Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S’aprova el projecte de la Casa de la dona, ara en exposició pública fins al 16 de maig

La reforma, amb un cost de 234.655,63 €, se centra a aconseguir espais oberts i polivalents, amb possibilitat de crear zones independents i donar diferents usos als espais. La millora de l’accessibilitat i mantenir el valor patrimonial de l’edifici han estat altres aspectes que han marcat el projecte.

La Junta de Govern Local del passat 29 de març va aprovar inicialment el Projecte bàsic i executiu de la reforma interior d’un edifici municipal al carrer Nou núm. 21 “Espai casa de la dona”, redactat per Edifser. Es tracta de la reforma de l’edifici de l’antic Jutjat de Pau, que es convertirà en l’equipament de referència de les polítiques feministes. El projecte s’ha realitzat basant-se en els resultats del procés participatiu ‘El futur és lila’. El projecte restarà exposat al públic fins al 16 de maig, per tal que es puguin presentar les al·legacions o suggeriments que s’estimin convenients. Es pot consultar al Departament de l’Àmbit de Ciutat i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Ripollet, situat al carrer de la Salut, núm. 1, o a la pàgina web municipal ripollet.cat.

La reforma de l’edifici, format per planta baixa i planta primera, més un pati interior, s’ha plantejat per tal d’aconseguir un espai que promogui l’associacionisme i la sororitat de les dones, més enllà d’una perspectiva assistencial. Uns valors que s’han d’assolir sense perdre de vista les condicions de l’espai, mantenint al màxim el valor patrimonial, l’accessibilitat, la seguretat, el confort i les normatives vigents. Així, s’ha projectat una reforma que se centra, principalment, en obtenir espais oberts i polivalents, amb possibilitat de creació de zones independents i l’ús de parts mòbils per poder donar diferents usos als espais.

Tenint en compte que es tractarà d'un espai cogestionat entre l'Ajuntament, que assumirà la gestió dels serveis professionals, i les comunitats de dones i entitats, que dotaran de contingut l'espai, també s’ha optat per mantenir la independència entre plantes, per poder facilitar l’obertura de determinats espais fora de l’horari habitual de funcionament i que no interfereixi en la feina més tècnica i assistencial.

També s’ha volgut obrir el conjunt a l’exterior, donant la màxima lluminositat a les dues plantes i que el pati sigui una zona més on poder fer activitats. A la façana posterior es creen dues grans baconades practicables i es crea una terrassa per poder donar a la planta superior, on s’ubicaran les oficines, una zona d’esbarjo i desconnexió sense haver de sortir. El magatzem del final del pati es manté per poder realitzar activitats més lúdiques.

Per millorar l’accessibilitat, s’ha endarrerit la porta de l’entrada, per tal d’accedir a la rampa actual que donarà accés directe des del carrer a tota la planta baixa, i s’ha instal·lat un elevador per poder accedir a la primera planta. La millora del confort passa per un disseny proper al col·lectiu i amb una distribució i prestacions adequades de l’espai, a més de donar importància als materials i als acabats. També s’ha plantejat un sistema global de climatització per aerotèrmia, amb dos circuits independents, un per cada planta, i amb ajuda de plaques fotovoltaiques.

D’altra banda, amb l’objectiu de mantenir el valor patrimonial, s’ha mantingut al màxim la façana principal, i a l’interior es manté la barana de l’escala, la porta d’un petit magatzem sota l’escala, amb un gravat, i les motllures del fals sostre de la primera planta. Al pati, es manté el llimoner, tot i que es traslladarà a un dels costats per afavorir l’amplitud de l’espai. 

Pel que fa al nom d’aquest equipament, des de Feminismes s’ha conclòs que es decidirà des de la Taula Feminista de Ripollet, un cop s’hagi constituït formalment, d’acord amb el Reglament de Participació.

El projecte serà presentat el pròxim dimecres, 20 d'abril, a les 18 h, de forma telemàtica. Aquest és un dels actes inclosos en el programa #8MCadaDia. Per aconseguir l'enllaç de la sessió, cal enviar un correu a participa@ripollet.cat.

NdP