Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet recorda que el 8M ha de ser cada dia

Aquest cap de setmana s'inicia el programa d'actes amb motiu del 8M, el Dia de les Dones. El 8M a Ripollet recupera la presencialitat i arriba per quedar-s'hi els 365 anys de l'any, amb l'objectiu de continuar fomentant l'empoderament femení i la sororitat entre les dones, creant una xarxa lila contra la societat patriarcal que encara perdura.

Les activitats de commemoració del 8M, el Dia de les Dones, s'inauguren aquest cap de setmana amb el propòsit de conscienciar sobre la necessitat de fomentar l'empoderament femení i la sororitat entre les dones cada dia de l'any, i no només amb motiu d'aquesta data. "La visió de gènere ha d'estar present a totes les polítiques municipals i el nostre objectiu és que cada mes de l'any pugui desenvolupar-se alguna activitat a Ripollet que ens recordi que aquesta lluita no és qüestió d'un dia", ha explicat la regidora de Feminismes, Txell Caler. Enguany, partint de l'esperit d'altres anys en què el dia 8 de cada mes era 8M, l'Ajuntament i la Taula feminista han volgut anar més enllà, ja que moltes de les coses que es fan amb motiu del Dia de les Dones tenen un sentit de continuïtat i ajuden a enfortir una xarxa lila, amb la implicació de centres educatius, entitats, agents socials i persones a títol individual, que no només es posen les ulleres lila el 8M, sinó els 365 dies de l'any.

"El més òptim seria que no existís una regidoria de Feminismes, sinó que la visió de gènere impregnés totes les àrees de l'Ajuntament i això és el que es treballa a la Comissió de Gènere de l'Ajuntament, totalment transversal", afegeix Caler. Actualment, també s'està acabant d'elaborar el Pla d'Igualtat i s'està treballant, a través de Ripollet Impulsa, en l'acompanyament a les empreses locals per a elaborar i implementar plans d'igualtat. Són temes, com les cures, els plans d'igualtat o l'esport femení que trobarem al programa del 8M, com és el cas del taller virtual "Igualtat de gènere, més enllà de l'aplicació d'una llei", dirigit a empreses i emprenedores de Ripollet. En definitiva, com diu la regidora de Feminismes, "volem anar molt més enllà de les accions reivindicatives del 8M".

Les activitats han estat organitzades des de l'Ajuntament i entitats que formen part de la Taula Feminista, implicades socialment contra la desigualtat, encara latent entre dones i homes. A més de la formació a empreses i emprenedores, durant tota la setmana es desenvoluparan diferents tallers esportius dirigits a dones, dos sobre sòl pèlvic (un d'ells per a dones en la menopausa) i dos d'abdominals hipopressius. Dilluns, 7 de març, Bruixes de Ripollet i l'Ajuntament han organitzat conjuntament un vespre de foc, amb un recorregut que sortirà des del mural feminista del c. Padró, anirà pel c. Nou per passar davant de l’equipament feminista, i finalitzarà a la pl. del Molí. Dimarts, dia 8, hi haurà una hora del conte especial a la Biblioteca, amb contes sobre coeducació i feminismes, i dimecres 16 de març es farà Trementinant, una sessió de Llegim i creem, també per a infants a partir de 4 anys, on es descobriran contes sobre dones sàvies.

Dones i migrades

El Kftí del Casal de Joves acollirà dimecres 9 la projecció del documental Cuidar entre terres, una producció de CooperAcció i La Directa, que parla sobre qui sosté la vida quan les dones migren. El buit que deixen, normalment pal·liat per altres dones, i la precarització de feines al país de destí, moltes vegades en l'àmbit domèstic, són alguns dels temes tractats. Posteriorment, s'obrirà un debat entre les assistents, amb la participació de dones migrades de Ripollet.

cartell documental.jpg

8M intergeneracional

Les usuàries del Casal de Joves seran les protagonistes de l'Info Setmanal "Especial 8M", que es retransmetrà en directe dijous, 10 de març, a les 17 h, des del Casal de Joves. Tot seguit, el Club Bàsquet Ripollet dedicarà el seu programa mensual Cor Blau a parlar del paper de les dones en el món de l'esport local. "Les dones són molt importants en el món de l'esport, però les entitats no ho reflecteixen", explica Jordi Jorba, conductor del programa.

