Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Populus Labora suma dos anys més

La comunalitat urbana de Ripollet Populus Labora és una iniciativa impulsada per entitats ripolletenques i l’Ajuntament de Ripollet, amb el suport de la Generalitat, que treballen plegades per l’enxarxament de tot el teixit del municipi i per canviar la realitat socioeconòmica del nostre territori, obertes a la participació dels agents locals que s’hi vulguin vincular. Després d’una primera etapa de dos anys, ha estat renovada per dos anys més, amb una subvenció de 175.000 € per any, per a executar un total de 70 accions anuals per a la població.

En una reunió de l'equip motor de Populus Labora.
En una reunió de l'equip motor de Populus Labora

Entitats vinculades
Populus Labora està formada per diverses entitats, però aquelles amb una implicació major són les activadores, que en aquesta segona anualitat són 7: Centre d’Esplai La Gresca, Ajuntament de Ripollet –a través de Ripollet Impulsa–, Cooperativa Jardinet, Acollim-Coordinadora Obrim Fronteres, Cooperativa Els Solets-Minnilàndia, Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) Els Pinetons i Associació Cultural El Local. Hi ha altres entitats participants, que no lideren, però sí que prenen decisions i formen part dels projectes, que són Bruixes de Ripollet, RipoArt, Associació Mans Artesanes de Ripollet (AMAR), Societat Coral “El Vallès”, Uncommon, Dones X Can Mas, Escoleta Viva Niu, CAP Ripollet i CAP Pinetons, La Carxofa Rebel i Mamicria.
Durant els dos primers anys la comunalitat ha treballat amb més de 70 entitats i agents locals.

Resultats assolits
Durant la primera etapa de la comunalitat Populus Labora, s’han engegat i participat en més de 17 projectes i xarxes; i s’ha acompanyat individualment a més de 20 persones, projectes i entitats que necessitaven suport per impulsar projectes d’autoocupació, emprenedoria o de caràcter associatiu.
El projecte ha crescut indubtablement i s’ha aconseguit, si més no, donar a conèixer una altra manera de fer economia, fomentar l’autoorganització i l’autoocupació i teixir xarxes per cohesionar el nostre municipi. Però, no està tot fet, hi ha oportunitat de millora; els reptes en la gestió, en la governança i en la participació han estat presents i la comunalitat els hi vol fer front mentre es continua construint una Comunalitat el més oberta i participativa possible.

Activitats executades
—S’han superat les 140 actuacions proposades per als dos primers anys.
—Insercions: 46 en els dos anys.
—Participants: 3.077 persones en els dos anys.

Eixos per a la nova etapa
—L’eix de cures i acció ecofeminista treballa per assolir una transformació política i social del que entenem per cures. Detecta necessitats i reptes al territori per caminar cap a una ciutat cuidadora, feminista i que posi de manifest que la cura és transformadora i pot construir comunitat. Aquest eix està impulsat pel Grup Motor de cures i els projectes impulsats són la Xarxa de Primera Infància, Venim de Lluny, Kúra, Àpats en companyia, Xarxa Dignifiquem les Cures i el Treball de la Llar.
—L’eix d’acció comunitària busca mobilitzar i capacitar la comunitat per tal que pugui donar resposta a les seves pròpies necessitats de forma organitzada. En aquest eix s’impulsen projectes d’economia circular, de gestió compartida d’espais i col·lectivització de recursos. Els projectes endegats són L’Economat del Barri, la Xarxa d’Entitats d’El Local, Aliança Educativa i la Biblioteca de les Coses a Can Mas.
—L’eix d’acció ecosocial té com a objectiu fer del municipi un espai on es cuida la vida de les persones i la Terra. Està format per persones, entitats, empreses i/o agents que participen de projectes de sobirania alimentària i/o energètica, mobilitat sostenible, economia circular o consum responsable i busquen respostes per als reptes climàtics i socials. Els projectes que ha posat en marxa són unes jornades per l’activisme climàtic i la implicació activa de la ciutadania en el disseny sostenible del municipi, suport i seguiment a la Xarxa d’hortolans locals de Ripollet, Horta Terapèutica, Som Mobilitat i aliances amb el grup de consum La Carxofa Rebel.
—L’eix d’enfortiment de l’Economia Social i Solidària treballa per un model econòmic transformador basat en valors com la solidaritat, el cooperativisme i la sostenibilitat. Les estratègies proposades se centren a dur a terme actuacions vinculades a la generació de consciència sobre els principis i beneficis de l’ESS i el mercat social, el consum conscient i la generació d’aliances pel foment del consum local. Els projectes inclosos són formacions a persones emprenedores, centres educatius i al comerç local, i l’articulació d’una Xarxa de Persones Emprenedores que apostin per l’impuls de l’emprenedoria col·lectiva a Ripollet.

Cooperació que enforteix
Populus Labora té com a propòsit enfortir el territori ripolletenc a través del suport mutu, les xarxes veïnals, la cooperació, l’autoorganització i l’ocupació. I la manera com ho fa és posant la vida de les persones com a prioritat i treballant en diferents àmbits com són cures i acció ecofeminista, acció ecosocial, acció comunitària i enfortiment de l’ESS. L’objectiu general és contribuir a la construcció i l’enfortiment de les xarxes de suport mutu, dels béns comuns urbans i del mercat social per a avançar cap a la transició ecosocial i feminista de Ripollet.

27 comunalitats a Catalunya
Comunalitats Urbanes és un programa del Departament d’Empresa i Treball per dinamitzar les xarxes d’economies locals des de la perspectiva del dret a la ciutat i de l’economia social i solidària. Formen part del Programa d’Economia Social de la Generalitat, juntament amb els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars.
El programa genera un impacte social i singular a cada territori, especialment per aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.