Tornen els Espais amb encant, la festa de l’art efímer i el patrimoni local
Amb motiu de la celebració del Corpus i de la mostra de catifes florals a Ripollet, el cap de setmana del 14 i 15 de juny, més d’una desena d’espais del nucli antic, alguns d’ells que no es poden visitar habitualment, es convertiran en racons d’art efímer, que ens recordaran la història de pagesia de Ripollet o mostraran el nostre patrimoni local.
Seguint la mateixa intenció de l’any passat, en la que vam reprendre la festa dels Espais amb encant, després d’uns anys sense fer-la, la regidoria de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística de l’Ajuntament de Ripollet ha organitzat un programa d’activitats, que enguany s’allargarà durant el cap de setmana del 14 i 15 de juny, i que comparteix espai amb el Corpus i la mostra de catifes florals. Aquesta celebració neix amb l’objectiu de posar en valor alguns dels espais patrimonials del nucli antic de Ripollet per tal de donar-los una mirada diferent a la que és habitual. Com a novetats, la pujada al campanar i el protagonisme de les eines del camp i la fruita, entre d’altres.
“Prenent com a punt de partida l’art en general, i especialment l’art efímer, els Espais són una bona oportunitat per gaudir d’instal·lacions artístiques, poètiques i escèniques, en escenaris poc comuns”, va explicar el regidor de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Roger Bayó. La finalitat és donar a conèixer aquests espais, alguns d’ells no oberts al públic de manera habitual, i d’altres que potser ens passen desapercebuts perquè en desconeixem la seva història.
Aquest any, la programació gira entorn a dos conceptes: d’una banda l’origen pagès de Ripollet, i d’altra, la utilització de la fruita per a elaborar catifes i altres elements d’art efímer. En aquest sentit, comptarem com cada any amb la participació de les dues floristeries locals que ens faran una instal·lació floral amb eines del camp al carrer de la Sagrera i la Baixada del General Prim; i una exposició digital de documents antics relacionats amb la pagesia a l’Arxiu Municipal. D’altra banda, coincidint amb la visita d’una delegació del municipi sicilià de Pachino, que fan catifes florals amb fruita, comptarem amb l’espectacle familiar ‘La màgia dels aliments’ i un taller per fer titelles amb fruita, a la baixada del carrer General Prim.
Els Espais amb encant d’aquest any tindran altres novetats importants, com és l’inici de la programació dissabte al vespre i que s’allargarà fins les 14 h de diumenge. Dissabte a les 21 h es farà un itinerari teatralitzat ‘L’encant de la nit’, dirigit per Judit López i a càrrec d’Amics del Teatre.
A més, un dels actes principals serà la pujada al campanar de l’església de Sant Esteve, després dels treballs de rehabilitació i conservació que es van dur a terme l’any passat, per tal de reforçar l’estructura del campanar i permetre el seu ús públic. Els horaris de visita seran dissabte de 21 a 23h, i diumenge d’11 a 14 h. Els grups seran de 5 persones amb franges horàries de 15 minuts i caldrà fer reserva prèvia al citaprevia.ripollet.cat.
Coincidint amb aquesta activitat, també s’ha programat un taller artístic familiar ‘El campanar de Ripollet’ a la rectoria de l’Església.
En total hi haurà 11 espais visitables, alguns ja consolidats, com el Jardí romàntic de la Casa Padró, amb un concert de Nara Ellis; i la Casa Vila Padró (Cal Queixalista), amb un concert a càrrec de Sons del Deliri. A la xemeneia de Can Calvet es durà a terme un taller d’estampació de bosses i de targetes de flors. A la seu de la Societat Coral el Vallès, a la plaça d’en Clos, es farà una jornada de portes obertes i la plaça d’en Clos acollirà el concert del combo The Little Vailet. La capella de FEDAC Ripollet oferirà la instal·lació ‘Poesia dibuixada’; mentre que la plaça de la Constitució acollirà la tradicional ballada de sardanes a càrrec de l’Associació Sardanistes de Ripollet, amb la Cobla Reus Jove.
El CIP Molí d’en Rata tindrà jornada de portes obertes al matí, d’11 a 14 hores, on es podrà visitar l’exposició ‘Dones, ficcions i realitats’, del Museu d’Història de Catalunya.
Per últim, el regidor de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística va explicar una darrera novetat, que és la senyalització, al terra, del recorregut dels Espais amb Encant, amb la imatge dels Espais.
Catifes florals i també amb fruita i verdura
La mostra de catifes florals, organitzada per l’entitat Ripollet Cultura i Tradició i declarada festivitat d’interès local, compta enguany amb l’aportació d'una nova tradició, que arriba de la població siciliana de Pachino, rica en fruites i verdures, amb les quals elaboren les seves catifes. Una delegació d’aquesta ciutat passarà el cap de setmana a Ripollet, on se li oferirà una recepció oficial i participarà de les diferents activitats amb motiu del Corpus, a més d’elaborar, diumenge, una de les seves originals catifes. L’entitat també ha organitzat una exposició fotogràfica a càrrec d’AFR i l’exposició de diorames al carrer dels Afores 11, que es podrà visitar diumenge al matí, així com la cercavila dels Trabucaires de Ripollet, diumenge a les 11.30 h, pels carrers del nucli antic.
Enguany, les catifes seran elaborades amb 15.000 clavells de colors, a més de diferents tipus de verd i encenalls de fusta tenyida. Qui vulgui participar a la tallada de flor, podrà fer-ho dissabte, a partir de les 17 h, al carrer dels Afores, 11. Les catifes s’elaboraran a partir de les 7 del matí de diumenge i es podran veure de 12 a 19 h. Alguns dels centres educatius que han participat en el programa de Cultura popular a les escoles també participaran, elaborant una catifa.
La Parròquia convida a visitar el campanar i les seves estances
La Parròquia de Sant Esteve, que ha avançat algunes de les activitats de celebració del Corpus, del 22 al 15 de juny, col·labora amb Ripollet Cultura i Tradicions i l’Ajuntament de Ripollet en l’organització de diferents activitats del programa, especialment les que es realitzen a l’Església de Sant Esteve, com la pujada al campanar, el repic de festa o l’ou com balla, que es podrà veure a partir de dissabte a les 12.30 i durant tot el diumenge.
Durant les portes obertes de diumenge, es podrà visitar diferents estances com el baptisteri o el presbiteri i es mostraran alguns elements ornamentals i peces episcopals, que habitualment no es poden veure. A més, se celebrarà la tradicional missa solemne i la processó del Corpus Christi, diumenge a la tarda, aquest darrer acte amb la participació dels Gegants de Ripollet i els Grallers de Ripollet, que posarà punt i final a aquest intens cap de setmana. El recorregut d’enguany s’ha hagut de variar amb motiu de les obres del carrer Nou.
Redacció: ripollet.cat