Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet estrenarà Cabraboc pel #CarnavalBestial 2019

Imatge 1.
Imatge 1
Els regidors de Cultura, Oriol Mor, i de Patrimoni i Memòria Històrica, David Fontanals, han presentat aquest matí el Carnaval 2019 i les bases per a participar a la Rua d'aquest any, que se celebrarà el pròxim dissabte, 2 de març. Un dels principals protagonistes del Carnaval d'enguany serà el Cabraboc, ja que l'Ajuntament, en la línia de continuar treballant pel foment de la cultura tradicional i el bestiari popular, ha encarregat una nova figura del Cabraboc, que es presentarà pel Carnaval 2019.
El nou Cabraboc
Així, aquest any pren especial protagonisme el Cabraboc. L'actual, propietat de la CRAC, està previst que sigui cedit en dipòsit al Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata. El Cabraboc és un gegant en forma de titella que neix als anys 80, fruit de la Comissió de Carnaval. Actualment els Diables de Ripollet són els encarregats de penjar-lo al balcó de Ripollet Ràdio per anunciar l'arribada del Carnaval, acompanyats de les danses de la Colla de Gitanes de Ripollet, i despenjar-lo per acomiadar la festa.

El nou Cabraboc, encarregat per l'Ajuntament, es construirà al taller Sarandaca, de l'artista Ramón Aumedes, amb un cost de 3.245 €. La idea és que el nou Cabraboc mantingui l'aspecte de l'actual, accentuant els trets de boc de la part que no és humana. També es millorarà l'estructura, per a facilitar la tasca del portador i que es pugui caminar amb les dues cares de manera indistinta.

El regidor de Patrimoni ha avançat que el Carnaval també arribarà enguany a les escoles, on es vol treballar al voltant de tot el bestiari i l'imaginari local.

Novetats del Carnaval
A banda del protagonisme que pren el Cabraboc, aquest any el programa de Carnaval també compta amb algunes novetats. D'una banda, amb el consens de les comparses participants, la Rua de Carnaval torna a canviar el sentit de la marxa, tornant a la seva trajectòria habitual, és a dir, la sortida es farà al carrer Sarrià de Ter i la rua pujarà tota la rambla fins al parc Gassó Vargas. D'aquesta manera, es manté el ritme ascendent de ball i de públic. El final de la Rua tindrà lloc al Parc Gassó Vargas i comptarà amb la participació de l'entitat Rhythm'n'Moyo.

D'altra banda, s'ha incrementat en 1.000 € la dotació a les comparses participants. L'Ajuntament destinarà un total de 3.500 € a repartir entre tots els membres participants, disfresses individuals i comparses reduïdes.

Una altra de les novetats d'aquest any és que s'ha eliminat el concurs de disfresses de la Marxa Jove i s'ha apostat per fer un ball amb dinamitzadors i DJ que impliquin activament als joves assistents.

RUA de Carnaval
Les bases per a participar a la Rúa de Carnaval, que ha aprovat el Patronat Municipal de Cultura, han estat consensuades amb les entitats locals i els participants al concurs de comparses de l'any anterior. Les inscripcions per participar a la Rua es poden fer fins al 22 de febrer al Centre Cultural. Com cada any, podran sol·licitar un equip de música sempre i quan s'inscriguin abans del 15 de febrer i estiguin formades per més de 10 persones. El PMC donarà un ajut per qui necessiti llogar un equip de so.

Els regidors també han fet una valoració molt positiva de la Rua de Carnaval, que cada any incrementa la participació: l'any 2017 van participar un total de 18 comparses i 1170 participants; l'any 2018 van participar un total de 20 comparses i el nombre de participants va superar els 1500. Oriol Mor, regidor de Cultura, ha volgut animar "tothom qui vulgui a afegir-se a la Rua, per a fer una Carnaval bestial".

PROGRAMA - CARNAVAL 2019

Dimecres 27 de febrer:
Penjada del Cabraboc
18.30 h Penjada del Cabraboc al balcó i tabalada a càrrec dels Diables de Ripollet
Ball de Gitanes. Danses del Cabraboc i el Vell i la Vella, a càrrec de Colla de Gitanes de Ripollet
Rambla de sant jordi, 6

Divendres 1 de març:
Cercaviles a les escoles
Parades guarnides. Al mercat Municipal

Carnaval infantil
17.30 h Espectacle infantil per als més petits, amb Jordi Tonietti and the Bus Band. Plaça Molí
18.45 h Festa per a públic adolescents, amb Dj i animadors. Plaça Molí

Dissabte 2 de març:
Rua de carnaval 
17 h Plantada de comparses, al c/ Sarrià de Ter
17.30 h Desfilada de les comparses, amb la participació dels Diables de Ripollet, Escola de Música de Ripollet, Recorregut: inici al c/ Sarrià de Ter, rambla de Sant Jordi, la rambla de Sant Esteve, rambla de Pinetons i final al Parc Gassó Vargas.

Carnaval Jove
23.30 h Ball de nit, amb dinamitzador i DJ. Obertura de portes a les 23 h.
Pavelló d'Esports Joan Creus. IMPORTANT ACCÉS PAVELLÓ: cada menor de 16 anys ha d'anar acompanyat del/la seu/va progenitor/a o tutor/a. Majors de 16 anys serà obligatòria entrada amb DNI.
Org: Regidoria de Joventut.

Dimarts 5 de març
Ball de Carnaval
17h al Casal d'Avis

Dimecres 6 de març
Despenjada del Cabraboc
18.30 h Despenjada del Cabraboc del balcó i tabalada a càrrec dels Diables de Ripollet
Rambla de sant jordi, 6

Sardinada 
20 h a càrrec de l'Associació Gastronòmica El Setrill. Parc Rizal

A banda d'aquests actes, com és habitual, el programa del Carnaval es complementa amb els diferents carnavals que duran a terme les escoles, la festa de disfresses al Casal d'Avis i el guarniment de les parades del Mercat Municipal, el divendres 1 de març.

Ripollet, 24 de gener de 2019

Nota: Les bases de Carnaval les trobareu al document adjunt.