Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PSC i ERC acorden governar en coalició

El dia abans del Ple de constitució de la corporació, PSC i Esquerra Republicana signaven el pacte que els permetrà governar amb majoria absoluta i amb el socialista Luís Tirado d'alcalde. Les primeres actuacions de la coalició seran l'encàrrec d'una auditoria de la contractació pública i contractació de personal, i treballar en la solució del Porta a porta, que ja ha començat amb les primeres reunions amb l'equip tècnic i el traspàs de documentació de l'antic equip de govern al nou.

IMG_4784.jpeg

Roger Bayó (ERC) i Luís Tirado (PSC), davant l'Ajuntament
 

En la signatura del pacte de govern, Luis Tirado (PSC) i Roger Bayó (ERC) van exhibir sintonia, acompanyats de les seves número 2, Eva Herrera i Lurdes Serra. Tots quatre han format l'equip negociador del pacte i base del Pla d'Acció Municipal (PAM). El dia 17 de juny va ser la investidura i el dimarts 20 es presentarà el cartipàs, del qual ja han desvetllat algunes responsabilitats. El nou organigrama, amb què es pretén "fer més àgil" l'Administració, en paraules del que en poques hores esdevindria alcalde, es portarà a aprovació al Ple del 6 de juliol. Finalment, el PAM arribarà a l'octubre.

 

PSC busca un govern fort

El cap del govern, Luís Tirado, va explicar que el PSC hagués pogut governar amb els seus 10 regidors, però que havien tocat la porta d'ERC per tenir "un govern fort i d'esquerres". Així, va argumentar que "l'acord se sustenta en el diàleg, la proximitat, el consens, la confiança, la transparència i la participació per col·laborar conjuntament en el govern municipal de la ciutat de Ripollet". Per al líder socialista, l'aliança ha estat possible gràcies a "les àmplies coincidències programàtiques" i la voluntat de "no deixar ningú enrere i representar amb honestedat i humilitat els interessos de tots els veïns". Tirado va voler deixar clara la importància de la cultura i l'esport, que continuaran apostant per les polítiques socials, juvenils, feministes i d'igualtat, accions per sortir de la cua de l'atur, millorar el transport públic, fer una realitat la ronda nord, instal·lar plaques solars a tots els equipaments municipals, etc.

 

ERC entra al govern per responsabilitat

En la seva intervenció, el cap de llista republicà Roger Bayó va posar en valor que els resultats de les eleccions els permetien "ser decisius en la governabilitat de Ripollet" i que "per responsabilitat política" no podien "deixar passar aquesta oportunitat d'estar en la presa de decisions". Per a Bayó, "l'Ajuntament necessita molts canvis i polítiques valentes" i va afegir que venien "a treballar per un Ripollet socialment just, a través dels valors republicans que sempre hem defensat com el feminisme, l'ecologisme, els drets socials i la democràcia". Per la seva part, la número 2 d'ERC, Lurdes Serra, va voler explicitar el reconeixement del nou govern a la riquesa de l'associacionisme local, per qui va anunciar que "se les ajudarà i potenciarà des de totes les àrees, per la seva incidència i aportació en tots els àmbits de la societat".

IMG_4820.jpeg

L'equip negociador del pacte. D'esquerra a dreta: Lurdes Serra, núm. 2 d'ERC; Roger Bayó, cap de llista d'ERC; Luís Tirado, cap de lllista del PSC; i Eva Herrera, número 2 del PSC.
 

Algunes claus del pacte

Del document ha transcendit que recull: el cartipàs, un resum pels punts programàtics, com ara l'auditoria, la revisió del contracte de la neteja; la creació de comissions polítiques per temes crítics, de les figures dels consells i regidors de barri; la protecció i dignificació del nucli antic, la celebració d'audiències públiques i retiment anual de comptes i l'aplicació del pacte antifeixista. Paral·lelament, els dos socis s'han donat llibertat perquè cada partit pugui presentar les mocions externes que consideri.

 

Coincidències programàtiques

El cap del PSC local, Luís Tirado, va assenyalar les visions compartides de Ripollet entre PSC i ERC, com ara en l'obertura d'una Oficina d'Atenció Ciutadana a l'espai que deixarà buit Mercadona, davant el Mercat, la remodelació del centre de la ciutat, reforçar el manteniment de la via pública, la continuació de la residència, la construcció del nou pavelló esportiu a Pinetons, la nau de les arts, etc. La intenció és tenir el Pla d'Acció Municipal (PAM) per al mes d'octubre i que aquest compti amb el màxim de finançament extern possible.

 

Primeres notícies del cartipàs

L'organització política de l'Ajuntament es farà pública el dimarts 20 de juny. No obstant això, els socis van avançar que l'alcalde Tirado (PSC) portarà l'àmbit municipal de Ciutat i la Policia Local; Eva Herrera (PSC) serà la 1a tinenta d'alcalde; Sonia Martín (PSC) serà la 2a; Roger Bayó (ERC) serà 3r tinent d'alcalde i durà les regidories de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística (de nova creació) i Manel Martínez (PSC) serà 4t tinent d'alcalde i portarà les regidories d'Esports i Salut. Manuel Parra (PSC) durà Serveis Municipals. Lurdes Serra (ERC) serà regidora Participació Ciutadana i Inclusió, i Diego Puig serà el responsable de Benestar Animal, per col·laborar amb les associacions animalistes i abordar el problema de l'incivisme. Quant a l'organigrama tècnic, Tirado va avançar que hi haurà canvis i que es modificarien els actuals àmbits i reduiria estructura i càrrecs "per fer un Ajuntament més àgil, operatiu i modern", però es va mostrar prudent per no detallar encara quins, ja que considera és un tema delicat i que tenen marge per tractar-ho fins a la seva aprovació el 6 de juliol.

 

Solucionar el Porta a porta

Tirado va explicar que després de les reunions de traspàs amb Osuna i Castillejo, s'havia citat amb diferents responsables tècnics, així com la secretària i l'interventor municipal per començar a revisar el contracte del Porta a porta i preparar la negociació amb Urbaser per reinstaurar els contenidors "a tot allà on es pugui i el pressupost ho permeti", va matissar Tirado. La idea és introduir un sistema mixt, posant contenidors en aquells punts on el Porta a porta dona més problemes i mantenir-lo als comerços, mercat, hostaleria i habitatges unifamiliars. Bayó va afegir que també tindrà una reunió amb el Director de l'Agència de Catalunya per tal d'analitzar els acords amb l'anterior govern. L'objectiu és els canvis no tinguin conseqüències econòmiques per a les arques municipals. També està sobre la taula "possibles sancions o rescissió del contracte d'SM, l'empresa adjudicatària de la implantació del porta a porta".

 

Traspàs d'idees, però sense recursos

Al contrari de què ha presumit Decidim que els han deixat la feina feta, Tirado va criticar que s'havien trobat "moltes idees, però la majoria d'elles sense concretar i, en molts casos, sense cap partida ni idea de com pagar-ho". El cap del govern ha assegurat que "darrere no hi ha la solidesa que esperàvem i que de la majoria d'equipaments que ens van anunciar no hi ha res". I posa com a exemple que "la residència es va dir que hi havia una subvenció, però, ara com ara no està assegurada i només tenim la proposta per demanar un préstec de 3,5 milions d'euros el 2024 i altres 3,5 milions d'euros l'any 2025". Per acabar, va retreure al govern sortint que "pocs dies abans de les eleccions va encarregar un concurs d'idees per fer un pavelló, diferent del que ara proposen el PSC i ERC i que és un tema que ara està empanat i que s'està intentant aturar".

Redacció: ripollet.cat