Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta l'Any de les Arts Escèniques 2019 #AnyScenica

Imatge 1.
Imatge 1
Aquest migdia s'ha presentat oficialment Scènica, tal com s'ha decidit nomenar l'Any de les Arts Escèniques 2019 a Ripollet. A l'acte han intervingut el regidor de Cultura, Oriol Mor, i el de Patrimoni, David Fontanals, que han estat acompanyats per representants d'una desena d'entitats locals, relacionades amb el món de les arts escèniques i la cultura en general. Aquelles entitats interessades a participar en el grup motor d'Scènica, poden dirigir-se al Centre Cultural abans del 22 de febrer.

2019, Any de les Arts Escèniques
L'any 2016 l'Ajuntament de Ripollet va aprovar la commemoració del 80è aniversari de l'afusellament de Federico García Lorca, amb la realització de l'Any Lorca. L'any 2017, es va aprovar la celebració de l'Any Clavé i la commemoració del 140è aniversari de la Societat Coral "El Vallès". Finalment, l'any 2018, es va aprovar la celebració de l'Any del Llibre.

Aquestes iniciatives han constituït una oportunitat per a buscar vies de col·laboració i entesa entre el diferent teixit associatiu del municipi, i han permès dur a terme un gran nombre d'activitats culturals, que han reforçat la cohesió social del municipi.

L'Ajuntament, atesa la valoració positiva de les anteriors edicions, creu convenient continuar fomentant aquestes dinàmiques de celebracions anuals i ha decidit dedicar l'any 2019 a les Arts Escèniques, a proposta de l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell, entitat encarregada de dur a terme la programació estable i professional del Teatre Auditori i que celebra enguany el seu 25è aniversari.

Ripollet és, tradicionalment, un municipi amb una gran cultura en les arts escèniques. La dansa, el teatre, la música i el circ, tenen una gran vitalitat, existint al voltant d'aquestes arts un gran teixit ciutadà. Les polítiques culturals del municipi sempre han estat encaminades a posar en valor aquestes disciplines, tot considerant que una programació escènica diversa i de qualitat afavoreix l'accés de la ciutadania a la pràctica, al gaudi i al desenvolupament personal i col·lectiu a través de la cultura.

A més, Ripollet gaudeix d'un ventall privilegiat d'entitats relaciones amb les arts escèniques i estem segurs que aquest any serà una bona oportunitat per fer visible aquesta riquesa cultural local i ampliar la participació en aquestes disciplines. Un any que vol tornar a ser un exemple de col·laboració, potenciant la generació de sinèrgies entre els diferents col·lectius locals que tenen les arts escèniques com a nexe comú i de treball. Alhora, es farà possible que les entitats surtin dels seus espais habituals, per visibilitzar i posar en valor la gran tasca que desenvolupen dia a dia, tot portant la cultura al carrer, fent ús de l'espai públic, per a que sigui més accessible, com ja es va fer amb les anteriors celebracions.

Un any de les Arts Escèniques on volem destacar la importància de la participació dels i les joves del municipi, amb un escenari social poc encoratjador i que en moltes ocasions troben en les arts escèniques un refugi i una manera de canalitzar el seu excedent d'energia física i emocional.

Què són les arts escèniques?
Les arts escèniques són aquelles arts de representació que es realitzen en un escenari, com ara el d'un teatre o un circ. Les obres d'art que produeixen les arts escèniques són els espectacles. Parlem de la dansa, el teatre, la dansa-teatre, el circ, l'òpera, les arts vives, la prestidigitació, el transformisme i les varietats.

A les arts escèniques, l'espectacle és l'objecte creatiu central del procés de comunicació dramàtica. Consisteix a una presentació davant d'un auditori d'una ficció, executada per uns intèrprets, que aporten el seu propi cos (i a través d'ell la veu, el gest i el moviment), i en el cas general també un conjunt heterogeni d'elements escènics, incloent la il·luminació, el so (que pot ser música, veu en off i altres efectes sonors diversos), les projeccions, l'escenografia, els objectes accessoris, el vestuari, la perruqueria, el maquillatge i les màscares. De tots aquests elements, els únics obligatoris són almenys un intèrpret i almenys un espectador. En general, l'espectacle es desenvolupa en un espai donat durant un temps determinat i té una finalitat.

