Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Observatori del Consell Comarcal alerta del risc de pobresa a diversos municipis del Vallès Occidental

L'Informe revela que Ripollet té una taxa de pobresa del 15,8% i una taxa de pobresa extrema del 6,8% que el situen entre els municipis amb les xifres més elevades del Vallès Occidental.

Cartell del nou informe de l’Observatori comarcal sobre renda, pobresa i desigualtat al Vallès Occidental..
Cartell del nou informe de l’Observatori comarcal sobre renda, pobresa i desigualtat al Vallès Occidental.

El nou informe de l'Observatori comarcal sobre renda, pobresa i desigualtat al Vallès Occidental mostra unes dades preocupants pel que fa al risc de pobresa a diversos municipis de la comarca, entre els quals es troba Ripollet.

Encara que la incidència de la pobresa a la comarca és inferior a la mitjana provincial (14,9%) i catalana (16%), existeixen zones urbanes amb unes taxes molt elevades, entre les quals destaquen Badia del Vallès (17,7%) i Montcada i Reixac (17%), que presentaven les taxes més elevades, seguits de les capitals de comarca, Terrassa (15,9%) i Sabadell (15,6%) i de Ripollet (15,8%) i Rubí (15%).

Tanmateix, l'anàlisi realitzada per l'Observatori en l'àmbit de seccions censals revela la presència de zones on la proporció de població en risc de pobresa és molt elevat, amb valors per sobre del 20%. Aquestes zones amb alt risc de pobresa també estan a Ripollet i altres municipis com Sabadell, Terrassa, Rubí, Montcada i Reixac, Badia del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda.

Dins d'aquest grup hi ha determinades seccions on la proporció de població en risc de pobresa supera el 30%, arribant en alguns casos a xifres d'entre el 45% i el 50%.

Taxa de pobresa extrema

L'Informe també mostra les taxes de pobres més severes de la comarca i explica que l'any 2021, el 13,4% de la població vallesana vivia en risc de pobresa, el que significa aproximament 125.000 persones, amb uns ingressos per unitat de consum de 9.870 euros l'any. D'altra banda, cal destacar que aquesta xifra ha experimentat una caiguda de 0,5 punts percentuals respecte de l'any 2020. Des de l'any 2015, el descens en la taxa de risc de pobresa ha estat de 2,5 punts.

La taxa de pobresa extrema a la comarca, que mesura la proporció de població amb uns ingressos per unitat de consum per sota del 40% (és a dir, per sota de 6.580 euros l'any), era del 5,8%, el que representa unes 54.000 persones aproximadament. Aquesta proporció és inferior a la provincial (6,7%) i a la mitjana catalana (7,1%).

Montcada i Reixac (7,7%) i Badia del Vallès (7,4%) són els municipis amb les taxes més elevades, per sobre de la mitjana catalana (7,1%), seguits de Terrassa, Sabadell i Ripollet, tots tres amb un 6,8%, per sobre de la mitjana provincial (6,7%).

Pots consultar més informació a l'informe oficial i al mapa interactiu del Consell Comarcal. 

Redacció Ripollet.cat / DVT