Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S'estrena l'Escola de Salut a Ripollet de la mà dels professionals de l'Atenció Primària

Les sessions tindran lloc cada últim dimecres de mes, al Centre Cultural, i s'hi pot accedir de forma gratuïta i sense inscripció prèvia. Les temàtiques s'han escollit d'acord amb dades i indicadors poblacionals relacionats amb l'àmbit de la salut i a les necessitats detectades a través dels tallers organitzats prèviament des dels CAP.

Amb l'objectiu de millorar els coneixements i les habilitats en salut de la població de Ripollet, els Equips d'Atenció Primària Ripollet Centre, Els Pinetons i la Farigola han posat en marxa l'Escola de Salut, un cicle de xerrades gratuïtes i obertes a tothom que hi vulgui participar. Les sessions tenen lloc cada últim dimecres de mes, de 17.30 a 19 h, al Centre Cultural. La iniciativa compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Ripollet.

L'Escola de Salut de Ripollet neix amb l'objectiu d'enfortir els llaços entre l'atenció primària i la comunitat a través de la creació d'espais de participació ciutadana i contacte directe entre professionals dels CAP i població. Amb aquest apropament, els equips d'atenció primària de l'Àrea Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut esperen aconseguir una major efectivitat en les accions dirigides a la prevenció de la malaltia i la promoció d'hàbits saludables, i que redunden en una millora de la salut comunitària.

Les professionals responsables d'aquesta iniciativa han plantejat una edició amb sessions mensuals fins al juliol. Les temàtiques que abordaran durant els primers mesos del projecte són el resultat d'un estudi previ de dades i indicadors poblacionals relacionats amb l'àmbit de la salut que suggerien una possible necessitat d'intervenció per part de l'atenció primària. També s'han establert segons la detecció directa d'un baix nivell de coneixement en la població sobre un determinat tema tant a les consultes d'infermeria i treball social així com en els tallers que s'organitzen des dels diferents CAP. La intenció dels equips organitzadors és reobrir les portes de l'Escola de Salut al setembre, i fer participar la ciutadania en la selecció dels temes a través d'enquestes.

L'Escola de Salut de Ripollet està impartida per un equip multidisciplinari format per professionals de medicina de família i comunitària, infermeria, treball social, atenció a la ciutadania, benestar emocional i nutrició.

Calendari de sessions

Està previst que les temàtiques de les sessions siguin les següents:

Febrer – Medicació i son: Vull dormir

Objectius: facilitar eines sobre higiene de la son i resoldre dubtes sobre medicaments, productes naturals i descans nocturn. Adreçat a població general adulta.

Març – Pantalles: Desconnectem, aixequem el cap

Objectius: parlar sobre la importància i els efectes secundaris que pot tenir l'ús perllongat de les pantalles en infants i adolescents i dotar d'eines a les famílies sobre els límits en relació amb les pantalles.

Abril – Demències: I ara com em comunico

Objectius: facilitar eines per realitzar una comunicació efectiva amb una persona que pateix algun tipus de demència per estimular-la cognitivament i sensorial a casa, facilitant recursos de la comunitat que poden ajudar.

Maig – Primers auxilis infantils: Ensenyant als més petits

Objectius: ensenyar a infants d'entre 8 i 12 anys a dur a terme primers auxilis, parlar sobre la farmaciola quan anem d'excursió, resoldre dubtes d'experiències que hagin tingut, aprendre a com reaccionar davant de determinades situacions de primers auxilis i recordar el telèfon d'emergències.

És necessari que la mare, el pare o tutor legal acompanyin a l'infant el mateix dia per realitzar la signatura del consentiment per participar en la sessió (després podran quedar-se si així ho volen).

Juny – Calor-pell-hidratació: Gaudeix de l'estiu sense perill

Objectius: prevenir sobre els perills de patir un cop de calor, informar sobre les malalties que es descompensen més durant l'estiu, reconèixer signes d'alarma i facilitar recomanacions sobre com protegir-se dels efectes del sol.

Juliol – Nutrició: Menjar bé, bo i barat

Objectius: sensibilitzar i conscienciar a la població sobre la importància d'una alimentació adequada, divulgar i educar per a un consum alimentari responsable que incorpori criteris de salut i de sostenibilitat social i mediambiental, promoure el dret a l'alimentació sana i suficient per a tothom, facilitar eines i recursos per tal de millorar l'alimentació de manera econòmica.

Redacció ripollet.cat - NdP