tant el Centre d'Interpretació del Patrimoni com el propi Molí d'en Rata.

Enguany, part de les activitats programades entorn aquestes dues celebracions, el 18 i 19 de maig, s'inclouen dins el programa de l'Any de les Arts Escèniques a Ripollet. Així, s'han buscat les connexions locals existents entre les arts escèniques i el patrimoni i la memòria històrica local, amb la recuperació i reconeixement a la figura d'Emma Maleras. La 'Joia del Museu' serà un vestit de concert de Maleras, cedit per la seva deixeble, Consol Grau (consulteu programa adjunt).  

El passat agrícola i vitivinícola de Ripollet
La recuperació del passat agrícola i vitivinícola local és una de les línies de treball que on millor es veu representada és en la participació de Ripollet dins el projecte Benvinguts a Pagès, així com en l'organització del Mercat de la Vinya.

El pròxim 2 de juny, de 10 a 12 h, dins la celebració de Benvinguts a Pagès, impulsada per la Generalitat de Catalunya, es farà una visita comentada al Molí fariner d'en Rata, conjuntament amb el taller de Fem Pa! Una activitat que un any més compta amb una gran demanda de persones de fora de Ripollet.

Pel que fa al Mercat de la Vinya, l'Ajuntament està realitzant un important treball de recerca i recuperació de la memòria oral de veïns i veïnes sobre el passat de Ripollet en relació amb la vinya i el vi. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Oriol Mor, ha fet una crida, en nom de la Comissió del Mercat de la Vinya de Festa Major, per tal que aquelles persones que vulguin fer la seva aportació, s'apropin al CIP Molí d'en Rata. Enguany, el Mercat de la Vinya, a més de recuperar aquesta memòria col·lectiva, també vol introduir aspectes de l'economia social i solidària, com el cooperativisme o el comerç just.

Ripollet, 7 de maig de 2019