Segueixen les sessions per transformar l'N-150 en una avinguda del Vallès
Des del març del 2021, 19 entitats i associacions han aportat la seva opinió sobre l’N-150 i han plantejat propostes per humanitzar-la i transformar-la en la nova Avinguda del Vallès. Al llarg de diferents sessions hi han participat associacions, veïns i tècnics municipals dels municipis de Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Barberà del Vallès amb l’objectiu d’elaborar una diagnosi conjunta i proposar accions per millorar l’eix viari i el seu entorn.
Prèviament a les sessions de cocreació que s’han dut a terme en els últims mesos, el projecte va començar el mes de gener del 2021 amb el llançament d’una enquesta oberta dirigida a la ciutadania. Es van recollir més de 1.000 aportacions, que van servir per concretar l’àmbit del projecte i els temes per abordar, així com per corroborar que la infraestructura prioritària que calia millorar era la carretera de Barcelona. Posteriorment, en una sessió oberta a la ciutadania, es va presentar el projecte i el full de ruta fins a l’agost del 2022.
El PAI de l’Avinguda del Vallès s’està redactant de manera coparticipada amb tots els agents presents al territori. Fins ara s’han dut a terme 5 sessions de cocreació, que han servit per elaborar una diagnosi conjunta de l’N-150 i els seus voltants, per consensuar una visió i uns objectius per acomplir i per començar a plantejar un seguit de propostes que han de servir per integrar i humanitzar la carretera que relliga els quatre municipis.
A la primera sessió de cocreació, celebrada de manera telemàtica el 16 de març, l’objectiu era construir una visió compartida i plantejar els objectius del projecte. Per aconseguir-ho es van dur a terme dos tallers diferents, un per recollir els aspectes positius i negatius relacionats amb l’àmbit del projecte, i un altre per definir un arbre de problemes.
Els objectius marcats pel grup de cocreació són aconseguir que l’Avinguda del Vallès sigui:
- una avinguda connectora, que relligui el territori i proporcioni una mobilitat eficient i equitativa,
- una avinguda amable, que millori la qualitat urbana i regeneri teixits obsolets de l’entorn,
- una avinguda inclusiva, que afavoreixi la convivència de la gent i garanteixi els equipaments i els espais lliures necessaris,
- una avinguda saludable, que incorpori l’ecologia, la sostenibilitat i el paisatge
- una avinguda plurimunicipal, cogestionada per totes les administracions responsables i d’àmbit metropolità.
Finalment, el 15 de juny s’ha celebrat de manera també presencial la cinquena sessió de cocreació, als jardins de Ca n'Ortadó a Cerdanyola del Vallès. Durant els tallers s’han presentat un seguit de cartografies que recollien les aportacions fetes pel grup de cocreació durant les sessions anteriors; aquestes contribucions s’han reelaborat en uns plànols inicials d’estratègia urbana i en una primera llista d’accions de proposta, formulades en una fase molt inicial, que s’han debatut amb els assistents per tal d’anar elaborant de manera conjunta i consensuada la proposta final.
El procés de cocreació continuarà al setembre i s’aprofundirà en la proposta i en la concreció de les accions per arribar a un primer esborrany del document a finals del 2021. El projecte de l’avinguda i el seu entorn, un cop conclòs, serà el full de ruta per als pròxims anys, un document que, mitjançant la llista d’accions per desenvolupar, permetrà transformar l’N-150 en l’Avinguda del Vallès, una via que connectarà les persones, els barris, els municipis i els espais naturals.