Nou curs escolar, nou començament
Avui arrenca un nou curs escolar per a les escoles bressol municipals, segon cicle d’educació infantil, primària, ESO, cicles formatius de grau bàsic i a l’Escola Municipal de Música. El dia 12 serà el torn de batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i superior, mentre que l’escola d’adults arrencarà no més tard del 16 de setembre.
Un total de 4.430 alumnes des d’I-3 a 4t d’ESO cursaran els seus estudis aquest curs, entre la pública i la concertada, segons dades provisionals del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. D’aquests, un total de 280 començaran d’I-3 i uns 470 l’ESO. Les escoles bressol municipals estan plenes i amb llista d’espera. L’Escola Municipal de Música té la matrícula oberta i ja compta amb 64 inscrits. I l’Escola de Persones Adultes Jaume Tuset ja ha renovat matrícula a 360 persones i ha fet 211 noves, que sumen 571 i es podria arribar fins a les 650 persones. Quant a les ràtios, a I-3 són de 19 alumnes a la pública i 22 a la concertada, llevat de l’escola FEDAC, on és de 25. A tota l’ESO és de 30 alumnes com a màxim.
Com a novetat, igual que l’any passat es va fer a l’escola Escursell i Bartalot, aquest curs es treu una línia de l’escola Anselm Clavé. En aquest context, els Serveis Educatius de la Generalitat i l’Ajuntament estan estudiant una nova zonificació de cara al curs 25/26. També cal destacar que l’Institut Lluís Companys disposarà d’un grup IFE (Itinerari Formatiu Específic) per a alumnes amb necessitats educatives especials, per reforçar les seves competències personals i professionals en la seva transició a la vida adulta i la inclusió social i laboral. Per la seva part, l’Institut Palau Ausit disposarà d’un nou cicle formatiu de grau bàsic. Com cada estiu, l’Ajuntament aprofita per fer tas- ques de manteniment als centres educatius. Així, s’ha previst sanejar el sorral i el jardí de l’escola Tiana de la Riba, on s’hi va trobar fibrociment. També s’està gestionant la instal·lació de nous armaris a la cuina de l’escola Gassó i Vidal. A més, l’empresa pública Genera es farà càrrec de treballs de manteniment de pintura a l’escola Enric Tatché i Pol, a l’aula de suport intensiu d’escolarització inclusiva (SIEI). Igualment, destacar que l’Ajuntament publicarà a l’inici d’aquest curs, en format web, la nova Guia d’Activitats Educatives. Recull l’oferta dels diferents departaments i serveis municipals en els àmbits del coneixement del territori, medi ambient, art, salut, participació i foment de la lectura.
D’altra banda, el Pla Educatiu d’Entorn (PEE) continua la seva aposta per l’educació integradora i en català. Impulsat per la Generalitat, amb el suport de l’Ajuntament, compta amb la implicació de la comunitat educativa per a l’extensió de l’acció edu- cadora en infants i joves més enllà de l’àmbit escolar. Aquesta cooperació pretén incidir, especialment, en els sectors socials i edats més vulnerables, per tal d’assegurar-ne la igualtat d’oportunitats.
El Pla Educatiu d’Entorn s’ha marcat aquest nou curs 2024-2025 els objectius de potenciar les activitats extraescolars pròpies del PEE i de les AMPA, AFA i AFI; donar continuïtat a les accions del Racó de la Primera Infància; traslladar els tallers de suport educatiu als centres cívics; que les xerrades i tallers a famílies siguin a demanda dels centres educatius i incorporar al servei comunitari les propostes que arribin de les organitzacions de les famílies de l’alumnat. El curs passat, el PEE va tenir un pressupost de 189.362,18 €, el 55% a càrrec de la Generalitat i el 45% a l’Ajuntament. Amb tot això, el 9 de setembre s’iniciarà el curs 2024-2025 a les escoles bressol municipals, segon cicle d’educació infantil, primària, ESO, cicles formatius de grau bàsic i a l’Escola Municipal de Música. El dia 12 serà el torn de batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i superior, mentre que l’escola d’adults arrencarà no més tard del 16 de setembre.
Redacció Ripollet.cat - DVT