Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet celebrarà Sant Jordi amb una gran diada literària i la participació d'escoles i entitats

Imatge 1.
Imatge 1
El pròxim dimarts, 23 d'abril, Ripollet vol consolidar Sant Jordi com la jornada dedicada a les lletres i a la cultura, amb l'organització d'activitats relacionades amb el llibre i el foment de la lectura i on, a més, les escoles i les entitats prendran tot el protagonisme. El programa ha estat realitzat conjuntament entre l'Oficina de Català, les llibreries locals, entitats, escoles i el consistori. Així, en els darrers dos mesos, s'ha treballar per preparar un programa divers, per a tots els públics, amb l'objectiu d'omplir de lletres Ripollet.

Novament ha estat la plaça de Pere Quart i també la Rambla Sant Esteve on s'han programat la major part d'activitats de Sant Jordi, essent el punt neuràlgic de la Diada, el 23 d'abril, amb activitats des de les 10 del matí i fins al vespre. Una plaça on s'instal·larà la Carpa del Drac, dinamitzada per la Biblioteca; la de Ripollet Ràdio, que farà programació especial en directe, així com parades de llibres i carpes d'entitats locals. La plaça també acollirà, a les 20 h, una ballada de sardanes, en la línia de recuperar i consolidar expressions culturals pròpies.

Les lletres al carrer
El matí de la diada de Sant Jordi el protagonitzen les escoles i l'educació. L'alumnat surt al carrer per compartir la jornada de Sant Jordi a l'espai públic amb la resta de veïns i veïnes. Una diada on les escoles compartiran els aprenentatges en comunicació oral, comprensió lectora, expressió escrita, literària, plurilingüe i intercultural, a través del programa Lletra a lletra fem municipi. Un programa que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i en el que hi participen les escoles Gassó i Vidal i Tiana de la Riba i els instituts Can Mas i Lluís Companys. També cal destacar la celebració dels Jocs Florals al carrer per part de l'Escola Anselm Clavé.

La Xamuskina fa un any
Aquest Sant Jordi serà el primer aniversari de la dragona Xamuskina, nou element del bestiari local, inspirada en els dracs centenaris de la Torre de l'Argentera. La Xamuskina, que s'ha convertit en un nou referent cultural de la ciutat, és un component més que reforça els lligams entre l'associacionisme, la cultura tradicional i l'interès per la lectura. A més, l'Ajuntament ha rebut amb satisfacció que un grup de famílies de Ripollet hagi volgut "apadrinar" la dragona Xamuskina, encarregant-se de la seva dinamització, com ja van fer durant la cloenda de l'Any del Llibre.

Llibres i autors locals
La diada de Sant Jordi també és proximitat i cultura local, i no es pot entendre sense les lletres i els autors locals. Enguany es presenten set novetats literàries locals i la tarda del 23 d'abril, gairebé tots els autors i autores locals que presenten obra, signaran llibres a la plaça de Pere Quart. Es tracta de Tamara Marín amb 'Yo no soy nadie'; Miquel Estapé, que debuta amb 'Negre sobre gris'; Miquel Pujol, que ha escrit i il·lustrat 'Max y aquel verano mágico'; Santiago Guerrero, amb 'Stella: El Centro'; Vanessa Martínez, que presenta la seva tercera obra 'El éxito es sexy'; Ramon Martos, amb 'Història d'un oblit. Quatre xarnegos i dos desgraciats', i Valentí Roma, amb la novel·la 'Retrato de un futbolista adolescente'.

Un Sant Jordi on la literatura i les lletres es viuran al carrer i on també podrem gaudir dels contes, la il·lustració, la literatura infantil i juvenil que, juntament amb l'excel·lent treball i participació de les escoles i les entitats, conformen la gran diada de Sant Jordi a Ripollet.

PROGRAMA SANT JORDI 2019

DIMARTS 23 D'ABRIL

A les 9 h, al Teatre Auditori
Cloenda projecte Lletra a lletra fem municipi
Amb el suport de la Diputació de Barcelona

D'11 a 13 h, a la rbla. Sant Esteve
Mostra de treballs
A càrrec d'alumnes de l'escola Gassó i Vidal i de l'Institut Can Mas.

D'11 a 13 h, al parc del Riu Ripollet
Mostra de treballs
A càrrec d'alumnes de l'escola Tiana de la Riba i l'Institut Lluís Companys.

De 10 a 21 h, a la Pl. Pere Quart. Espai del llibre i la lectura
- Parades de llibres
- Carpa del Drac: Espai de contes de la Biblioteca municipal
- Carpa de la Ràdio

De 10 a 13 h i de 18 a 20 h
Photocall: "Jo també llegeixo en català"
Vine i juga amb nosaltres. Hi haurà jocs diversos: Scrabbble , parxís ortogràfic, jocs de cartes i altres.
Organitza: Oficina de Català de Ripollet

De 12 a 14 h
Estand de Ripollet Ràdio.
Visca la ràdio! Especial Sant Jordi.

De 17 a 19 h
Llibre-joc: conjunt de llibres gegants per descobrir aquells que fan possible l'existència del llibre: escriptors i il·lustradors.
A càrrec de L'obrador.

De 17 a 19 h
Signatura d'autors i autores locals

A les 17.30 h
Contes de Dracs: Sant Jordi, la Rosa i el Drac.
A càrrec de Susagna Navó.

De les 18.30 h a 20h
La petita fàbrica de les històries
Vine a crear històries una mica esbojarrades i a il·lustrar-les.
A la baixada del Mercat.

A les 19h
La llegenda de la Xamuskina.
Organitza: grup de famílies

A les 20h, a la rambla Sant esteve
Ballada de sardanes amb la Cobla Punt Cat

DIMECRES 24 D'ABRIL
A les 20h, a la Biblioteca municipal
Celebració de Sant Jordi: Exilis literaris, exilis dramàtics
Hi col·labora: Nits de Música de l'AETMV
I club de lectura Llegir el teatre.

DIJOUS 25 D'ABRIL
A les 19 h, a la Biblioteca Municipal
Presentació del llibre
'Max i aquel verano mágico' de Miquel Pujol

DISSABTE 27 d'abril
A les 11.30 h
A la Biblioteca Municipal
En els teus braços
A càrrec d'Els Solets Minnilandia

DIMARTS 30 d'abril
A les 19 h
Presentació del llibre 'Retrato del futbolista adolescente'
A càrrec del seu autor, valentín Roma

Ripollet, 5 d'abril de 2019