Les arts escèniques ajuden a guanyar el control sobre el propi cos i a canalitzar energies. No només en la individualitat, ja que les arts escèniques són exemple de treball col·lectiu per assolir els objectius que es proposin.

Eixos de treball

1.- Posar l'accent en les connexions locals existents entre les arts escèniques, el patrimoni i la memòria històrica locals, amb la recuperació i reconeixement a la figura d'Emma Maleras.

2.- Posar en valor les arts al carrer i descentralitzar els equipaments habituals. Diversificar i posar en valor altres espais públics que puguin esdevenir espais escènics, a més del Teatre Auditori.

3.- Endegar una nova línia de treball educatiu, formació de públics i creadors, així com d'apropament de les arts escèniques, concretament, la música als instituts de secundària de Ripollet.

4.- Fomentar la creació col·lectiva com a element cohesionador i com a eina d'acció i desenvolupament comunitari, mitjançant:

a) La producció d'un espectacle col·lectiu; sota la direcció artística d'un referent destacat al sector i on puguin participar veïns i veïnes i entitats locals.

b) Potenciar la creació de grups de teatre de dones i la integració de persones en risc d'exclusió social.

5.- Treballar les arts escèniques des d'una perspectiva de gènere, en totes les seves programacions.

Grup motor de l'Any de les Arts Escèniques

Les entitats que formen part, en aquests moments, del grup motor, són les següents:

- Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell
- Amics del Teatre
- Danza Joven Noelia España
- Descargolats Teatre
- Epidèmic Dance
- Escola de Música de la Societat Coral "El Vallès"
- La Careta Teatre
- Ripollet Country
- Ripollet en Línia
- Societat Coral "El Vallès"

El grup resta obert a la participació de totes aquelles entitats i persones a títol individual, interessades o relacionades amb el món escènic, que hi vulguin col·laborar.

La imatge d'scènica

La imatge de l'Any de les arts escèniques és una imatge actual, plena de significat, sinuositat i color, sota el nom genèric d'SCÈNICA. Per primer cop dins la trajectòria dels anys temàtics convocats per l'Ajuntament, es crea la necessitat de nomenar-lo de manera específica, amb la voluntat de que el treball generat es projecti en iniciatives duradores en el temps, més enllà de les dutes a terme durant el present any. Així, s'entén que el nom ha de respondre, de manera genèrica i directa, al marc semàntic de les arts escèniques, que ha de ser curt, personal i reconeixible i fàcilment convertible en hashtag per a promocionar-lo a través de les xarxes socials: #AnyScenica.

Per a constituir el que serà la imatge de l'Any de les Arts Escèniques s'han basat en: les formes resultants de la geometrització de les expressions facials de les màscares teatrals i la línia sinuosa dels telons i moviments de les persones que ballen. La construcció de l'imagotip es realitza a partir de la suma de les formes suggerides. El resultant és una línia corba que evoca als moviments de la dansa. L'ús del color permet la creació d'una figura vibrant i lluminosa, plena de moviment.

Programació

Propostes de l'AETMV
L'Any de les Arts Escèniques es nodrirà, en bona part, del prop del centenar d'activitats que ha organitzat l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell per a celebrar el seu 25è aniversari, tot convertint la ciutat en un gran escenari, amb la mirada posada en el món de l'art i la creació. Aplaudim i acollim iniciatives molt en la línia d'aquesta celebració, com és el cas de Movem el teatre, que treu el teatre al carrer cada dia 25 de mes, fins al mes de maig; la jornada de debat al voltant de la gestió d'espais escènics, el foment de nous públics i la seva implicació i participació activa, que tindrà lloc el 6 d'abril, i, en general, l'excepcional programació d'aquesta 25a temporada.

