Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet commemora el 8M, Dia de les Dones

La plaça del Molí acull aquest dimarts, 8 de març, un matí amb diverses activitats, entre elles la lectura del manifest del 8M a les 12 del migdia.

Ripollet s'adhereix aquest dimarts, 8 de març, a la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb diversos actes. Malgrat l'amenaça de possibles pluges al llarg del dia, des de primera hora del matí, a les 9 h, a la plaça del Molí s'hi organitza una jornada reivindicativa amb activitats com ara encartellades o tallers. S'han instal·lat carpes per, en cas de pluja o vent, poder-s'hi resguardar. La mateixa plaça del Molí acull a les 11 hores la taula rodona "Memòria i feines invisibles", en la qual hi participaran diverses dones grans de Ripollet. A les 12 del migdia, la jornada arriba al moment àlgid amb la lectura del manifest pel 8M, Dia de les Dones, també a la plaça del Molí.

A més, la Biblioteca Municipal organitza aquesta tarda, a les 17.30 h, una hora del conte dedicada a la jornada. Sota el títol "Tu no pots", Laberta Delpoblet ofereix una sessió de contes sobre coeducació i feminisme. Les activitats pel 8M, però, continuaran durant tota la setmana.

Dones i migrades

El Kftí del Casal de Joves acollirà dimecres 9 la projecció del documental Cuidar entre terres, una producció de CooperAcció i La Directa, que parla sobre qui sosté la vida quan les dones migren. El buit que deixen, normalment pal·liat per altres dones, i la precarització de feines al país de destí, moltes vegades en l'àmbit domèstic, són alguns dels temes tractats. Posteriorment, s'obrirà un debat entre les assistents, amb la participació de dones migrades de Ripollet.

8M intergeneracional

Les usuàries del Casal de Joves seran les protagonistes de l'Info Setmanal "Especial 8M", que es retransmetrà en directe dijous, 10 de març, a les 17 h, des del Casal de Joves. Tot seguit, el Club Bàsquet Ripollet dedicarà el seu programa mensual Cor Blau a parlar del paper de les dones en el món de l'esport local. "Les dones són molt importants en el món de l'esport, però les entitats no ho reflecteixen", explica Jordi Jorba, conductor del programa.

L'esport femení també serà el leitmotiv de la jornada dirigida per noies i per a noies joves, que es desenvoluparà divendres 11 de març a l'Escola Escursell i Bartalot. A la Biblioteca també podreu trobar "Lletres violetes", un recull bibliogràfic de llibres que parlen de feminismes i de la lluita de les dones.

Teatre feminista

L'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell ha programat per divendres 11 de març No em diguis reina, una proposta teatral que tracta el feminisme de manera divertida i aposta per la inclusió d'artistes amb discapacitat. Divendres, 18 de març, també al Teatre Auditori del Mercat Vell, es representarà Elles #cosasdechicas, una peça d'humor satíric que fa un repàs als clixés de gènere i parla de temes com el feminisme o l'educació sexual.

Les sales d'exposicions també es tenyeixen de lila aquest mes de març, amb "Sexualitat sàfica", de Mireia Alcántara, Susana Giménez i Adrià Sabatè, a la Sala 1 del Centre Cultural, i "Prou violència", d'AFOCER, a la Sala d'Art.

Fons documental "Dones de Ripollet"

Des de l'Arxiu Municipal s'ha impulsat la creació d'un fons documental sobre dones, convidant a qualsevol col·lectiu femení, família o persona a donar o cedir documentació que serveixi poder entendre i explicar, ara o en el futur, quina ha estat la vida de les dones a Ripollet. I ben bé podria ser una peça d'aquest fons la joia del Museu per al 8M, una fotografia de les treballadores de la Uralita als anys 30, inclosa a l'exposició "Persones, somnis i ideals. Els anys republicans a Ripollet. 1931-1936".

24/365

Fidel al lema d'enguany, "El 8M és cada dia", l'Ajuntament ha apuntat la voluntat de fer activitats sobre dones i per a dones durant tot l'any i per això ja ha programat per al mes d'abril la presentació del projecte executiu del futur equipament feminista de Ripollet. També es realitzaran, entre els mesos d'abril i maig, tallers sobre noves masculinitats i empoderament femení entre els estudiants de 3r d'ESO i dels PFI. I durant tot el curs, els centres de primària i secundària podran disposar temporalment de l'exposició "Dones lliures a Ripollet".

Xarxa lila

L'Ajuntament està a punt d'adjudicar el servei de creació d'una Xarxa lila per alumnat de secundària. Es tracta de la formació d'un grup de referents femenins, que ajudin a difondre el coneixement de les desigualtats per raons de gènere, potenciar el respecte envers la diversitat i la construcció de relacions sanes i positives. També està previst dur a terme tallers per a l'alumnat on es treballi en relació amb les conductes i actituds masclistes, els micromasclismes, la masculinitat, les relacions afectives i l'amor romàntic, l'assetjament o la violència masclista. Un servei destinat a dones de 3r i 4t d'ESO dels instituts del municipi, que creïn una xarxa que serveixi per detectar necessitats i coprodueixin accions de prevenció i atenció a la resta de l'alumnat.

Podeu consultar el programa d'actes del 8M en aquest enllaç.