Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet crida "prou excuses" davant la violència envers les dones

La Nit de Bruixes, el pròxim 5 de novembre, donarà el tret de sortida al programa d'actes, que s'allargarà fins al 15 de desembre, amb la presentació del protocol d'abordatge de les violències masclistes de Ripollet.

Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, l'Ajuntament de Ripollet ha tornat a treballar, conjuntament amb la Taula Feminista i la Xarxa Lila, per planificar les diverses activitats per commemorar el 25N a Ripollet. A la presentació del programa d'actes, el passat 19 d'octubre, la regidora de Feminismes, Txell Caler, va estar acompanyada d'un grup de noies que formen part de la Xarxa Lila, les quals han treballat en la creació del cartell i el lema d'enguany "Prou excuses!". "Aquest any hem volgut anar més enllà de nosaltres mateixes (les dones). Fa anys que cridem a fer xarxa entre nosaltres, a cuidar-nos i a acompanyar-nos i el que pretenem és interpel·lar a la part de la societat que ens està violentant, en qualsevol de les formes que pren la violència, i dir "Prou Excuses!" Prou de minimitzar el micromasclisme, prou de mirar cap a una altra banda davant la violència masclista", va explicar la tinent d'alcalde, Txell Caler.

"Aquest cartell volíem que arribés als homes, però sobretot als homes joves o com nosaltres els diem, als senyoros, i vam pensar en totes aquelles excuses que s'escolten davant les violències de gènere", afirma Violeta, membre de la Xarxa Lila. L'Abril afegeix que "també és una reivindicació davant de totes aquestes coses que normalitzem i són frases que te les pot dir el teu company de classe, o potser algun dia te les està dient el teu tiet, el teu avi o el teu pare i el 25N és un dia perfecte per dir que això no pot ser i ja ens hem cansat". Aquesta idea s'ha volgut transmetre visualment amb la imatge d'un vidre trencat amb el lema "Prou excuses!" i diferents frases que d'alguna manera justifiquen algun tipus de violència envers les dones.

ripollet-soc-25n-presentacio-xarxa-lila-191022-6.JPG

La violència de gènere, des de diferents punts de vista

Els actes començaran el pròxim 5 de novembre, amb la Nit de Bruixes, que recuperen aquesta activitat que tradicionalment feien a l'estiu, per emmarcar-la en el 25N. Un acte que centraran en la fi de la caça de bruixes i comptarà amb la participació de la Societat Coral "El Vallès". El gruix d'activitats tindrà lloc al voltant de la data del 25 de novembre, començant la setmana amb una formació a entitats esportives sobre l'elaboració de protocols en contra de l'assetjament sexual, dimarts 22. La Biblioteca acollirà, dimecres 23, l'Hora del conte "Rosa o blau?", que tracta sobre els micromasclismes i l'estereotip de gènere de diferenciar joguines i objectes de nen i nena pel seu color. L'equipament, que a partir del 14 de novembre exposarà la mostra de llibres "Lletres violetes 25N", també coordina, amb la col·laboració d'alumnat de secundària de Ripollet, la lectura del manifest que tindrà lloc el matí del 25 de novembre a l'espai M. Aurèlia Capmany, on es llegirà part del discurs de la pakistanesa Malala Yousafzai, quan va rebre el Premi Nobel de la Pau de 2014, per defensar i lluitar a favor de l'educació de les dones.

Ripollet Ràdio farà, divendres 25 de novembre, una programació especial, amb l'emissió, a les 11 h, del primer pòdcast de presentació de la Xarxa Lila. I a les 12 h emetrà la taula rodona "El treball sexual de les dones: abolicionisme o regulació", que es remetrà a les 16 h.

La tarda del 25N, l'activitat es traslladarà a la plaça del Molí, on tindrà lloc una concentració i posterior lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones i una acció artística per visibilitzar les violències que pateixen les dones, organitzades pel Comitè de Dones de Ripollet. Les persones que hi vulguin participar activament, poden posar-se en contacte amb el Comitè al seu mail comitedonesripollet@gmail.com o al perfil d'Instagram @comitedonesripo. A més, la Xarxa Lila farà una performance sobre les violències que es veuen i les que no.

Les activitats continuaran dissabte, 26 de novembre, amb una acció artística i reivindicativa de pintura amb vi per rebutjar la violència envers les dones. Les obres que sortint d'aquesta activitat s'exposaran al CIP Molí d'en Rata fins que finalitzin els actes amb motiu del 25N. També dissabte, a les 18 h, l'Associació Cultural El Local acollirà la xerrada "Grassofòbia i violència estètica", que organitza conjuntament amb Bruixes de Ripollet. Dilluns, 28 de novembre, s'oferirà a la Biblioteca un taller sobre com identificar, actuar i prevenir les violències masclistes a les xarxes socials. Les activitats finalitzaran el pròxim 15 de desembre, amb la presentació de l'actualització del "Protocol d'abordatge de les violències masclistes de Ripollet", que l'Ajuntament està treballant.

"Toquem moltes de les formes que pren la violència, des del món de l'esport, el món cultural i social, i intentarem abordar-la des d'aquests diferents punts de vista i amb el lema de prou!", assegurava Txell Caler.

ripollet-soc-25n-presentacio-xarxa-lila-191022-8.JPG

Abril, Leisa, Xènia i Violeta són algunes de les membres de la Xarxa Lila.

Xarxa Lila Ripollet

Aquest és un projecte sorgit arran d'una enquesta de salut realitzada als instituts, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, que va mostrar com augmentaven, entre les noies joves, els problemes de trastorns alimentaris, de relacions tòxiques, l'abandonament de la pràctica esportiva, a més de mostrar desconeixement en temes de salut sexual. Així, es va decidir posar en marxa, en el marc de la Comissió de Salut i Joves de l'Ajuntament, un projecte pilot als instituts anomenat Xarxa Lila, per tal de formar i crear referents joves al municipi. Des del mes de maig, les joves que integren la Xarxa, la majoria noies, ja que és mixta, han estat acompanyades per la cooperativa ecofeminista l'Esberla. La Xènia, que s'identifica "com la feminista del curs", explica que "em vaig apuntar perquè volia aprendre i socialitzar amb altres noies i compartir experiències. He estat al punt lila de la Festa Major i he après coses com l'amor romàntic, sobre les relacions tòxiques, el bullying, i ho he pogut compartir amb altres noies".

Actualment, hi ha al voltant d'una desena de noies a la Xarxa Lila dels instituts Lluís Companys, Can Mas i l'Institut-Escola El Martinet. Aquesta prova pilot acaba a finals d'any i l'Ajuntament el tornarà a oferir, com a Servei Comunitari, a tots els centres de secundària per a l'alumnat de 3r i 4t d'ESO.

NdP