L'esport femení també serà el leitmotiv de la jornada dirigida per noies i per a noies joves, que es desenvoluparà divendres 11 de març a l'Escola Escursell i Bartalot. A la Biblioteca també podreu trobar "Lletres violetes", un recull bibliogràfic de llibres que parlen de feminismes i de la lluita de les dones. Les dones grans seran les protagonistes de la taula rodona "Memòria i feines invisibles", organitzada pel Comitè de Dones, dimarts 8, a les 11 h, a la pl. del Molí.

Quant a la resta d'activitats organitzades per entitats, amb el suport de l'Ajuntament, hi ha les del Comitè de Dones, que diumenge 6, a les 12.30 h, al Centre Cultural,  obrirà el programa amb una trobada feminista i reivindicativa, en substitució a la Marxa Feminista, suspesa per l’alerta de pluja. Des del Comitè també han sorgit la major part d'activitats del 8 de març, que comptarà amb una jornada reivindicativa, la taula rodona "Memòria i feines invisibles" i la lectura del manifest del 8M, a les 12 h, a la plaça del Molí.

Teatre feminista

L'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell ha programat per divendres 11 de març No em diguis reina, una proposta teatral que tracta el feminisme de manera divertida i aposta per la inclusió d'artistes amb discapacitat. Divendres, 18 de març, també al Teatre Auditori del Mercat Vell, es representarà Elles #cosasdechicas, una peça d'humor satíric que fa un repàs als clixés de gènere i parla de temes com el feminisme o l'educació sexual.

PROGRAMA_REINA.jpg

Imatge de l'obra teatral "No em diguis reina".

Les sales d'exposicions també es tenyiran de lila aquest mes de març, amb "Sexualitat sàfica", de Mireia Alcántara, Susana Giménez i Adrià Sabatè, a la Sala 1 del Centre Cultural, i "Prou violència", d'AFOCER, a la Sala d'Art.

Fons documental "Dones de Ripollet"

Des de l'Arxiu Municipal s'ha impulsat la creació d'un fons documental sobre dones, convidant a qualsevol col·lectiu femení, família o persona a donar o cedir documentació que serveixi poder entendre i explicar, ara o en el futur, quina ha estat la vida de les dones a Ripollet. I ben bé podria ser una peça d'aquest fons la joia del Museu per al 8M, una fotografia de les treballadores de la Uralita als anys 30, inclosa a l'exposició "Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet. 1931-1936".

24/365

Fidel al lema d'enguany, "El 8M és cada dia", l'Ajuntament ha apuntat la voluntat de fer activitats sobre dones i per a dones durant tot l'any i per això ja ha programat per al mes d'abril la presentació del projecte executiu del futur equipament feminista de Ripollet. També es realitzaran, entre els mesos d'abril i maig, tallers sobre noves masculinitats i empoderament femení entre els estudiants de 3r d'ESO i dels PFI. I durant tot el curs, els centres de primària i secundària podran disposar temporalment de l'exposició "Dones lliures a Ripollet".

PROGRAMA_DONES LLIURES 02.jpg

Imatge de l'exposició "Dones lliures a Ripollet".

Xarxa lila

L'Ajuntament està a punt d'adjudicar el servei de creació d'una Xarxa lila per alumnat de secundària. Es tracta de la formació d'un grup de referents femenins, que ajudin a difondre el coneixement de les desigualtats per raons de gènere, potenciar el respecte envers la diversitat i la construcció de relacions sanes i positives. També està previst dur a terme tallers per a l'alumnat on es treballi en relació amb les conductes i actituds masclistes, els micromasclismes, la masculinitat, les relacions afectives i l'amor romàntic, l'assetjament o la violència masclista. Un servei destinat a dones de 3r i 4t d'ESO dels instituts del municipi, que creïn una xarxa que serveixi per detectar necessitats i coprodueixin accions de prevenció i atenció a la resta de l'alumnat.

Podeu consultar el programa d'actes del 8M en aquest enllaç.

NdP