Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet: entre el passat i el futur

Imatge 1.
Imatge 1
Vallès: fabricar passats, fabricar futurs és una obra construïda per diverses peces i diferents formats que té com a punt de partida la vida i l'imaginari de les persones del Vallès. Es tracta d'un projecte de l'artista Claudio Zulian que sorgeix arran d'una iniciativa de La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona. Ripollet serà un dels municipis que hi participarà, juntament amb Sabadell, Terrassa i Cerdanyola. A més, el projecte compta amb el recolzament de la Diputació de Barcelona i la producció és de l'associació cultural Imágenes Imaginario i Acteon. El projecte, que ha estat presentat aquest matí al Centre Cultural, compta amb 15 videoinstal·lacions, una tertúlia oberta i un taller de videocreació.
La reflexió sobre la història i el futur d'una comarca industrial, com és el Vallès, necessita de nous instruments i noves imatges que siguin capaces de funcionar com un mirall que permeti la reflexió, sobretot en un moment de tants canvis com el que vivim. És així com es poden plasmar les transformacions dels treballs, el pobles, les formes de vida, i preguntar-nos sobre tot això. Pensar la història significa explorar la profunditat del temps i la memòria. Una vegada creada aquesta possibilitat, es pot començar a il·luminar el futur.

D'aquesta manera, es podran veure un total de 15 videoinstal·lacions que exploren el territori de la comarca. Quan ens referim al territori, al·ludim a quelcom on es barregen les dimensions reals (com els edificis o les carreteres), amb altres dimensions imaginàries (com les llegendes urbanes, les fotografies, les pel·lícules o les memòries col·lectives). Vallès: fabricar passats, fabricar futurs explora 15 indrets del territori amb la voluntat de tantejar ambdues dimensions: les físiques i les imaginàries per tal de crear com un atles artístic i a la vegada, històric, geogràfic, cultural i emocional del Vallès.

Per tal d'escoltar totes les veus possibles, s'ha pensat en crear una tertúlia i un taller amb l'objectiu de reflexionar sobre els aspectes de la història o de les aspiracions de la ciutat i la comarca. Alhora convidar a tots els ciutadans a participar d'aquesta conversa que és el que pròpiament constitueix el territori.
Així, durant el mes de desembre durem a terme aquesta tertúlia i taller:

- El 20 de desembre, a les 20h, al Centre Cultural: tertúlia oberta a tothom sota el títol 'Ripollet, entre el passat i el futur'. Amb la participació de Claudio Zulian, el director de La Virreina Valentín Roma, les periodistes Àngels Leiva i Montse Frisach i l'historiador Ramon Martos.

- El 20 i 21 de desembre de 16.30 a 19.30h taller de videocreació El passat i el futur de Ripollet. Amb l'objectiu de rodar el paisatge industrial del municipi. Inscripcions al Centre Cultural.

Ripollet, 30 de novembre de 2018

---------------------------------------------------------------------

CLAUDIO ZULIAN

Artista, director de cinema, músic i escriptor. Va néixer a Itàlia (Campodarsego, Pàdua) i resideix a Barcelona. És doctor en Estètica, Ciència i Tecnologia de les Arts, per la Universitat de París-Saint Denis (França).
Molts dels seus treballs audiovisuals - videoinstal·lacions i pel·lícules - s'articulen al voltant de les nocions del cos i el territori. Una mostra d'això han estat les peces exposades en la recent exposició Bodies & places: affection (2017), a la galeria Cànem (Castelló).
Complementant aquestes dues nocions, una altra de les qüestions que exploren les seves obres és la Història. Histoires de l'avenir ha estat justament el títol escollit pel Jeu de Paume de París per la retrospectiva que va tenir lloc l'octubre 2013.
L'any 2010 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi Nacional de Cultura de Cinema per la seva pel·lícula i videoinstal·lació A través del Carmel - un íntim retrat de l'homònim barri barcelonès. L'any 2018 ha estrenat el seu nou llargmetratge documental Sin miedo sobre la lluita dels familiars dels desapareguts durant les dictadures guatemalenques. Aquesta pel·lícula es va veure per primera vegada al Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano de l'Havana, l'any 2017. El seu anterior llargmetratge, Born (2014), va rebre premis a New York, Toronto, Sidney, Milano, Singapore, entre altres i va rebre quatre nominacions als premis Gaudí.
Més informació a: www.claudiozulian.com i a czulian.blogspot.com.es

