Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Unint forces contra el masclisme

Aquest dissabte, 4 de març, arriba un dels plats forts del 8M, Dia Internacional de les Dones, amb la Marxa de les Dones, comptarà amb dues sortides simultànies, a les 18.30 h, des dels barris de Can Mas i Pont Vell. Les darreres inscripcions i la recollida de samarretes i aigües es podran fer a partir de les 17.30 h.

Ripollet es torna a tenyir de lila aquests dies de març, amb motiu del 8M Dia Internacional de les Dones i la reivindicació d’igualtat de drets entre dones i homes. Les activitats programades pel 8M s’allargaran durant tot el mes i han estat proposades per les diferents entitats de la Taula Feminista. Enguany, el Dia de les Dones vol posar l’èmfasi en la necessitat de treballar col·lectivament, d’unir esforços, per tal d’aconseguir la igualtat de drets. Podeu consultar tot el programa d'actes en aquest enllaç.

Els actes del 8M van començar el 20 de febrer, amb la presentació del cartell oficial pel Dia Internacional de les Dones. La proposta guanyadora del Concurs de Cartells 8M ha estat la de Clàudia Dunkel Tort, que ha guanyat la primera edició entre les 20 propostes rebudes. El cartell oficial inclou el lema “Dones en Xarxa”, que defineix l’esperit de la commemoració. Com explicava la regidora de Feminismes, Txell Caler: “Queda molt d’espai per recórrer i treballant individualment és impossible fer sentir les nostres reivindicacions; volem sumar més veus, unir les nostres veus totes plegades reclamant la igualtat de drets”.

MARXA.jpg

Entre les activitats del Dia de les Dones, destaca la Marxa de les Dones, prevista per a aquest dissabte, 4 de març. Es tracta d’una marxa no competitiva per a dones, recuperant la Marxa que ja es va realitzar el 2020. “L’objectiu és que hi puguin participar totes les dones de Ripollet, visibilitzant totes les realitats com ara les famílies ‘monomarentals’, per això les dones podran participar acompanyades dels seus fills fins als 16 anys”, va explicar la regidora d’Esports, Andrea Guijarro. L’any 2020, a la Marxa de les Dones hi van participar unes 800.

La Marxa de les Dones de dissabte comptarà amb dues sortides simultànies, a les 18.30 h, des dels barris de Can Mas (rambla de Sant Jordi amb c. de la Mercè) i Pont Vell (Nostra Sra dels Àngels, 15). Les darreres inscripcions i la recollida de samarretes i aigües es podran fer a partir de les 17.30 h.

 

Gran implicació de les entitats

La commemoració del 8M vol sumar diverses i variades veus de dones. Al final de la Marxa de les Dones, a la plaça del Molí, les membres de la Xarxa Lila llegiran un manifest i crearan un mosaic amb motiu del 8M. La Xarxa Lila també està organitzant trobades intergeneracionals entre dones joves i més grans, amb la col·laboració del Casal de Joves i el Casal d’Avis, per reflexionar sobre el paper de la dona i el feminisme. “També gravarem el nostre segon pòdcast, que s’emetrà a Ripollet Ràdio el mateix 8 de març, en el qual debatrem sobre les darreres lleis que s’han aprovat en matèria feminista”, van explicar l’Abril i la Violeta, membres de la Xarxa Lila.

8M-taula-feminista.JPG

Per altra banda, Bruixes de Ripollet organitzarà també el 4 de març, després de la Marxa de les Dones, cap a les 20 h, un espectacle de foc, teatre i música, sota el títol “Dones de foc. Vam ser, som i serem”, que se centrarà en el paper de les dones en el món laboral. Segons Sílvia Soler, “l’espectacle anirà més enllà d’una ballada, inclourà projeccions; en els últims mesos, l’entitat ha crescut i s’ha enfortit, amb moltes dones implicades que han aportat idees noves”.

La Biblioteca Municipal organitzarà al llarg del mes diverses activitats emmarcades en el 8M i, a més, col·laborarà amb l’Oficina de Català en una activitat adreçada a persones que estan aprenent català, un Club de Lectura Fàcil en Català.

La jornada del 8M

Com és habitual, els actes de commemoració del mateix 8 de març estaran organitzats pel Comitè de Dones a la plaça del Molí. Durant tot el dia, des de les 10 del matí i fins a la tarda, hi haurà diversos actes participatius. Els actes reivindicatius culminaran, a les 19 h, amb una manifestació unitària pel 8M, que es convoca per primera vegada a la ciutat.

APARADORS.jpg

Els aparadors es tenyiran de lila

Les iniciatives reivindicatives també volen arribar als comerços locals, tal com ja es va fer amb la xarxa d’establiments lliures de violència masclista. Es vol crear un itinerari d’aparadors feministes, on els comerços s’engalanin amb referents, siguin de Ripollet o no, actuals o històrics de la lluita feminista.

Un altre acte previst és el diagnòstic “Als polígons caminem segures!”. Es tracta d’una activitat oberta per analitzar la percepció de seguretat que tenen les dones als polígons d’activitat econòmica de Ripollet. Consistirà en una sèrie de passejades col·lectives pels polígons, determinant zones fosques o suggerint millores per donar més seguretat a les dones que hi passen per anar a la feina. L’activitat es durà a terme al març i abril, i està organitzada per Ripollet Impulsa i el col·lectiu Punt6, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Marxes exploratòries “Als polígons, caminem segures!”

  • 1 de març, a les 19 h: La Sibèria
  • 15 de març, a les 19 h: Molí d’en Xec
  • 15 de març, a les 20 h: Els Pinetons
  • 29 de març, a les 19 h: Can Massachs i Cadesbank
  • 12 d’abril, a les 19 h: El Martinet, La Granja, Can Mas i Sintermetal

destacat 02-claudia-guanyadora-cartell.jpg

La creadora del cartell oficial

Clàudia Dunkel Tort, de Sant Julià de Vilatorta, és directora d’art i dissenyadora gràfica amb gairebé 9 anys d’experiència. Des de fa 8 anys treballa a Anthesis Lavola, una consultora en sostenibilitat.

Segons l’autora, “el cartell vol representar la sororitat, la unió entre totes les dones, sigui quina sigui la seva nacionalitat, religió o edat, que uneixen les seves veus per fer-se sentir”.

Redacció ripollet.cat - JS