Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Presentat davant la ciutadania el nou Arxiu Municipal

Es preveu que el servei obri al públic en unes setmanes, quan s'hagin traslladat i col·locat les més de 7.000 caixes de documentació de l'antic arxiu. A més de tot el relacionat amb el fons documental, es pretén que l'equipament també aculli exposicions i activitats d'entitats.

El passat diumenge al matí es va celebrar la jornada de portes obertes al nou Arxiu Municipal de Ripollet. Fins a 200 persones es van apropar al carrer de la Salut número 18, ben a prop de l'antiga ubicació de l'arxiu, per conèixer de primera mà la nova instal·lació.

Aquest nou edifici destaca per ser una obra referent d'innovació constructiva, destacant el paper visual que desenreda la fusta, tant a la seva façana com al seu interior. Els visitants es van trobar a la planta baixa de l'edifici el pergamí que recentment s'ha restaurat per part de l'arxiu i que data de l'any 1587, a més d'altres peces d'un alt interès històric per al municipi.

Les persones que van acudir a aquesta jornada de portes obertes van poder seguir les visites guiades de mà del mateix arxiver municipal, Castro Sorli, qui va explicar el fons documental i les funcions que tindrà cada sala del nou arxiu, constituït per tres plantes més un soterrani. A més, es va obsequiar a les persones assistents amb un desplegable de benvinguda, amb una fotografia commemorativa.

 

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-103.jpeg

L'alcalde Osuna adreçant-se als presents.

 

Un edifici tan necessari com imprescindible

A les 12 h, a l'entrada del nou Arxiu municipal, van tenir lloc els parlaments, fent valdre la importància d'aquest nou edifici.

Sergio Linares, regidor de Patrimoni, va recordar l'assalt patit a l'arxiu per part de les tropes napoleòniques i va destacar que "l'Arxiu Municipal és un element imprescindible de qualsevol comunitat per salvaguardar el seu patrimoni documental i garantir el dret a la informació de la ciutadania", reivindicant la importància de poder tenir a la ciutat un equipament d'aquestes característiques.

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-94.JPG

Sergio Linares, regidor de Patrimoni.

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-87.jpeg

Persones assistents a la inauguració del nou Arxiu.

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-96.JPG

Aurelia Cabot, adreçant-se al públic.

Aurelia Cabot, cap de l'oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, va explicar que l'Arxiu forma part de la Xarxa d'Arxius i afirmar que la seva construcció "és la culminació d'un procés molt llarg d'una progressiva normalització dels serveis que s'ofereixen des dels arxius", recordant que aquest servei es troba darrere de tots els tràmits de les administracions locals.

Finalment, va ser el torn de l'alcalde de Ripollet, José M. Osuna, qui ha remarcat el lloc històric en què es troba l'edifici, ocupant l'espai de l'antic casino. També va recalcar que "és un edifici pensat per ser obert a tothom, on es doni a conèixer allò que fa l'Arxiu i que particularment persones que investiguen i fan recerca sobre Ripollet gaudeixin d'un espai prou digne per poder fer-ho". Osuna va assenyalar la importància de preservar tota la informació que es troba als arxius per poder continuar endavant. L'alcalde va tenir un moment d'agraïment per a l'exregidor David Fontanals, que va posar en l'agenda política local la creació de l'arxiu que s'acaba de construir.

Redacció de ripollet.cat - MM 

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-7.JPG

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-8.JPG

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-79.JPG

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-23.JPG

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-53.JPG

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-57.JPG

ripollet-ser-arxiu-portes-obertes-050223-60.JPG