Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet s'adapta a la situació d'excepcionalitat per sequera

L'Ajuntament de Ripollet, que està en procés de redacció del Pla de sequera municipal, ha adaptat algunes mesures i restriccions pel que fa a la neteja viària i el reg. També demana a la ciutadania que prengui consciència i sigui restrictiva amb el consum d'aigua.

A Ripollet, actualment, no hi ha cap font ornamental en funcionament.
A Ripollet, actualment, no hi ha cap font ornamental en funcionament

Ripollet és un dels 224 municipis en situació d'excepcionalitat per sequera a Catalunya, afectat pel Decret llei, ja en vigor, que ha aprovat la Generalitat, en constatar que continua el descens de les reserves, després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. Una greu situació que obliga a prendre una especial atenció en la gestió de l'aigua, tant des del vessant públic dels recursos com els hàbits del dia a dia. És per això que, a més d'adoptar mesures pel que fa al reg de parcs i zones verdes i a la neteja viària i de mobiliari urbà, l'Ajuntament també demana contenció i consciència a la ciutadania, per tal d'ajudar a revertir aquesta situació d'excepcionalitat.

L'entrada en aquesta nova fase suposa un pas més en la reducció d'aigua en alguns usos, com la reducció del 40% de l'aigua per a usos agrícoles o un 15% per a usos industrials, la reducció de l'aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg) i la prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l'aigua per mantenir viu l'arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores). Així mateix, es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable. També hi ha una reducció de la dotació d'aigua mitjana per habitant i dia. Si en l'escenari d'alerta era de 250 litres per habitant i dia, en excepcionalitat passa als 230 litres per habitant i dia. Segons dades facilitades per l'AMB, a Ripollet, la dotació d'aigua el mes de gener va ser de 174 l/hab./dia.

230307 - mapa-sequera-excepcionalitat.png

Des de l'Ajuntament, s'estan aplicant les mesures pel que fa al reg de jardins i zones verdes, que afecten tant a l'àmbit públic com al particular. Així, només es pot regar en l'horari de menor insolació (de 20 h a 8 h) i la dotació per a reg ha de ser la mínima indispensable, adaptant-se en tot moment a les condicions de temperatura i humitat. També s'evitarà el reg durant moments de pluja, sigui utilitzant sensors automàtics o mitjançant altres formes de supervisió del reg, i sense superar els 450 m³/ha/mes.

A més, l'Ajuntament instal·larà, en els equipaments esportius amb vestuaris i dutxes, cartells amb recomanacions sobre l'ús restrictiu de l'aigua.

Pel que fa al servei de neteja viària i mobiliari urbà, l'aigua que es fa servir és freàtica, procedent del pou que hi ha a la nau municipal i, per tant, no és potable. Davant el decret de la Generalitat, es reduirà, en la mida que sigui possible, la neteja de contenidors, tot i que aquesta pràctica també està justificada per motius de salut pública, especialment en les fraccions d'orgànica i resta. També es limitarà l'ús de neteja amb aigua a pressió i baldeig a aquelles situacions que siguin de risc sanitari o per seguretat viària, o bé per accident o incendi, tal com estableix el Decret. Sí que es mantindrà l'escombrat en humit, donat el risc sanitari de concentració de partícules en suspensió si s'escombra en sec.

Actualment, l'Ajuntament de Ripollet està finalitzant els treballs de redacció del Pla de sequera municipal, que s'espera aprovar pròximament en sessió plenària.

Redacció ripollet.cat - NdP

230307 - cartell-sequera-restriccions-excepcionalitat.jpg