Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet fa una crida a enfortir i ampliar la xarxa de dones amb motiu del 8M

Des de la Taula Feminista s'ha preparat un programa intergeneracional i divers, amb actes com la Marxa de les Dones, trobades entre joves i gent gran, moltes activitats literàries al voltant del feminisme i un bon nombre d'actes reivindicatius dimecres, 8 de març, amb manifestació inclosa.

L'Ajuntament de Ripollet va fer pública la setmana passada la imatge i el programa del 8M sota el lema 'Dones en xarxa'. Com va explicar la regidora de Feminismes, Txell Caler, "encara hi ha molta feina a fer i som conscients totes, des dels nostres espais participatius, que ens queda molt espai per recórrer i el que tenim molt clar és que el volem recórrer plegades, fent xarxa i totes unides, amb un objectiu comú que és arribar a la igualtat de drets". Entitats com Bruixes de Ripollet i l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell, o col·lectius com el Comitè de Dones, la Xarxa Lila i la Comissió de persones amb discapacitat han fet el seu plantejament del 8M dins la Taula Feminista, on també intervé l'Ajuntament de Ripollet, de forma molt transversal, a través d'àmbits com Feminismes, Joventut, Esports, Ripollet Impulsa o Cultura.

ripollet-soc-8m-presentacio-programa-200223-19.JPG

La imatge del 8M d'enguany també s'ha escollit, per primera vegada, de forma participativa, a través d'un concurs, que ha rebut una vintena de propostes de molta qualitat. Entre elles, el jurat, format per membres de la Taula Feminista, va escollir la proposta de Clàudia Dunkel Tort. "Ens apel·la a continuar lluitant plegades i juntes pels nostres drets", va comentar Caler.

Reflexionem i lluitem plegades

L'ampli programa del 8M, amb més d'una trentena de propostes diverses, inclou tallers, trobades intergeneracionals, sessions de contes, exposicions o sortides exploratòries als polígons industrials. Es tracta, com va explicar la regidora de Feminismes, de "fer-nos eco, continuar parlant i debatre plegades, caminant i, en definitiva, fent xarxa".

Aquest dilluns, 27 de febrer, tindrà lloc una visita a la Casa de les Dones, i el dia 1 de març, la Biblioteca Municipal i l'Oficina de Català realitzaran un club de lectura fàcil entorn la novel·la 'Trampa de foc', de Núria Martí. La Biblioteca, a més, ha organitzat una sessió d'hora del conte coeducativa, una altra de lectures en veu alta sota el títol 'Heroïnes i nines', una tertúlia sobre la novel·la "Una mujer, un voto", i un nou cicle amb el nom de 'Prínceps i princeses desexplicats', que s'allargarà fins al 25 de novembre, amb set sessions mensuals dirigides a donar una visió crítica dels personatges tant masculins com femenins i desmuntar els rols de gènere que tan sovint trobem en els contes clàssics. També acollirà, durant el mes de març, la mostra bibliogràfica 'Lletres violetes' i l'exposició d'AFOCER "D.O.N.E.S.", que reflexiona sobre el paper de les dones en la societat del segle XXI.

Quant a les exposicions, també trobem, a la Sala 1 del Centre Cultural, "Científiques Catalanes 2.0.", produïda pel Grup de Perspectiva de Gènere de l'Associació Catalana de Comunicació Científica, que posa en relleu el paper estratègic de les dones científiques del nostre territori. A la Sala d'Art, trobarem "Trencant cadenes. Mirades de dones artistes a la lluita feminista", organitzada pel Comitè de Dones i Traça, que pretén visibilitzar com l'art mira la violència de gènere i els drets de les dones i altres col·lectius. Finalment, al Mercat Municipal, s'instal·larà una mostra retrospectiva de cartelleria sobre el 8M i el 25N, editada per l'Ajuntament de Ripollet.