Exposicions individuals

2017
Bodies & places: affection. Galeria Cànem, Castelló. Videoinstal·lació i fotografies.

2013
Jeu de Paume, París, Histoires d'avenir. Films i vídeos de Claudio Zulian. Cicle de projeccions i creació de Power no Power.

2012
Entusiasme. Bòlit Centre d'Art, Girona. Videoinstal·lacions i creació de la peça Entusiasme.
Entusiasme. ACVic, Centre d'Arts Contemporànies de Vic. Videoinstal·lacions.

2011
2031/2111. Espai públic, Ayerbe (Aragó, Espanya). Encàrrec de Mucho + que cine. Videoinstal·lació.
No será lo mismo. La Virreina Centre de la Imatge, Barcelona. Videoinstal·lació.
Fortuny y la lámpara maravillosa. Museu Disseny HUB BARCELONA. Videoinstal·lació.

2010
No será lo mismo. Galeria H2O i espai públic al Carmel, Barcelona. Videoinstal·lació i performance.
La Enana Marrón. Retrospectiva. Films i vídeos de Claudio Zulian. Madrid, Abril 2010.

2009
Después de la violencia. Galeria d'art H2O, Barcelona. Videoinstal·lació.

2008
Poètica Política. CaixaForum Barcelona. Retrospectiva de pel·lícules i videoinstal·lacions.

2005
Sevilla Ciudad. Encàrrec de El Centro Andaluz de Arte Contemporáneo (CAAC). Sevilla. Instal·lació fotogràfica.

2004
L'Avenir. Videoinstal·lació. Encàrrec de Base 10/18 i de Lille Capital Europea de la Cultura.

2002
Girona i Girona i Girona. Encàrrec del centre Cultural de la Mercè. Ajuntament de Girona. Videoinstal·lació. Finestra de Magraners. Departament de Cultura de l'Ajuntament de Lleida. Videoinstal·lació.

2001
La democratie est-elle un art? La Maison de Culture de Grenoble. França. Instal·lació fotogràfica.

2000
S'ubac. Encàrrec del XXI Festival Encontre Internacional de Compositors. Palma de Mallorca. Fundació ACA. Instal·lació sonora.

1999
El Retaule de Secà de Sant Pere. Encàrrec del Departament de Cultura - Ajuntament de Lleida. Lleida. Instal·lació fotogràfica.

1996
Re/cuerdo. Galeria l'Angelot. Barcelona. Instal·lació.

Fins a 1996 porta a terme una intensa feina com a compositor i intèrpret de música contemporània.

Exposicions col·lectives

2016
El Olivo. LOOP Festival, Barcelona. Videoinstal·lació.
Power no Power. LOOP Festival, Barcelona. Projecció.

2012
2031/2111, A lo mejor i L'Avenir. Bienal de Arte de Guatemala. Videoinstal·lacions.
2031/2111, A lo mejor i L'Avenir Ciudad de la Imaginación, Quetzaltenango, Guatemala. Videoinstal·lacions.

2011
L'Avenir. Kanvas Art Gallery, Tunis. Videoinstal·lació en el marc de l'exposició col·lectiva "[Odela]"

2010
El Olivo. Casa de la Merced, Còrdova. Videoinstal·lació. En el marc de l'exposició col·lectiva "Paradeisos." Encàrrec de La Diputació de Còrdova.