Scape City - 24 de març
Escape City és una proposta de Playful Events. Es tracta d'un joc d'escape, en el qual l'habitual habitació tancada creix fins a convertir tota la ciutat en l'espai on juguen multitud d'equips de forma simultània, per superar el repte i no quedar atrapats. Es realitzarà el diumenge 24 de març, de 9 h a 14 h, i estarà vinculat a la celebració de l'Any de les Arts Escèniques, de manera que totes les proves i els nombrosos enigmes que hauran de superar els equips, estaran vinculats a espais, personatges i continguts relacionats directament o indirecta amb les Arts Escèniques i Ripollet. La música, en els seus diferents vessants, i el teatre, tindran una presència destacada en el conjunt de les proves.

Jornada programadors - 6 d'abril
Es durà a terme el 6 d'abril de 10 a 13.30h al Teatre Auditori del Mercat Vell. L'acte s'emmarca dins la celebració de la 25a temporada de teatre, música i dansa de l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet i l'Any de les Arts Escèniques a Ripollet. L'objectiu de la Jornada és el d'oferir un espai de debat i d'intercanvi entre les diferents iniciatives que existeixen de cara a la gestió d'espais escènics, el foment de nous públics i la seva implicació i participació activa. La Jornada estarà organitzada per l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell amb la col·laboració de l'Associació Cultural El Galliner, i l'Associació d'Espectadors i Amics de les Arts Escèniques de Catalunya. Entre els objectius de l'acte es troben compartir experiències i bones pràctiques de gestió d'espais escènics i de formació i creació de nous públics; i identificar aspectes clau de cadascuna de les iniciatives presentades.

Dia de la Dansa - 28 d'abril
El cap de setmana del 28 d'abril, Ripollet acollirà la celebració del Dia de la dansa que, amb la voluntat d'innovar i que sigui multitudinària, es realitzarà al Parc dels Pinetons.

Circ - maig
El mes de maig tindrà lloc la celebració d'una nova edició de CircBarri, una jornada que aglutina els diferents projectes de circ que es fan a Ripollet i que en altres edicions ha comptat amb la participació de l'Alehop, La Careta i l'Afi El Martinet. L'Alehop! neix com una iniciativa artística, educativa, integradora i que promou l'oci saludable. S'adreça bàsicament a joves de 12 a 16 anys. A banda dels resultats positius a curt termini, a través d'aquest projecte també es poden treballar en profunditat aspectes personals, grupals i socialitzadors dels joves. Aquest projecte és una mostra del treball transversal que s'està duent a terme a l'Ajuntament, ja que hi participen diferents departaments, a més de comptar amb la col·laboració de l'Institut Lluís Companys, on es realitza el curs.

Campanya escolar de secundària - Octubre
L'objectiu és apropar les arts escèniques al públic jove, especialment la música. És per això que es treballarà per ampliar la campanya escolar 'Anem al teatre', que actualment organitza el Patronat Municipal de Cultura als centres escolars de primària, incorporant la participació dels instituts de Ripollet.

Creació d'un espectacle col·lectiu
Un dels eixos de treball de l'any de les Arts Escèniques té a veure amb el foment de la creació col·lectiva com a element de cohesió i com a eina d'acció i desenvolupament comunitari, mitjançant la producció d'un espectacle col·lectiu al voltant de la figura d'Emma Maleras. L'espectacle, creat des de les entitats locals, preveu comptar amb la participació i supervisió d'una figura destacada en el sector, i estarà també obert a la participació de veïns i veïnes de Ripollet, creant una xarxa de participació i complicitat.

Emma Maleras
(Ripollet, 1919 - Barcelona, 2017)
Fou una ballarina i coreògrafa de dansa espanyola, especialment coneguda per la seva feina com a concertista i professora de castanyoles, creant el mètode d'estudi de castanyoles que porta el seu nom. Aquest mètode el va impartir a l'Institut del Teatre de Barcelona on també va ser professora de dansa espanyola des del 1973 fins que es va jubilar, i ha estat adoptat i acceptat mundialment. Fou la primera en introduir les castanyoles com a instrument en una orquestra simfònica i també fundà el cor de castanyoles Tocs.

Ripollet, 29 de gener de 2019