Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet presenta el pla estratègic per revitalitzar el seu teixit industrial

El Pla, elaborat per la Unió de Polígons Industrials de Catalunya, compta amb 4 programes, 11 eixos de treball, 36 línies d'actuació i 79 accions. Es tracta d'una estratègia on empresa, ciutadania, administració, formació i entorn són les palanques de canvi per implementar un model d'innovació i progrés a Ripollet en l'àmbit industrial.

El Teatre Auditori del Mercat Vell va acollir dijous, 12 de maig, la presentació del Pla Estratègic Industrial de Ripollet, elaborat per l'Ajuntament amb el suport de la Diputació de Barcelona i encarregat a la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC). L'acte va comptar amb l'assistència de representants d'empreses, administracions, entitats de caràcter econòmic i centres de secundària, entre d'altres. L'Ajuntament, des de l'àmbit de Desenvolupament Econòmic, ha impulsat aquest pla, que compta amb la col·laboració de diferents agents socials i econòmics locals, amb l'objectiu de realçar aspectes estratègics del teixit industrial i econòmic de Ripollet, generar sinergies i donar resposta a les necessitats dels Polígons d'Activitat Econòmica (PAE) per impulsar la seva revitalització.

Tal com va explicar l'alcalde de Ripollet, José M. Osuna, en iniciar l'acte, a Ripollet s'han dut a terme els darrers anys diferents polítiques en l'àmbit industrial i empresarial, com ara el pla de polígons o l'impuls de l'Associació d'Empreses de Ripollet, "però mancava definir les estratègies per donar-nos identitat i un fil argumental a tot allò que fem". Així, l'alcalde assegura que "aquest pla ha de ser útil per a tots i totes les persones presents, i treballarem perquè sigui una realitat i ajudi a la creació d'ocupació estable i de qualitat, a més d'impulsar el progrés social i econòmic de la ciutat".

ripollet-eco-pla-estrategic-industrial-presentacio-120522-18.JPG

Per la seva banda, la tinent d'alcalde d'Ocupació, Empresa i Comerç, Txell Caler, va assenyalar que el punt de partida d'aquest pla d'acció participat va ser l'anunci del tancament de l'empresa Sintermetal, el juliol de 2020, que "va generar un impacte molt negatiu, amb 183 acomiadaments, amb l'afectació a altres 14 empreses de Ripollet, i amb la pèrdua d'activitat industrial". Davant aquesta situació, l'Ajuntament va posar en marxa dues línies de treball: un pla de treball d'orientació i acompanyament en el retorn al mercat laboral de les persones que s'havien quedat sense feina, a la vegada que començaven a fer diferents reunions amb altres administracions i agents econòmics per traslladar la seva preocupació i donar sortida a la nau que havia quedat desocupada. Fruit d'aquestes reunions, com explica Caler, "ens adonem que necessitàvem, sobretot, un relat amb una mirada àmplia de municipi, amb l'expertesa que ens ha pogut aportar la UPIC i que, a més, recollís les necessitats del teixit productiu". Amb l'objectiu de "posicionar Ripollet com un territori atractiu per viure i per treballar", el Pla s'ha basat en el model d'innovació Quíntuple Hèlix, utilitzant com a palanques de canvi l'empresa, la ciutadania, la formació, l'administració i l'entorn. I com ja havia dit l'alcalde, la regidora va incidir en què "no volem deixar aquest pla al calaix, volem posar-lo en marxa i volem situar-nos en el mapa".

ripollet-eco-pla-estrategic-industrial-presentacio-120522-43.JPG

L'acte va continuar amb la intervenció del coordinador de l'àmbit de Desenvolupament Econòmic, Antonio Quesada, que va explicar la gran evolució que ha experimentat aquest departament, que "el 2015 era el Patronat d'Ocupació, un embrió que hem fet créixer i hem transformat", creant un àmbit amb un pressupost quatre vegades superior i amb una plantilla qualificada de 25 persones. Els seus objectius principals són, com va indicar Quesada, impulsar polítiques actives d'ocupació, definir un nou model de desenvolupament econòmic i social, el foment de l'associacionisme i la cooperació amb altres administracions públiques i amb el teixit econòmic local i de l'àrea d'influència de la ciutat. Des d'aquest àmbit s'han dut a terme els darrers quatre anys importants actuacions com el Pla de millora de polígons, Ripollet com a ciutat circular i accions envers l'emprenedoria, l'economia social i solidària i la innovació, com ara el projecte Ripollet Vital, presentat el 2020.

79 accions per revitalitzar la indústria

La directora d'Unió de Polígons Industrials de Catalunya, Sílvia Solanellas, va explicar a totes les persones presents les conclusions de l'anàlisi del teixit empresarial i els PAE de Ripollet, així com el Pla d'acció establint un calendari per prioritats. Aquest estudi indica que Ripollet basa molt la seva activitat econòmica en la indústria del metall, els mobles i la manufactura, a més d'estar ubicat en una localització estratègica, a tocar de destacades ciutats i grans vies de comunicació, com la C58 o l'AP7. El Pla agafa com a referència el sistema territorial d'influència B30 (al llarg de l'AP7), amb grans empreses properes, que poden ser una font d'oportunitats per a Ripollet, caracteritzada per tenir moltes empreses petites, amb un important nombre de persones ocupades, però no molta facturació.

ripollet-eco-pla-estrategic-industrial-presentacio-120522-61.JPG

El pla compta amb 4 programes, 11 eixos de treball, 36 línies d'actuació i 79 accions. Aquestes es basen en 4 objectius bàsics que són: aconseguir un teixit empresarial fort, amb un associacionisme actiu; treballar per uns PAE ecosostenibles, apostant per aspectes com l'eficiència energètica i la mobilitat sostenible; la humanització dels polígons, creant espais amables i saludables, amb perspectiva de gènere i vincles entre ciutat i indústria, i per últim, la creació d'un Hub de coneixement industrial, amb formació i retenció de talent que permeti el desenvolupament d'un nou tipus d'emprenedoria i el lideratge comarcal de l'FP Dual, entre d'altres. Podeu consultar el Pla en el següent enllaç.

L'acte va finalitzar amb la intervenció d'Alfonso López, president de l'Associació d'Empreses de Ripollet (AER), qui va convidar totes les empreses de Ripollet a associar-se, per tal "d'aportar idees i treballar des de dintre". "Associar-se és aprendre, és créixer i és conèixer gent que t'aporta moltíssim", va afirmar López, qui va destacar el valor que aporta el gran nombre de petites empreses que té Ripollet i el bon nivell d'ocupabilitat que aporten al municipi.

NdP

ripollet-eco-pla-estrategic-industrial-presentacio-120522-62.JPG

ripollet-eco-pla-estrategic-industrial-presentacio-120522-66.JPG