2009
Después de la Violencia. Rencontres Internationales d'Art París/Berlín/Madrid. Videoinstal·lació. Madrid Centro de Arte 2 de Mayo, Berlín Haus Der Kulturen der Welt.

2008
A través del Carmel. Rencontres Internationales d'Art París/Berlín/Madrid. Projeccions de vídeo. Madrid
Instituto Cervantes, Berlín Haus Der Kulturen der Welt, París Centre Pompidou.
Renacimiento. CGAC Centro Gallego Arte Contemporáneo i Centro de Arte Contemporáneo de Málaga (CAC).

Videoinstal·lació i performance. Música de Diana Pérez.

Filmografia

2017
Sin Miedo. Documental sobre la lluita dels familiars dels desapareguts durant les dictadures guatemalenques. World Premiere al Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano de l'Havana (Desembre 2017).

2014
Born. Ficció cinematogràfica sobre la història de Barcelona, amb la col·laboració de Televisió de Catalunya. Premis: Premi al millor llargmetratge de ficció al Sydney Independent Film Festival / Premi al millor film en llengua estrangera al Toronto World International Film Festival 2016 / Premi al millor film en llengua estrangera al Singapore World International Film Festival 2016. Premio a la millor actriu protagonista al New York City International Film Festival. Premi a Best Cameraman - Jimmy Gimferrer - al Finow Film&Script Festival / Premi al millor vestuari - Elena Ballester - al Milano International Film Festival.

2011
Fortuny y la lámpara maravillosa. Documental per a TVE.

2007
A lo mejor. Documental.
Premis i Festivals: Millor documental experimental Canariasmediafest, Illes Canàries 2008 / Spanish Documentary Screening Pravo Ljudski, Sarajevo 2009 / Festival itinerante Cinemadamare, Itàlia 2009 / Seleccionat FidMarseille, França 2008

2006
A través del Carmel. Llargmetratge documental.
Premis i Festivals: Premi Nacional de Cinema de Catalunya 2010 / Premi Ciutat de Barcelona 2009 / Festival DocsBarcelona 2011 / Festival Internacional de Cine de Orense 2010 / Taiwan International Documentary Festival 2008 / Split Film Festival, Croàcia 2008 / Festival Urban TV, La Casa Encendida Madrid, 2008 / Festival de Documentals i Animació DOK Leipzig, Alemanya 2007 / Sichuan TV Festival, Xina 2007 / Docudays Beirut, Festival de Documentals de Beirut, 2007 / Festival Tertio Millennio, Roma, 2007.

2004
Beatriz / Barcelona. Llargmetratge de ficció.
Festivals: Festival de Cine y Video de Buenos Aires, Argentina 2007 / Festival de Cine Viña del Mar, Xile 2007 / Festival de Cinema Digital DIBA de Barcelona 2006

L'Avenir. Documental.
Premis i Festivals: Colom de plata Festival de Documentals i Cinema d'Animació de Leipzig (Alemanya) 2005 / Premi Ecumènic Festival de Documentals i Cinema d'Animació de Leipzig (Alemanya) 2005 / Premi Millor Curtmetratge documental Festival de Cine Numérico de Viña del Mar (Xile) 2006 / Desè premi Millor documental Mediteran Film Festival (Široki Brijeg, Bòsnia Hercegovina) 2007 / Festival Anzioni Inclementi, (Itàlia) 2008 / Festival Black & White de Porto (Portugal) 2007 / Menció Especial Jurat Festival Internacional de Cinema i Arts Digitals (Girona) 2007 / Festival International de Tampere (Finlàndia) 2006 / Festival de Cinema Europeu de Vannes (França) 2006 / Asuni Film Festival (Itàlia) 2006 / Festival INVIDEO de Milà (Itàlia) 2005.

2002
Miradas Extrañas. Curtmetratge de ficció.
Festivals: Festival International de Cinema Social de Barcelona 2003.