ripollet-soc-8m-presentacio-programa-200223-13.JPG

Des del Casal de Joves també s'ha organitzat activitats, com ara un taller d'argumentari feminista, el dia 6 de març, on s'analitzaran els discursos d'influencers i youtubers que, en moltes ocasions, dinamiten algunes de les reivindicacions feministes. El dia 7, es farà una trobada intergeneracional amb persones usuàries del Casal d'Avis, on també participarà la Xarxa Lila. El dia 10 el dedicaran a visionar curts feministes i el 14 de març, el Casal de Joves i el Casal d'Avis realitzarà una sessió de jocs de taula amb temàtica feminista. El col·lectiu de la Xarxa Lila, sorgit d'un projecte pilot de la Comissió de Salut i Joves de l'Ajuntament, també ha gravat un pòdcast sobre l'origen del 8M que s'emetrà el 8 de març a les 13 h a Ripollet Ràdio i ripolletradio.cat. També han organitzat actes el dia 4, després de la Marxa de les Dones.

Dones en xarxa, dones en marxa!

Un dels actes centrals serà, novament, com ho va ser el 2020, la Marxa de les Dones, que es planteja reivindicativa i no competitiva, amb dues sortides, des de Pont Vell i Can Mas. Com va explicar la regidora d'Esports, Andrea Guijarro, es farà caminant i el recorregut passarà per diferents punts que consideren rellevants, com ara la plaça d'Emma Maleras, l'Espai M. Aurèlia Capmany, el mural feminista del carrer de Padró o la Casa de les Dones. "Volem recuperar aquesta emotivitat de la primera edició, on qualsevol dona, independentment de la seva edat o capacitat, surti al carrer i se sumi a aquesta marxa, visibilitzant, amb la samarreta lila, fins a on arriba aquesta xarxa", va afegir la regidora. Després d'un quilòmetre de la sortida, es trobaran les dues marxes per continuar plegades fins a la plaça del Molí. En acabar la marxa, la Xarxa Lila llegirà un manifest i crearà un mosaic del 8M. La jornada finalitzarà amb l'espectacle "Dones de foc. Vam ser, som i serem" de Bruixes de Ripollet.

Les inscripcions per a la Marxa estan obertes fins al 28 de febrer, però també es podran realitzar el mateix dia, abans de la sortida.

MARXA.jpg

El 8M, al carrer!

Com és habitual, els actes de commemoració del mateix 8 de març estaran organitzats pel Comitè de Dones a la plaça del Molí. Durant tot el dia, des de les 10 del matí i fins a la tarda, hi haurà diversos actes participatius, com la pintada d'un mural, un taller de pancartes, la lectura del manifest i enganxada d'un vinil reivindicatiu amb el nom "Plaça de la dona". Els actes reivindicatius culminaran, a les 19 h, amb una manifestació unitària pel 8M, que es convoca per primera vegada a la ciutat.

Aparadors feministes i polígons segurs

Una vintena d'establiments comercials i d'hostaleria locals participaran enguany a la iniciativa de Ripollet Impulsa 'Aparadors feministes', on podem veure referents feministes, siguin de Ripollet o no, actuals o històrics de la lluita feminista. Entre les persones que els visitin i responguin correctament una pregunta que trobaran a través d'un QR, es regalarà un lot de llibres feministes.

APARADORS.jpg

D'altra banda, el programa també inclou quatre marxes pels diferents polígons d'activitat econòmica de Ripollet, per veure quin grau de seguretat o inseguretat es detecta, avaluant aspectes com la il·luminació, les voreres i l'arbrat, entre d'altres. Aquestes marxes es duran a terme entre març i abril i formen part del projecte "Als polígons, caminem segures", una diagnosi participativa a càrrec de Ripollet Impulsa i el col·lectiu Punt6, amb el suport de la Diputació de Barcelona. La primera marxa exploratòria tindrà lloc dimecres, 1 de març, a les 19 h, al polígon La Sibèria.

Des de l'Ajuntament també s'ha treballat en l'actualització del Protocol d'abordatge de les violències masclistes de Ripollet, que es presentarà dijous, 9 de març, als agents que hi participen en l'abordatge, entitats i ciutadania.

Redacció ripollet.cat - NdP